Doktorlardan dört günlük iş bırakma eylemi | Güney Gazetesi Mersin

Doktorlardan dört günlük iş bırakma eylemi

Hekim Birliği Sendikası üyesi doktorlar çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve maaşlarına zam yapılması talebiyle iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şubat ayı içerisinde dört günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirecek olan hekimler, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte mesleklerinin değersizleştiğini ve buna dur demek için mücadele edeceklerini söyledi.

Doktorlardan dört günlük iş bırakma eylemi


MAHMUT SÖNMEZ

 

Toros Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapan Hekim Birliği Sendikası adına basın metnini hastane temsilcisi Dr. Zafer Yıldırım okudu. Doktorların maddi ve manevi birçok sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu belirten Yıldırım, yedi maddelik taleplerinin karşılanması için 7 – 8 – 17 – 18 Şubat tarihlerinde iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini söyledi.

Hekimlerin insan hayatı ve sağlığını korumak için ağır çalışma koşullarında özveri ile çalıştığını söyleyen Yıldırım, hekimlerin güçlerini sağlığı korumak ve acıları dindirmekten aldığını belirtti. Yıldırım, hekimlerin gösterdikleri özveri ile toplumdan saygı gördüklerini ve mesleklerine kutsiyet addedildiğini söyledi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile insan için var olan hekimlik mesleğinin maddi ve manevi olarak değersizleştiğini iddia eden Yıldırım, “Saygı ve kutsallık bir yana biz hekimler maddi ve manevi olarak tükeniyoruz, şiddete uğruyor ve öldürülüyoruz, insana can vermek için çıktığımız yolda canımızı veriyoruz. Tıpkı hakkınız ödenmez denip de gerçekten hakkımızın ödenmediği gibi” ifadelerini kullandı.

Bu değersizleştirme ile sadece hekimlerin değil insanlarında, doğrudan veya dolaylı olarak kötü etkilendiğini söyleyen Yıldırım, “Bir hekim şiddete uğradığında, öldüğünde istifa ettiğinde yurtdışına göç ettiğinde, kendisini geliştirmeye imkan bulmadığında, tükendiğinde, nefes alamadığında bunun zararını bizden daha fazla tüm hastalarımız, tüm milletimiz yaşamaktadır. Halbuki hakkı verilen ve mesleğini hakkıyla yapabilen bir hekim, sağlıklı ve güven duyan bir toplum demektir” diye konuştu.

Hekimlerin değersizleştirme ve tükenmeye ‘dur’ diyeceğini belirten Yıldırım, hekimlerin taleplerini aşağıdaki gibi sıraladı.

HEKİMLER NE İSTİYOR?

1 – Şiddetle mücadelede etkin yasa oluşturulması ve önleyici tedbirlerin alınması.

2 – Hekimlik mesleğinin icrasında temel şartların sağlanması.

3 – Tıbbi uygulamadan kaynaklanan zararların kasıt olmadıkça hekime rücu edilmemesi ve hasta zararlarının sigorta ve katkı payı fonlarından karşılanması.

4 – Stratejik personel olarak hekim ve diş hekimleri için ayrı bir özlük yasasının çıkarılarak müsteşar düzeyinde maaş verilmesi, İşgücü zammının yüzde 50 bin puan olarak belirlenmesi, özel hizmet tazminatının %100 oranında artırılması, ek göstergenin 10800 olması.

5- Sabit ödemenin dağıtılacak ek ödemeden düşülmemesi ve nöbet ücretlerinin yüzde 100 artırılması.

6 – SUT tarifelerinin güncellenerek her yıl en az enflasyon oranında artırılması ve ASM cari gider kayıpları yerine konarak her yıl (elektrik, personel, sarf gibi) giderlerin artış ortalaması üzerinden artırılması.

7 – Ödeme Sözleşme Yönetmeliği’nin iptal edilmesi ve stratejik personel özlük yasası, aile hekimliği gibi hekimlik uygulamaları ile ilgili mevzuatın ilgili STK’lar ile belirlenmesi.

Yıldırım, taleplerinin karşılanması için 7 – 8 – 17 – 18 Şubat tarihleri arasında iş bırakma eylemi gerçekleştireceklerini belirtti. Hekimler, iş bırakma eylemi gerçekleştirecekleri günler; acil servis, covid, doğum salonu ve acil doğum, onkoloji ve hematoloji poliklinikleri, adli vakalar ve yatan hasta servis hizmetleri gibi acil acil ve özellikli birimler hariç iş diğer birimlerde çalışmayacaklar.