Doktorların yürüyüşüne polis engeli | Güney Gazetesi Mersin

Doktorların yürüyüşüne polis engeli

Mersin’de iş bırakma eylemi gerçekleştiren altı sağlık kuruluşu üyesi doktorların yürüyüşüne müdahale eden polis izin vermedi. Toros Devlet Hastanesi’nde bir araya gelen ve Özgür Çocuk Parkına toplu yürüyüp orada basın açıklaması yapmak isteyen doktorları polis ablukaya aldı. Toplu yürüyüş gerçekleştiremeyen doktorlar, parka kortej halinde değil; birer, ikişer kişilik gruplar halinde yürüyerek basın açıklaması yaptı.

Doktorların yürüyüşüne polis engeli


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin Tabip Odası, Mersin Diş Hekimleri Odası, Ses Mersin Şubesi, Genel Sağlık İş, Birlik Dayanışma Sendikası ve Mersin Aile Hekimleri Derneği’ne bağlı doktorlar maaşlarına zam çalışma koşullarının iyileştirilmesi için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi ve ilçelere bağlı hastanelerde basın açıklaması yapan doktorlar, Toros Devlet Hastanesi’nde biraya geldi. Oradan

 

ABLUKA SIRASINDA ARBEDE YAŞANDI

 

Özgür Çocuk Parkına kadar yürüyüş yapıp basın açıklaması yapmak isteyen doktorların yürüyüşüne polis engel oldu. Toros Devlet Hastanesi Poliklinik girişi önünde bir araya gelen hekimleri ablukaya alan polis toplu yürüyüş yapmalarına müdahale edip izin vermedi. Polisin gerçekleştirdiği ablukaya eylemi gerçekleştiren sağlık örgütü temsilcileri ve eski CHP Mersin Milletvekili Dr. Aytuğ Atıcı tepki gösterdi ve uygulamanın demokratik olmadığını söylediler. Kurulan barikatı toplu olarak geçemeyen doktorlar bir süre polislerle arbede yaşadı.

Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’nden toplu yürüyüşe izin verilmeyince, hekimler Özgür Çocuk Parkına kortej halinde değil; birer, ikişer kişilik gruplar halinde ve yürümek zorunda kaldılar.

Ardından Özgür Çocuk Parkından bir araya gelen doktorlar adına Mersin Tabip Odası Başkanı Mehmet Antmen yağmur altında basın açıklaması yaptı. Antmen, yürüyüşlerine izin vermeyen Valilik ve Emniyet Müdürlüğü’nü kınarken, Sağlık Bakanlığından ve hükümetten taleplerini sıraladı.

 

DOKTORLAR NE İSTİYOR?

 

1 – “İlk olarak hekimlerin ve diş hekimlerin gelirlerinde düzenleme içeren, ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan seyyanen zamla ilgili tasarının geri çekilmesine, ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen unutturulmaya çalışılmasına itiraz ediyoruz. Tasarı kapsayıcılığı arttırılarak, özellikle SSK’lı ve BağKur’lu çalışanları ve emekliler eklenerek derhal Meclis’e getirilmelidir. Çalışmakta olan pratisyen ve asistan hekimlerin temel ücretleri yoksulluk sınırının en az iki katı, uzman hekimlerin ise üç katı olmalıdır.

2 - Emekliliğimize de yansıyacak insanca yaşayabileceğimiz temel bir ücreti sağlayacak şekilde ekonomik ve özlük haklarımız için yeni bir düzenleme bir an önce yapılmalıdır.

3 - Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin önerdiği diğer sağlık emek-meslek örgütlerinin desteklediği etkili ve caydırıcı yeni bir “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılmalıdır.

4 - COVID-19 illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilmelidir. COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalıdır.

5 - 2021 yılında yürürlüğe giren Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği iptal edilerek, ilgili meslek örgütleri ile birlikte, ASM’lerde çalışmayı kolaylaştıracak demokratik bir yönetmelik yayınlanmalıdır

6- Pandemi süresince çalıştığımız her yıl için tüm sağlık çalışanlarına 120 gün fiili hizmet süresi zammı verilmeli, hekimlerin ek göstergesi 7.200, diğer sağlık çalışanlarının 3.600 olacak şekilde düzenlenmelidir.

Altı maddelik isteklerini sıralayan Antmen son olarak “Taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde, tüm meslek örgütleri ve sendikalar olarak haklarımızı alana kadar daha güçlü eylem ve etkinliklere hazır olduğumuzu, hizmet üretiminden gelen gücümüzü kullanmaya   kararlı olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz” ifadelerini kullanarak basın açıklamasını sonlandırdı.