“Halk ekmek üretiminde ara vermek yok” | Güney Gazetesi Mersin

“Halk ekmek üretiminde ara vermek yok”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşan Vahap Seçer, 70 bin olan halk ekmek kapasitesini olağanüstü bir durum dışında düşürmeyeceklerini belirtti. Doğalgaz, elektrik ve un fiyatlarının çok yükseldiğini söyleyen Başkan Seçer, “Bütün bu olumsuzluklar içerisinde, hayat pahalılığının tavan yaptığı bir dönemde sosyal belediyecilik anlayışı gereği vatandaşlarıma hizmet götürme çabası veriyoruz. 70 bin ekmek kapasitesini fabrikada bir arıza olmadığı sürece tam kapasite kullanıyoruz” dedi.

“Halk ekmek üretiminde ara vermek yok”


MAHMUT SÖNMEZ

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye meclisi toplantısında halk ekmek üretimi ve halk ekmek büfelerinin sayısıyla ilgili sorulara yanıt verdi.

Tam kapasite ile ekmek üretiminden taviz vermeyeceklerini söyleyen Seçer, “Malzemem bitti, unum bitti gibi bir gerekçemiz yok, olmayacak. Malzeme bitti diye o ekmek fabrikası üretime ara vermeyecek” dedi.

Yönetime geldiklerinde halk ekmeğin 75 kuruş olduğunu söyleyen Seçer, “Şu an ekmek fiyatımız 1 TL, Türkiye’nin en ucuz halk ekmeği. Ama bizde bu fiyatla ne kadar sürdürürüz belemiyorum” dedi. Mersin’de fırınlarda ekmeğin 2,5 lira olduğunu söyleyen Seçer, “Bu fiyata rağmen fırıncılar sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyor. Mersin’de günde bir milyon ekmek üretiliyor. Biz günde yetmiş bin ekmek üretiyoruz. Totalde şehirde günlük üretilen ekmeğin yüzde yedisine tekabül ediyor. Ben bu üretimle ne piyasayı regüle edebilirim, ne de fiyatı ucuzlatabilirim. Bu durumu fırıncılarda biliyor” dedi.

 

EKMEK BÜFELERİ GELİR DÜZEYİ YÜKSEK YERLERE KONMUŞ

Ürettikleri ekmekleri gelir durumu iyi olan aileler için üretmediklerini, dar gelirliler ya da geliri olmayanlar için ürettiklerini dile getiren Seçer, “Her yere ekmek kulübesi isteniyor. Ekonomik olarak varlıklı yerlere daha önce konmuş ekmek büfesi, kaldıramıyoruz da. Ekonomik olarak gelir düzeyi düşük yerlere konmamış. Yeni yeni koyuyoruz büfeleri. 42 büfemiz var, günde üç servis yapılıyor. Dağıtımda 7 araç var. Sabah 06.00, öğle 11.30 öğleden sonra da 14.00’te servis yapılıyor” dedi.

 

 

“BÜFE ÇALIŞANLARI MAAŞLI ELEMAN DEĞİL”

Bir kişiye üç adetten fazla ekmek vermediklerini belirten Seçer, “Lokantacılar bunu istismar edebilir aksi halde. Kulübelerde çalışanların hepsi kadın, maaşlı elemanlarımız değil, sattıkları ekmekten belli oranda kar veriyoruz onlara. Farklı ekmeklerde satıyoruz oralarda, Girit ekmeği, sac ekmeği satılıyor” dedi.

 

YENİ BİR EKMEK FABRİKASI

Toroslar ilçesi sınırlarında yeni bir ekmek fabrikası kurmak istediklerini söyleyen Seçer, “Oraya yeni bir halk ekmek yapmayı düşünüyoruz, daha teknolojik bir tesis kurmak istiyoruz. Özellikle Çölyak hastaları için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden glütensiz ekmeği parayla alıp, ihtiyaç sahiplerine bedavaya satıyoruz. Bu ürünleri kendimiz üretip karda etmek istiyoruz, yeni ve teknolojik bir fabrikayla” ifadelerini kullandı.