“Mızrak çuvala sığmıyor’ | Güney Gazetesi Mersin

“Mızrak çuvala sığmıyor’

Devrimci İşçi Sendikası Konfederasyonu’na bağlı (DİSK) Genel İş Sendikası üyeleri artan enflasyon ve yaşanan zamlara tepki göstermek ve belediye işçilerinin ücretlerine zam yapılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için basın açıklaması yaptı. Belediye işçilerine kadro isteyen protestocular, basın açıklamasının ardından fatura yakıp, elektrik ve doğalgaz zammını protesto ettiler.

“Mızrak çuvala sığmıyor’


MAHMUT SÖNMEZ

 

Ara sokakta toplanan işçiler basın açıklaması yapacakları Özgür Çocuk Parkına kadar “AKP gidecek işçi kalacak” sloganı atarak yürüdüler. İşçiler adına basın açıklamasını DİSK Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy okudu. İşçiler basın açıklamasında “Mızrak Çuvala sığmıyor”, “Belediye işçileri de kamu işçisidir”, “Ayrımsız şartsız kadro istiyoruz” yazı afişleri açtılar.

 

“KRİZ ZENGİNE YARADI”

 

Döviz kurlarında başlayan yükselişin tetiklediği güncel ekonomik krizin işçi ve emekçilerin temel tüketim kalemlerine her gün yapılan zamlarla katlanarak arttığını söyleyen Göksoy, “Market harcamaları bir önceki yıla göre iki katından fazla artmıştır. Elektrik faturaları tam bir soyguna dönüşmüştür. Benzine gelen zamlar otomatiğe bağlanmıştır. Ev kiraları işçilerin ücretleri ile yarışır seviyeye gelmiştir. TÜİK’in resmi enflasyonları bile yoksulluğumuzun son bir yılda %50 oranında arttığını göstermektedir” dedi. Kriz koşullarında sermaye çevrelerinin yüksek karlar açıkladığını söyleyen Göksoy, “Kur garantili TL mevduat hesabı aldatmacası ile zenginlere kaynak transferi yapılırken, faizden para kazanan bankacılık sektörü ve finans kapital rekor karlara kavuşmuştur. Krizin sorumlusu siyasi iktidar iken yükünü işçi sınıfı ve yoksul halk çekmektedir. Buna dur demek tüm emek ve demokrasi güçlerinin ortak sorumluluğudur” dedi.

 

BELEDİYE İŞÇİLERİNİN ÜCRETLERİNE İYİLEŞTİRME TALEBİ

 

Bugün belediyelerde kadrolu ya da şirket işçisi olarak çalışan işçilerin ücretlerinin artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ciddi bir biçimde eridiğini söyleyen Göksoy, daha önce imzalanmış olan toplu iş sözleşmelerinin önemli bir kısmının ne bugünün ekonomik şartlarını karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Belediye işverenlerine seslenen Göksoy, “Bu işyerlerinde yeni toplu iş sözleşmelerini beklemeden ücretlerde iyileştirme yapmalıdırlar. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden işyerlerinde de artan hayat pahalılığı ve ekonomik koşullar mutlak suretle işverenler tarafından göz önünde bulundurulmalı ve üyelerimizin kayıplarını giderecek tekliflerle masaya gelinmelidir” diye konuştu.