Minibüsçüler çifte zam istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Minibüsçüler çifte zam istiyor

Artan yakıt ve yedek parça giderleri ile birlikte zarar ettiklerini söyleyen minibüsçüler, ucuz belediye otobüsü tarifesinden de şikayetçi. Minibüs fiyatlarına yapılacak zammın tek başına yeterli olmayacağını söyleyen Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Veli Çelik, “Vahap Başkandan belediye otobüslerine zam yapması talebinde bulunacağız. Aksi takdirde minibüs fiyatlarına yapacağımız zammın bize bir faydası yok. Eğer otobüslere zam yapmazsa minibüsçüler kontak kapatacak” dedi.

Minibüsçüler çifte zam istiyor


MAHMUT SÖNMEZ

 

Aralık ayında minibüs tarifesine yapılan zamla birlikte sivil yolcu 4,50 lira, öğrenci 3.,50 lira oldu. Yakıta gelen zamla birlikte iki ay önceki zammın eridiğini iddia eden Hacı Veli Çelik, giderlerin artması ve halkın ucuz olan Mersin Büyükşehir Belediyesi halk otobüslerine yönelmesinin işlerini durma aşamasına getirdiğini söyledi. Çelik, minibüsçü esnafının zarar etmemesi için hem belediye otobüs tarifesinin hem de minibüs tarifesinin zamlanmasını talep etti.

Yakıt, yedek para ve lastik fiyatlarının son bir yılda enflasyondan kaynaklı katlandığını dile getiren Çelik, Mersin’de minibüsçü esnafının zararının her geçen gün büyüdüğünü belirtti. Önceki yıl iki yolcu parasıyla bir litre mazot alınırken şimdi dört yolcu parasıyla bir litre mazot alınabildiğini söyleyen Çelik, zamlarla mücadele edemediklerini söyledi.

 

“İKİ AYDA MAZOTA YÜZDE YETMİŞ ZAM YAPILDI”

 

Aralık ayında Mersin’de minibüs tarifesine yapılan zamla beraber 3,75 lira olan sivil yolcu ücretinin 4,5 liraya, 3 lira olan öğrenci yolcu tarifesinin 3,50 liraya çıkmıştı. Aralık ayında yapılan zammın mazota gelen zamla birlikte eridiğini dile getiren Çelik, “Aralık ayında mazotun litresi 9 lira civarındaydı ama geçen iki aylık süre zarfında mazotun litresi 16 liraya dayandı. Bizim en büyük giderimiz mazot. Mazota iki ayda yaklaşık yüzde 70 zam geldi ve bununla birlikte bizim yapmış olduğumuz zam eriyip gitti” dedi.

 

MİNİBÜSÇÜLER UCUZ BELEDİYE OTOBÜSÜNDEN ŞİKAYETÇİ

 

Artan gider ve zarardan kaynaklı birçok minibüsün şoför ve yakıt parasını dahi çıkaramadığını ve kontak kapattığını belirten Çelik, alım gücünün düşmesinden kaynaklı yolcuların ucuz olan belediye otobüslerine rağbet ettiğini bununda kendileri için büyük bir dezavantaj olduğunu dile getirdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi halk otobüslerinde sivil yolcuların 3,25 lira, öğrencilerin ise 1 liraya yolculuk ettiğini söyleyen Çelik, “Belediye otobüsü çok ucuza yolcu taşıyor, alım gücü de düşünce insanlar belediye araçlarına yöneliyor, eskisiyle karşılaştırılamayacak kadar düştü yolcu sayımız” diye konuştu.

 

“BELEDİYE OTOBÜSE ZAM YAPMAZSA BİZİM YAPACAĞIMIZ ZAM ÇARE DEĞİL”

 

Yaşadıkları zarara karşın zam taleplerinin olduğunu söyleyen Çelik, yapılacak zammın da tek başına dertlerine derman olamayacağını söyledi. Ucuzluğundan dolayı insanların belediye otobüslerine rağbet ettiğini söyleyen Çelik, “Zam talebimiz var ama zam yapsak bile tek başına bize bir faydası olmayacak. Bu seferde belediye otobüsü ile aramızdaki fiyat farkı artacak ve insanlar daha fazla belediye otobüsü kullanacak ve biz taşıyacak yolcu bulamayacağız. Belediye otobüsüne zam yapılmasını talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

 

“OTOBÜSLERE ZAM YAPILMAZSA KONTAK KAPATACAĞIZ”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’le yakın zamanda görüşme yapacaklarını söyleyen Çelik, “Vahap Başkandan belediye otobüslerine zam yapması talebinde bulunacağız. O zam yaptıktan sonra biz zam yapmayı düşünüyoruz. Aksi takdirde yapacağımız zammın bize bir faydası yok. Seçer, eğer zam yapmazsa minibüsçüler kontak kapatacak. Mersin’de 1250 minibüs var, minibüs sahibi, şoförü ve aileleri ile birlikte 10 bin insan bu sektörden ekmek yiyor” dedi.