“Hukuka aykırı sürgünler durdurulsun” | Güney Gazetesi Mersin

“Hukuka aykırı sürgünler durdurulsun”

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şubesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürlüğündeki çalışanlara yönelik mobbing ve sürgünlere ilişkin sendika binasında basın açıklaması düzenledi. BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, hukuka aykırı olan sürgünlerin en kısa zamanda sona verilmesi gerektiğini söyledi.

“Hukuka aykırı sürgünler durdurulsun”


MAYSA DERYAYEVA

BES Mersin Şube Başkanı Murat Doğan, kamu çalışanlarının art arda gelen zamların yarattığı ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışırken, diğer taraftan kurum amirlerinin yasalara aykırı uygulamalarıyla karşılaştığını ifade etti. Doğan, “Örgütlenme alanımızda bulunan kurumlardan biri olan sosyal güvenlik il müdürlüğünde son dönemlerde bu şikayetlerin yoğunlaştığına tanıklık etmekteyiz. Kurum bünyesinde çalışanlar üzerinde adı konulmamış bir mobing uygulandığı ve müdürlük bünyesinde bazı idarecilerin bu uygulamalara daha açıktan cüret ettiklerini izlemekteyiz.  Bilindiği gibi 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 18’inci maddesine göre, kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini sebebini açık ve kesin şekilde belirtmedikçe değiştiremez. Sendikaların şube yönetim kurullarında görev alıp da aylıksız izne ayrılmayan yöneticiler haftanın bir günü sendikal faaliyet yürütmeleri için idari izinli sayılmaktadırlar. Kanunun bu amir hükmüne rağmen şube yönetim kurulumuzda yer alan kurum çalışanı dört arkadaşımıza il müdürlüğünce haftada bir gün kullanmaları gereken bu izinleri kullandırılmak istenmemiştir. Sendikamızca kurum Başkanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde İl Müdürlüğü bu tutumundan vazgeçmiştir” dedi.

 

“İKİ KİŞİ SÜRGÜN EDİLDİ”

Doğan, “SGK İl Müdürlüğü bünyesinde göreve başlayan, haklarında herhangi bir adli ve idari soruşturma bulunmayan ve bugüne kadar verilen her işi layıkıyla yapan işyeri sendika temsilcimiz, 4688 sayılı yasanın 18’inci maddesine rağmen hiçbir gerekçe gösterilmeden geçen hafta ikametine 40 km uzaklıktaki Erdemli Sosyal Güvelik Merkezine; bir üyemiz de ikametine yaklaşık 50 km uzaklıktaki Tarsus Sosyal Güvenlik Merkezine sürülmüşlerdir. Bu sürgün üzerine üyemiz İl müdürü Ali Koç ile yaptığı görüşmede ‘‘7 yaşında çocuğu ile birlikte yalnız yaşayan bir kadın olduğunu, Tarsus SGM’de görevlendirilmesi halinde çocuğunun sabah ve akşamları okul çıkışında uzun bir zaman diliminde tek kalacağını ve mağdur olacağını belirtmesi üzerine İl Müdürü Ali Koç’un, çocuğunu Gaziantep’e annene yolla, onlar baksın istersen sende oraya git” demesi 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun yukarıda belirtiğimiz “Amir Durumda Olan Devlet Memurlarının Görev ve Sorumlulukları”na uymadığı, başta Anayasamızda yer alan aile bütünlüğünün korunması ve Anayasa’nın bu amir hükmüne yürürlük kazandıran alt kanun metinlerine aykırılık teşkil eden yaklaşımı protesto ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

“HUKUKİ YOLLARA BAŞVURDUK”

Hukuka aykırı sürgünlere son verilmesi gerektiğini söyleyen Doğan, “Hakkında şikayet bulunan başka sendika üyesi çalışanlar hakkında işlem yaparken ağırdan alan idare, sendikamız üyesi çalışanlar söz konusu olunca her türlü baskı ve sürgüne başvurmaktan geri durmamaktadır. Keyfiyetin engellenmesi ve hukuka aykırılığı açık olan bu sürgünlerin en kısa zamanda sona erdirilmesi ve telafisi güç zararların doğmasının engellenebilmesi için buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Sürgünler durdurulsun. Arkadaşlarımız görev yerlerine geri dönsün.  Bu haksız ve hukuksuz sürgünlere karşı arkadaşlarımız Valilik nezdinde şikayette bulunmakla birlikte hukuki yollara da başvurmuşlardır.  Arkadaşlarımız eski görev yerlerine dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi tüm kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.