“İşletmeler kara kara düşünüyor” | Güney Gazetesi Mersin

“İşletmeler kara kara düşünüyor”

Yeni yıldan sonra; elektriğe, doğal gaza ve akaryakıta yapılan zamlarla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği (MEPİAD) Başkanı Özcan Demir, “Perakendeciler tabiri caizse 21. yüzyılda karanlığa doğru sürüklenmektedirler. Perakendeciler aydınlatmasını açamayacak mı? Üşümemek için klimasını veya elektrikli sobasını yakamayacak mı? Elektrik tüketimi yüksek olan işletmeler ise kara kara düşünüyor. Perakendeciler fahiş elektrik faturalarıyla nasıl mücadele edecek?” dedi.

“İşletmeler kara kara düşünüyor”


ZELİHA ÖZİPEK

Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği (MEPİAD), ülke genelinde yapılan zamlarla ilgili bir basın açıklaması düzenledi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yapılan basın açıklamasında yapılan zamların geri çekilmesini talep eden MEPİAD Başkanı Özcan Demir, “Perakendeciler olarak hem pandemi hem de ekonomik krizin ortasında; kira, vergi, sigorta gibi temel ödemelerimizle boğuşurken; aşırı artan ve artık ödenemez duruma gelen elektrik faturalarımızdan dolayı, neredeyse çek ve senetleri bile ödeyemeyip, yüklü miktarda gelen elektrik faturalarını ödemeye çalışıyoruz. Çünkü, elektriğimiz kesilirse, dükkanımız, iş yerimiz çalışmaz duruma gelir. Biliyoruz ki; elektrik faturasını ödemezsek, daha ikinci faturanın ödeme zamanı gelmeden elektriğimizi kesmeye geliyorlar. Elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 127’yi bulan zam, zaten ayakta durmakta zorlanan esnafın belini bükmüştür. Perakendecinin sesine kulak verilmesini, elektrik zammının geri çekilmesini istiyoruz” dedi.

 

“PERAKENDECİLER KARANLIĞA DOĞRU SÜRÜKLENMEKTEDİR”

Elektriğe yapılan zamların ardından perakendecilerin karanlığa doğru sürüklendiğini söyleyen Demir, “Yılbaşında Elektriğe yapılan zamdan önce 500 TL elektrik faturası gelen işyerlerine, yeni yılda 1.500 TL; 10.000 TL gelen işyerlerine ise 30.000 TL fatura gelmiştir. Perakendeciler bu elektrik faturalarını ne ödeyebilir, ne de altından kalkabilirler. Perakendeciler tabiri caizse 21. yüzyılda karanlığa doğru sürüklenmektedirler. Perakendeciler aydınlatmasını açamayacak mı? Üşümemek için klimasını veya elektrikli sobasını yakamayacak mı? Elektrik tüketimi yüksek olan işletmeler ise kara kara düşünüyor. Perakendeciler fahiş elektrik faturalarıyla nasıl mücadele edecek? Perakendeciler bu ülkenin bekası ve mihenk taşıdır. Perakendeciler olmazsa ülkede hiçbir şey yolunda gitmez. Bu ülkenin bekçileri esnaflardır. Ama artık perakendeciler dükkanını açamaz, evinden dışarı çıkamaz, elektriğini yakamaz, aracına binemez, temel tüketim maddelerini alamaz, yaşayamaz hale gelmiştir” diye konuştu.

 

 

“ELEKTRİK FATURALARI ARTIK ZULME DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Elektriğe, doğal gaza ve akaryakıta yapılan zamların tekrar gözden geçirilmesini talep eden Demir, elektrik faturalarının zulme dönüştüğünü vurgulayarak, “Biz anayasanın bize tanımış olduğu haklarımızı istiyoruz. Başka hiçbir şey istemiyoruz. Biz Perakendeciler kendi ayaklarımız üzerinde durabilmek istiyoruz. Bizlerden fedakarlık yapmamız bekleniyor. Bakanımız ve devletin en üst düzey yetkilileri, “vatandaş ve iş dünyası fedakarlık yapacak” diyorlar. Vatandaş alım gücünü sıfırlayarak; iş dünyası ise ayakta durabilmek adına tüm öz kaynaklarını, birikimlerini sıfırlayarak fedakarlık yapmıştır zaten. Perakendecimiz zor zamanlarda istihdamına devam ederek en büyük fedakarlığı yapmaktadır zaten. Esas fedakarlık yapması gerekenler dövizle kamu ihalesi alanlardır. Bu fahiş zamların gerçek müsebbibi kimler ise, fedakarlık yapması gerekenler onlardır. Uzun süredir yüksek faiz, kur ve enflasyon sarmalı ile mücadele eden sanayiciler, üreticiler, esnaf, perakendeciler, turizmciler, emekliler, işçiler ve çiftçiler; kısacası, toplumun her kesimi, yapılan bu zamlardan olumsuz etkilenmiştir. Esnafın derdi bitmez. Ama, esnaf bitme noktasına gelmiştir. Elektriğe, doğal gaza ve akaryakıta yapılan zamların tekrar gözden geçirilmesini tüm esnaflar adına talep ediyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

KIZILTAN: "YANLIŞ EKONOMİ POLİTİKASININ CEZASINI HALKIMIZ VE İŞ DÜNYASI ÖDÜYOR" 

Yüksek enerji maliyetlerinin sektörler üzerinde yarattığı olumsuzlukları gidermek adına TOBB ve Bakanlıklar nezdinde girişimlerini sürdürdüklerini belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, enerji ve akaryakıt sektörünün hükümetin en hızlı ve kolay para toplayabileceği sektörler olarak görüldüğünü söyledi. Elektriğe, doğalgaza ve akaryakıta gelen zamların hem iç ticarette hem de dış ticarette birçok olumsuzluğa neden olduğunu ifade eden Kızıltan, “Yapılan yanlış ekonomi politikalarının cezasını ne yazık ki halkımız ve iş dünyası olarak bizler çekiyoruz” diye konuştu   

 

 

ENERJİ YATIRIMLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK FİNANSAL DESTEK ÇAĞRISI

Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin ise enerji maliyetlerinin birim maliyetinin düşürülmesi için yenilenebilir enerji yatırımlarının önünü açacak yeni finansal kaynaklar oluşturulması çağrısı yaptı. Ülke genelinde HES kurulabilecek alan kalmadığını belirten Hasan Engin, rüzgar ve güneş enerji santralleri yatırımlarını artıracak yeni destek ve teşvik mekanizmaları yaratılması gerektiğini söyledi.