“İstanbul Sözleşmesi hayat kurtarır” | Güney Gazetesi Mersin

“İstanbul Sözleşmesi hayat kurtarır”

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve İstanbul Sözleşmesi Koordinasyon Kurulu üyelerinin 2021 yılı Kasım ayında başlattığı farkındalık çalışması, her ayın birinci ve üçüncü Çarşamba günleri kurumsal sosyal medya hesaplarından paylaşım yapılarak devam ediyor. 2022 yılı Şubat ayı farkındalık çalışması kapsamında, sosyal medya hesaplarında sözleşmenin 14. ve 15. maddesi paylaşıldı.

“İstanbul Sözleşmesi hayat kurtarır”


Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi  yapılan açıklamada, “Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, İstanbul Sözleşmesi Koordinasyon Kurulu üyeleri, Baroların  Kadın Hakları Merkezleri, Kurulları ve Komisyonları olarak  İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeme kararlılığımızı her ayın 1. ve 3. Çarşamba günü Sözleşme maddelerini paylaşarak kamuoyunu bilgilendireceğimizi, 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede aniden vazgeçme kararı sonrası,  ülkemizde yaşanan kadın cinayetleri, artan şiddet ve tecavüz konularında meydana gelen artışa sessiz kalmayacağımızı  bildirmiştik.  Bu amaçla yüksek sesle İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeme kararlılığımızı bir kez daha haykırıyoruz” denildi.

 

“ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ”

 

Kadına şiddetin ve kadın yoksulluğunun bu dönemde hat safhada arttığının vurgulandığı açıklamada, “Kadınlar hakları uğruna bugüne kadar verdikleri yoğun mücadelenin sonucu olan kazanımlarından hiçbir şekilde vazgeçmeyeceklerdir. Son zamanlarda kapalı kapılar arkasında boşanma, nafaka ve erken yaşta evlilik düzenlemesi adı altında, kadın kazanımlarına ve haklarına aykırı çalışmaların yapıldığını, uygun zaman kollanarak gündeme getirilmeye çalışıldığı haberleri ortalıkta yaygınlaşmakta. Kadın kazanımlarının yok olmasına neden olacak her türlü söylem, eylem ve düzenlemelere karşı haklı mücadelemiz kesintisiz ve yılmadan sürecektir. Asla kabul etmeyeceğiz” ifadelerine yer verildi.

 

 

“MÜCADELE, AZİM VE KARARLILIĞIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ”

 

“İstanbul Sözleşmesi’nden, laiklikten ve demokrasiden asla vazgeçmiyoruz!” diyen üyeler açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı:

“Bu konularda tüm devlet organları tarafından; kadın kazanımlarına yönelik cinsiyetçi ve ötekileştirici bir dil kullanılmaması, toplumsal yaşayışı zedeleyecek hukuki düzenlemelerden ve toplumu ayrıştıracak söylemlerden kaçınılması, sahada mücadele veren kadın kuruluşlarıyla istişare ve işbirliği içinde olunması gerekliliğini hatırlatma gerekliliğini hissettik ve her zamanki gibi diyoruz ki; İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz, çünkü; biliyoruz ki mücadele kazandırır, İstanbul Sözleşmesi hayat kurtarır, İstanbul Sözleşmesi yaşatır! İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un tüm şiddet mağdurları için sahada eksiksiz ve kesintisiz uygulanması için mücadele, azim ve kararlılığımızdan vazgeçmiyoruz.” (Haber Merkezi)