“Tarım Bakanlığının savaşa karşı önlemi var mı?” | Güney Gazetesi Mersin

“Tarım Bakanlığının savaşa karşı önlemi var mı?”

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Rusya ve Ukrayna’dan ithal ve ihraç edilen tarım ürünlerini TBMM gündemine taşıdı.

“Tarım Bakanlığının savaşa karşı önlemi var mı?”


ABİDİN YAĞMUR

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan en fazla tarım ürünü ithal eden konumda olduğu için iki ülke arasındaki savaştan dolayı daha önce ithal ettiği tarım ürünlerini ithal etme konusunda zorluklarla karşılaşabilir. Türkiye 2021 yılında ithal ettiği buğdayın yüzde 70’ni Rusya’dan ve yüzde 15’ini Ukrayna’dan ithal etmiştir. Türkiye 2021 yılında Rusya’dan 6,7 milyon ton buğday, 1,2 milyon ton arpa, 1,1 ton kepek ithal etmektedir. Türkiye ayrıca bu ülkelere önemli oranda tarım ürünleri ihraç etmektedir. Türkiye’den limon ihracatının yüzde 25’i Rusya’ya yüzde 8’i Ukrayna’ya, kayısı ihracatının yüzde 50’si ve yaş üzümün yüzde 55’i Rusya’ya ve daha birçok tarım ürünü bu iki ülkeye ihraç edilmektedir. Dolayısıyla Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş durumu Türkiye’nin ithalatının ve ihracatını etkileyecektir” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Rusya Ukrayna arasındaki savaş durumuna karşı Türkiye’nin tarım ürünlerini ithal ve ihraç etmesi konusunda karşılaşacağı sorunların çözümü için bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmıştır?

Türkiye’nin bu ülkelerden tarım ürünlerini temin edememesi durumunda tarım ürünleri ihtiyacını karşılamak için bakanlığınızın politikaları nelerdir?”