‘Yaşamı ateşe vermeyin!’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Yaşamı ateşe vermeyin!’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırıyı kınadı. Yapılan açıklamada, savaşın sadece saldırıya uğrayan ülkede yaşayanlar için değil, saldırıyı gerçekleştiren devlette yaşayanlar için de bir baskı ve şiddet aracı olduğunu belirtildi. “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” diye slogan atan katılımcılar, savaşa karşı taleplerini dillendirdiler

‘Yaşamı ateşe vermeyin!’


MAYSA DERYAYEVA

 

Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen İHD Mersin Şubesi üyeleri ‘Yaşamı Ateşe Vermeyin!’ yazılı afişi açtılar. Mersin Emek ve Demokrasi Platformu üyelerinin destek verdiği basın açıklamasını İHD Mersin Şubesi Çocuk Komisyonu Sözcüsü Zeynep Kaya ve Cezaevi İzleme Komisyonu Sözcüsü Battal Gazi İnci okudu.

 

“SAVAŞ, ÖLÜMDÜR, GÖÇTÜR, AÇLIKTIR”

 

Rusya ordusunun Ukrayna topraklarına yönelik 23 Şubat 2022 gecesi başlattığı saldırı ve işgal tüm insanlık için endişe verici olduğunu söyleyen Kaya, Basına yansıyan ilk görüntülerin, bu savaşın sürmesi halinde yaşanacak felaketin boyutlarını şimdiden gösterdiğini belirtti. Savaşın, ekranlarda gösterilen haritalardan ve patlama görüntülerinden ibaret olmadığını belirten Kaya, “Savaş; ölümdür, göçtür, açlıktır, işkence ve zulümdür. Temel hak ve özgürlüklerin rafa kaldırılması, kentlerin, kültürlerin ve ekolojinin tahribatıdır” ifadelerini kullandı.

 

“SAVAŞ HUKUKUN RAFA KALDIRILMASIDIR”

 

Ardından söz alan İnci ise savaşın, sadece saldırıya uğrayan ülkede yaşayanlar için değil, saldırıyı gerçekleştiren devlette yaşayanlar için de bir baskı ve şiddet aracı olduğunu belirtti. Barıştan yana söz söylemenin bile suç sayılması, hukukun, insan haklarının rafa kaldırılmasıdır.  İnci sözlerine şöyle devam etti, “Biz insan hakları savunucuları, dünya üzerinde yaşayan milyonlarca insanın da bizimle aynı duyguları paylaştığına olan inancımızla, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” diyoruz. Geçtiğimiz yüzyılda yaşanan savaş ve yıkımlardan alınan derslerle oluşturulan uluslararası mekanizmaların gelişmeler karşısındaki suskunluğuna mahkum olmadığımızı haykırıyoruz” diye konuştu.

İHD açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırı ve işgalini derhal sonlandırmalıdır.   Sorunların halkların doğrudan katılımıyla, barışçıl yöntemlerle çözüme kavuşturulması sağlanmalıdır.   NATO ve diğer üçüncü taraf devlet ve kurumlar, Ukrayna’da yaşanan acıları istismar ederek, çatışma ve gerilim iklimini tırmandıracak, silahlanma yarışına hız kazandıracak adımlar atmaya yeltenmemelidir.   Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası mekanizmalar, varlık sebeplerine ve değerlerine uygun şekilde harekete geçip, yeni trajediler yaşanmasına engel olmalıdır.   Çatışma koşullarında yaşanan hak ihlallerinin izlenmesi için çaba gösteren insan hakları savunucuları ve yaşananları aktaran gazeteciler tüm taraflarca korunmalıdır.”