Nükleer santrale özel şirket | Güney Gazetesi Mersin

Nükleer santrale özel şirket

Meclisten geçen Nükleer Düzenleme Kanunu uyarınca Nükleer Teknik Destek (NÜTED) adında bir şirket kurulacak. Bu şirket kamu ihaleleriyle ilgili yasalardan muaf olacak.

Nükleer santrale özel şirket


MAHMUT SÖNMEZ

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, meclis genel kurulunda görüşülerek AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen Nükleer Düzenleme Kanunu üzerinde konuşma yaptı.

Bu kanunun bu kadar kısa bir sürede getirilerek Meclis Genel Kurulu’na dayatılmasının çok yanlış bir tutum olduğunu ifade eden CHP’li Başarır, “Bu konu hayati bir konudur. Bu Kanunun elle tutulur bir tarafı yok. Getirdiğiniz bu 23. Maddeyle Nükleer Düzenleme Kurumu’na bağlı Nükleer Teknik Destek (NÜTED) adında bir anonim şirketi kuruyorsunuz. Bu şirketi de Kamu İhale Kanunu’ndan ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’ndan muaf tutuyorsunuz. Çok merak ediyorum bu ülkede Kamu İhale Kanunu ne işe yarıyor. Büyük ihalelerde uygulamazsınız, bu kanunda uygulamazsınız. Bu Kamu İhale Kanunun kaldırın, iptal edin, beyefendi istediği ihaleyi istediğine versin. Zaten fiilen öyle yapıyor” dedi.

Kurulacak şirketin %51’inin devlete ait olacağını, %41’li hissesinin satılabileceğini ifade eden CHP’li Başarır, “Peki hangi şartlarda? Kimlere verilecek bu şirketin hisseleri? Hangi şartlarda, ne kadar süre verilecek gibi önemli hususlar neden bu teklifte yok? %49’u neden sarayın iradesine bırakıyorsunuz? Ruslarla sözleşme yaparken elin oğlu geliyor, tüm şartlarıyla, ayrıntılarıyla sözleşmeyi belirliyor ama siz kanunu neden bu şekilde yapmıyorsunuz? Bu nasıl bir sorumsuzluktur?” sözlerini dile getirdi.

 

 

“MECLİSE GÜNEŞ ENERJİSİNİ GETİRİN, ÖRNEK OLUN!”

Meclisin elektrik ihalesini beşli çeteden birisi olan Cengiz İnşaat’a verildiğini hatırlatan CHP’li Başarır, “Meclise güneş enerjisini getirirsiniz, bu topluma yük yapmazsınız, örnek olursunuz. Saraya da getirirsiniz, tüm kamu kurumlarına getirirsiniz ve Türkiye sadece güneş enerjisiyle tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Niye böyleyken biz nükleer santrale mecbur olalım. Biz daha önce kendi topraklarımızda, denize girdiğimiz, piknik yaptığımız Akkuyu Nükleer Santral sahasına milletvekili olarak giremiyoruz. Bir güvenlik görevlisi geliyor ve buraya giremezsiniz diyor” dedi.

 

“SİZ GARANTİ VERMEDEN BİR İŞ YAPAMAYACAK MISINIZ?”

AKP sıralarından sen neyi denetleyeceksin laflarının atılması üzerine CHP’li Başarır, “Doğru, siz hiçbir şeyi denetleyemeyeceksiniz çünkü orası Rusların mülkiyetinde. Bakın, ben bunu kavga etmek için söylemiyorum. %51’i her şekilde Rusların o nükleer santralin. Aradan, bin yıl geçse de Rusların olacak %51i. Abartma diyorsunuz ama açın ve bakın o sözleşmeye. Eğer bu dediğim yalansa ben bir daha Mersin’e gitmeyeceğim. Bu durumdan bir milletvekili olarak utanç duyuyorum. Bu bir imtiyazdır. Bakın, gelin vazgeçelim. En azından o sözleşmeyi yırtıp atın ve millileştirin orayı. 12.35 cente 15 yıl boyunca elektrik alım garantisi vermişsiniz. Neden? Siz garanti vermeden bir iş yapamayacak mısınız? Köprüye garanti, hastaneye garanti, otoyola garanti ve son olarak Ruslara garanti. Yani GAK iktidarı diyorum size çünkü Garanti AK Parti oluyorsunuz. Neden veriyoruz bu garantileri? Biz Ruslara verdiğimiz bu parayla Türkiye’nin her yerine güneş enerjisi santralleri kurarız. Türkiye böyle ışıl ışıl olur. Bir kez daha düşünün bu anlaşmayı ve özellikle Mersin’de bulunan Akkuyu Nükleer Santrali’nin Ruslarla ilişkisini kesin” ifadelerini kullandı.