Asfalt için 25 milyon lira borçlanma istedi | Güney Gazetesi Mersin

Asfalt için 25 milyon lira borçlanma istedi

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, ilçenin asfalt sorununu çözmek için 25 milyon lira borçlanma yetkisini meclisten talep etti. Gültak’ın bu isteği üzerine CHP grubu, “Büyükşehir Belediye Başkanının borçlanma talebinin reddedilmesini” hatırlattı. HDP grubundan Ali Tanrıverdi ise, “siz mevcut olan borcu azaltmamışsınız. Çoğaltmışsınız. Ne kadar çoğaltmışsınız? 56 milyon lira çoğaltmışsınız” dedi.

Asfalt için 25 milyon lira borçlanma istedi


ABİDİN YAĞMUR

 

Akdeniz Belediye Meclisinin mart ayı olağan toplantısında, ilçedeki mahallelerin asfalt ve kaldırım sorunlarının çözülmesi için Başkan Gültak’a 25 milyon lira borçlanma yetkisi verilmesi gündeme alındı.

 

“BÜYÜKŞEHİR BORÇLANMA İSTERKEN YARDIMCI OLMADINIZ”

 

Madde üzerine söz alan CHP’li Muhittin Ertaş, “Her konuşmanızda belediye borçlarının büyümediğine, aksine küçüldüğüne dair iddialarınız vardı. Biz de bunu hiçbir zaman yazılı olarak talep etmedik. Fakat borçlarımızın büyüdüğüne ilişkin hem duyumlarımız var hem de endişelerimiz var. O nedenle komisyonlarda geriye dönük kapsamlı bir çalışma yapılması ve uygunsa bu yetkinin verilmesi taraftarız.  Mersin Büyükşehir Belediyesi de hizmet odaklı bir borçlanma getirdi. Fakat orada siyasi davranıldı. 900 milyon lira verdik. Siz hele bir bunu harcayın bakarız denildi. Halbuki idarede şunu söylemişti: Makine girdi mi makineyi durduramazsınız. Artı borçlanma yetkisi alındıktan sonra borçlanmanın hayata geçmesi 1 yılı buluyor denildi. Maalesef orada gerekli kolaylığı ve desteği sağlamadınız. Demek ki damdan düşeni damdan düşer biliyor. Bakacağız. Geçmiş borç yapısına bakacağız. Ne kadar ödeniyor, ne kadar ödenmiyor” ifadelerini kullandı.

 

“REKLAMI SEVİYORSUNUZ, BU DA REKLAMA MI HARCANACAK?”

 

HDP’li Ali Tanrıverdi de  madde üzerine söz alarak şunları söyledi: “Geçmişten gelen borcu ödüyorum diyorsunuz. Devir yapılırken 108 milyon lira borç, 66 milyon lira faizi ve toplam olarak 170 milyon lira borçla devraldınız. Bu borcu hangi gerekçelerle devraldınız? Akdeniz’de 12 belde belediyesi vardı. Bunlar kapandıklarında enkazdı. Kuruluşundan itibaren bir belediye SGK’ya hiçbir ödeme yapmamıştı. Sizin devraldığınız borçların büyük kısmı 12 belde belediyesinden kaynaklıyordu. Bu bilinsin. Siz devraldıktan sonra bakalım nasıl olmuş, nasıl gelişmiş. 2019 yılında 205 milyon borç görünüyor. Artan borç 30 milyon. 2020 yılında devredilen borç 231 milyon lira. Yani siz mevcut olan borcu azaltmamışsınız. Çoğaltmışsınız. Ne kadar çoğaltmışsınız? 56 milyon lira çoğaltmışsınız.  Borç istiyorsunuz, borcu azaltmamışsınız ki. MBB’de cumhur ittifakı olarak borçlanmaya karşı çıkıyorsunuz. Borç almak iyi değildir, biz size iyilik yapıyoruz diyorsunuz. Şeffaf olduğunuzu söylüyorsunuz. MBB meclisinde her yıl bize ne kadar borcun nereye ödendiğine dair çizelge veriyorlar. Biz sizden de böyle bir çizelge bekliyoruz. Bizi şeffaf bir şekilde bilgilendirmenizi talep ediyoruz. Gerekçede asfalt için borçlanma talep ediyorsunuz. Halbuki biz bu alanda 5 milyonluk devir yaptırdık. Bu kullanıldı mı, yetmedi mi? 5 milyon lira az para değil. Bu 5 milyon ne çabuk harcandı, nerelere harcandı? Bize bu konuda bilgi verilmesi gerekiyor. Bilgi verilmedi. Siz reklamı seviyorsunuz. Reklamı çok alanda kullanıyorsunuz. Reklama çok para harcıyorsunuz. Bunun içinde de reklam kokuyor gibi geliyor bana.”

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da, “Cevaplarım var ama bu cevap haklarımı şimdi kullanmak istemiyorum. Cuma günü vereceğim. Mersinliler, Ali Bey’in yaptığı eleştiriler karşısında Gültak sustu, sukut ikrardan gelir diye düşünmesinler. Cuma günü hepsine cevap vereceğim” dedi.

Başkan Gültak, borçlanma tartışmalarıyla ilgili olarak da şunları söyledi:

“Borçlanmayı da çok açık bir şekilde getirdim. Şöyle getirebilirdim. Güzel bir sunum yapıp şunları şunları yaptım, bunların devamı için borçlanma istiyorum diyebilirdim. Kendimi ve meclisi bağlayacak bir maddeyle getirdim. Madde de açık. Ya bu delik deşik caddeler devam eder ya da yaparız hep beraber sahipleniriz. Meclis yetkisini verecek. Yetkiyi verirseniz, siz de Çay’a, Çilek’e, Özgürlük’e gittiğinizde dersiniz ki burada bizim de payımız var. Onu ben de içtenlikle söylerim. Yetki sizde çünkü. Yoksa oradaki vatandaşlarımız çile çeker.  Sıcak asfalt tesisi 20 milyon liralık bir tesistir ve bunu tek lira harcamadan Mersin’e getirdik. Bir şekilde bulduk, dilencilik yaptık Mersin için, getirdik. O tesisi çalıştırmamız için para istiyoruz. Reklam için istemiyoruz. Basına kullanmayacağız Ali Bey. Seçimime de 2 yıl var. Son 1 yıla da girmedik ki milletin gözünü boyamak için yapalım. İhtiyaç var diye yapıyoruz. Yetkiyi verip vermemek meclisin elinde. Verirlerse güzel bir iş yaparız hep birlikte. Vermezlerse herkes kendi yolunu, kendine göre bir siyaset üretir tabi ki.”