“Haklarımızdan vazgeçmeyiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Haklarımızdan vazgeçmeyiz”

“Haklarımızdan vazgeçmeyiz”


ABİDİN YAĞMUR

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin Mart ayı olağan toplantısının birinci birleşiminde AKP’li Aysel Mavioğlu, HDP’li Bedriye Kuş ve CHP’li Ünzile Kuru 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü üzerine birer konuşma yaptı.

CHP’li Ünzile Kuru, “Bugün her gün olduğundan daha çok sesimizi çıkartıyoruz. Sözlerimi savaşsız, barış içinde, eşit, özgür, şiddetsiz günler dileklerimle başlamak istiyorum. Zira savaşın, yoksulluğun, şiddetin en büyük mağduru yine biz kadınlar oluyoruz. Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 8 Mart 1857’de greve giden 40 bin kadının kilitlenen fabrikada çıkan yangın sonucuna129 kadının hayatını kaybetmesi anısına kabul edilmiş bir gün. 8 Mart biz kadınların sırf kadın olmamız sebebiyle uğradığımız ayrımcılığa karşı verdiğimiz mücadelenin bir kez daha ifade edildiği bir gün.1857’ler öncesinde ve sonrasında verilen mücadeleler ve halıhazırda 21. Yüzyıla girmişken bu mücadelelerimiz devam ediyor. Birey olarak, toplum olarak değişiyor ve gelişiyoruz ancak biz kadınlar nüfusun yarısının oluştururken kazanılmış haklarımızdan, Cumhuriyet kazanımlarımızdan vazgeçmemekle birlikte hala ve hala eşitlik için mücadele ediyoruz. Vazgeçtik mi? Hayır. Vazgeçecek miyiz? Hayır.  Vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmeyeceğiz. Zırra kadın olarak toplumun her alanında güçlüyüz ve gücümüzün farkındayız” dedi.

 

“HER ALANDA AYRIMCILIĞI ORTADAN KALDIRILMALIYIZ”

Cinsiyete dayalı eşitsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğine değinen Kuru, “Biz kadınlar sayısal olarak toplumun en küçük birimi olan ailenin yarısıyız. Köyün, ilçenin, ilin, kentin, ülkenin, dünyanın yarısıyız. Biz kadınlar çiftçi, ev işçisi, işçi, işveren, yönetici, memur, öğretmen, mühendis, mimar, hukukçu, sağlıkçı, sanatçı, yazar, çizer, ressam, tarihçi, şoför, kasap, bakkal, aşçı, terzi, kuaför, esnaf, pilot, polis, memur, kaptan, bürokrat, siyasetçiyiz sayamayacağımız kadar çokuz. Biz kadınlar üreticiyiz, öğreteceğiz, değiştiriciyiz. Çalışkanız, sabırlı, titiz, dikkatli, gözlemci ve kararlıyız. Biz kadınlar mevzuatın eşitlik amacına yönelik uygulanmasını istiyoruz. Eşitliğin sağlanması, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, şiddetin ortadan kaldırılması, şiddete uğrayan kadınların korunması bu hususta gerekli tüm tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Kadınların ekonomik, sosyal, hukuksal, toplumsal, siyasal her alanda karşılaştığı ayrımcılığının, cinsiyete dayalı eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

“Bütün kadınlardan özür diliyoruz”

İyi Partili Kerim Şahin de, “Dünya Kadınlar Günü dolasıyla birkaç kelime konuşmak istiyorum. Kimse kusura bakmasın her gün binlerce kadının dayak yediği, onlarcasının katledildiği bir ülkede Dünya Kadınlar Gününü kutlamak büyük bir çelişkidir. Bu ne yaman çelişkidir? Birileri yüzümüze vurmalıdır en azından şunu yapmalıyız. Bütün kadınlarımızdan özür dileyebilmeliyiz. Tüm kadınlarımızdan hak ettikleri hayatı onlara yaşatamadığımız için özür dileyebilmeliyiz. Biz de özür diliyoruz. Kadına değer vermeyen bir toplumun yükselişini değil, çöküşünü seyredebiliriz. Bu sebeple kadınlar günü sloganlaştırmaktan çıkartıp, eyleme dönüştürmek zorundayız. Bizler baş taşı ettiğimiz kadın liderimizin yolunda kadınlarımıza hak ettikleri kıymeti verecek bir siyasi kurum olmaya devam edeceğiz. Bu hassasiyetle meclisimizi selamlarken, dünya kadınlarının ve ülke kadınlarımızın önünde saygıyla eğiliyor, kadınlar gününü kutluyoruz” dedi.