Çiftçiye gübre desteği | Güney Gazetesi Mersin

Çiftçiye gübre desteği

Akdeniz Belediye Meclisinin EMEP’li üyesi Halil Kara’nın çiftçilere gübre desteği verilmesi yönündeki önergesi mecliste kabul edildi. Akdeniz Belediyesi, gübre desteği için toplam 500 bin lira bütçe ayıracak.

Çiftçiye gübre desteği


ABİDİN YAĞMUR

 

EMEP’li Akdeniz Belediye Meclisi üyesi Halil Kara, ilçede yaşayan ve tarım dışı geliri bulunmayan çiftçilere gübre desteği verilmesi için önerge vermişti.

Kara’nın önergesinde, “Akdeniz ilçemiz,300 bin dekar yüzölçümüne sahiptir.140 bin dekara yakın bir alanda tarımsal faaliyetler yürütülmektedir. Dünyamız, ülkemiz ve ilçemizde pandemi, kuraklık ve ekonomik kriz; tarıma ve gıdaya olan ihtiyacı daha da vazgeçilemez hale getirmiştir. Geçimlik tarım yapan çiftçilerimiz yaşadığımız bu zor zamanda öyle ya da böyle ekim-dikim zamanı taban gübresini yeteceği kadar olmasa da atabileceği kadar atmıştır. Önümüzdeki dönem; bitkinin hem gelişimi hem de ürününü yetiştirebilmesi için azot içerikli gübrelere ihtiyacı bulunmaktadır.

Zamların, hayat pahalılığının arttığı, tarımda girdilerin (gübre-ilaç-mazot-tohum-fide) yüzde yüz ile yüzde dört yüz oranında yükseldiği bir dönemde, belediyemizin belli kriterler (Kırsal mahalle statüsünde bulunması, ÇKS belgesi bulunması, tarım dışı geliri bulunmaması) üzerinden başvuran çiftçilerimize bir nebze de olsa nefes aldıracak azot içerikli gübre desteğinde bulunması talebimdir” ifadelerini kullanmıştı.

Halil Kara’nın ocak ayında verdiği bu önerge Akdeniz Belediye Meclisinin son toplantısında gündeme geldi. İlgili komisyon raporlarını görüşen meclis, gübre desteği için 500 bin lira bütçe ayrılmasını kabul etti.

 

5 DÖNÜM VE ALTINDA ARAZİSİ BULUNANLAR BAŞVURACAK

 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, "Gerek pandemi koşulları gerekse iklimsel değişiklikler tarıma olan ihtiyaçlarımızı daha değerli kılmaktadır. Bu nedenle Akdeniz Belediyesi olarak çiftçilerimizin her zaman olduğu gibi bugün de yanlarında olmaya çalışacağız. Buna göre kırsal mahalle statüsünde bulunması, ÇKS belgesi bulunması, tarım dışı geliri bulunmaması gibi belli kriterler üzerinden çiftçilerimiz belediyemize başvuruda bulunabilir. Seralar hariç üst sınırı 5 dönüm ve altı arazi sahiplerine verilmek üzere belediye tarafından üst sınırı toplamda 500 bin TL olmak üzere meclisimizde gübre yardımı yapılmasının kabulüne karar verildi. Çiftçilerimiz ile ilgili alınan bu önemli kararda meclis üyelerimizin desteği yadsınamaz. Bu sebepten her bir meclis üyemize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.