“Aşı hakkımızı istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Aşı hakkımızı istiyoruz”

Rahim ağzı kanserine karşı yapılan HPV aşısının yaklaşık 2 bin lira olan bedelini yurttaşlar kendi ceplerinden ödüyor, SGK bu aşıyı karşılamıyordu. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin çabalarıyla açılan davalardan birinde Ankara İş Mahkemesi, aşı bedelinin SGK tarafından karşılanmasına hükmetti. Mersin Barosu avukatlarından Derya Demir, “Bizim çağrımız, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi ve HPV aşısının herkes için ücretsiz olmasının sağlanmasıdır. Virüsten yüzde 100 oranında koruyan HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz” dedi.

“Aşı hakkımızı istiyoruz”


ABİDİN YAĞMUR

Rahim ağzı kanserine karşı yüzde 100 koruma sağladığı bilimsel olarak kanıtlanan HPV aşısı hekimler tarafından özellikle kız çocuklarına ve genç kadınlara öneriliyor. Ancak bu aşı SGK’nın ödemeler listesinde bulunmadığı için aşı masrafının yurttaşlar tarafından karşılanması gerekiyor. 3 doz aşının maliyeti 2080 lirayı bulduğu için de toplumun büyük kısmı bu aşıyı yaptıramıyor.

Tokat’ta bir eczacı bu soruna dikkat çekmek için aşı kampanyası başlatmış, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği de kampanyaya dahil olmuştu. Derneğin çağrısı üzerine ücretini vererek aşı olan birçok kadın, aşı ücretinin SGK tarafından iadesi için bulundukları illerdeki İş mahkemelerinde dava da açmışlardı.

O davalardan birine bakan Ankara İş Mahkemesi, diğer davalara örnek olabilecek bir karara imza attı ve HPV aşısının bedelinin SGK tarafından karşılanması gerektiğine hükmetti.

 

İLK ADIMI BİR ECZACI ATTI

Dava süreçlerini takip eden Mersin Barosu Avukatlarından Derya Demir, “Rahim ağzı kanseri dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen dördüncü kanserdir. Bu kanseri önleyen aşı ise HPV aşısıdır. 3 doz yapılan HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkündür. Dünyamızda 71 ülke de ücretsiz iken, ülkemizde maalesef 3 doz HPV aşı fiyatının toplamı 2.085,00 TL’dir. Bu nedenlerle aşımızın kadınlara ücretsiz olabilmesi için Emek Eczanesinin başlattığı kampanyaya Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak dahil olduk” dedi.

 

 

“AŞI İLE ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIK”

Aşı bedelini kendisi ödeyen yurttaşların önce ücret iadesi için SGK’ya başvurduğunu, SGK’nın Sağlık Uygulama Tebliğinde bu aşının yer almadığı yönündeki yanıtı üzerine mahkemeye gittiklerini belirten Demir, “Dava sürecinde bu yönetmeliğin anayasaya aykırı olduğunu belirttik. Aşının rahim ağzı kanserini önlediği bilirkişi raporuna da yansıdı. Yani SGK bu aşıları karşılaşmazsa, insanlar kanser hastalığına yakalanırlarsa SGK daha büyük maddi ödemeler yapacak ve kamuyu zarara uğratmış olacak. Bunun yanı sıra kanser tedavisi kişi için başlı başına zorlu bir evre. Onun o hastalık sürecinde yaşayacağı sıkıntılar var. Yani önlenebilir bir kanserden söz ediyoruz.  Tüm bunları göz önüne aldığımızda aşının SGK tarafından karşılanması anayasal bir zorunluluk. Yönetmelik anayasaya aykırı olamaz” diye konuştu.

 

“ULUSAL AŞI TAKVİMİNE ALINMALI VE ÜCRETSİZ OLMALI”

Bir yandan aşı bursu çalışmasıyla onlarca genç kadının aşı olmasını sağlarken bir yandan da dava süreçlerini yürüttüklerini belirten Demir şunları söyledi:

“Bizim çağrımız, HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi ve HPV aşısının herkes için ücretsiz olmasının sağlanmasıdır. Aşı bursu ile başlayan, Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği’nin hukuk ve farkındalık mücadelesi ile devam eden bu kampanyalar epey ses getirmeye başladı. Hatta içinden geçtiğimiz günlerde aşının fiyatında indirim yapmak zorunda kaldılar. Çünkü aşıya talep çok arttı ve 3 doz aşının 2 bin lirayı geçmesi sürekli olarak dillendirildi.  Kampanyaya başta Türk Eczacıları Birliği, Türk Tabipler Birliği ve birçok baro olmak üzere ülkemizin birçok kurumundan bu konuya dair harika bir destek geldi. Mersin Barosu aşı bursuna destek kampanyası yaptı ve Mersin CHP Milletvekili Alpay Antmen’le birlikte 6 öğrencinin Mersin'de aşı olmasını sağladı. Bu sağlık hakkı konusu artık topluma mal olmuş bir konudur. Biz bu mücadeleyi bireysel olarak veremeyiz diye düşünüyoruz. Bu nedenle farkındalık muazzam derecede önemlidir. Aşı bedelini kendi karşılayan arkadaşlarımızla beraber bu bedelin kendilerine iadesini talep ettik. AKP iktidarının sağlık politikaları, her geçen gün yoksulluklarından dolayı aşı olamayan daha fazla kadının ölmesine sebep olmaktadır. Sağlık politikaları, kadın cinayetlerine sebep olmaktadır.  Virüsten yüzde 100 oranında koruyan HPV aşısının ücretsiz aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz.  Çabamız, yaşam hakkı mücadelemizin bir parçasıdır. Aşımızı istiyoruz.”

 

BİLİRKİŞİ: YÜZDE 99,7 KORUMA SAĞLIYOR

Mahkemenin bu kararında kadın doğum uzmanı, SGK uzmanı ve eczacıdan oluşan bilirkişi heyetinin raporu etkili oldu. Bilirkişi raporunda, “Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) ülkemizde de görülen, Human Papilloma Virus (HPV) bulaşması ile oluşan, ölümcül, başta aşı ve diğer yöntemlerle önlenebilir bir hastalık olduğu güncel tıbbi bilgilerle sabittir. Sağlık Bakanlığımızın yayınlarında da dünya tıbbı ile uyumlu şekilde işlenmiştir. Bazı hastalıkların aşı ile önlenebileceği ve yok edilebileceği bilimsel bir gerçektir.  Bunlar arasında rahim ağzı kanseri aşısı da vardır. Dünyada rahim ağzı kanserlerini önlemeye yönelik aşılama (HPV aşısı) 87 ülkede ulusal aşılama programına dahildir.  Rahim ağzı kanserlerine yakalanıldığında hastalığın ölümcül olduğu gerçeğinden hareketle aşı hayati öneme haizdir.  Aşıların içerdiği HPV  suşları markalar arasında farklıdır. Aşının, içerdiği virüs suşları çeşidine karşı koruyuculuğu yüzde 99,7 olarak kabul edilmektedir. Aşı literatürde maliyet etkin olarak kabul edilmektedir. Bu veriler ışığında rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaati oluşmaktadır” denildi.