Belediyeler de dayanamadı | Güney Gazetesi Mersin

Belediyeler de dayanamadı

İçlerinde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de olduğu 11 Cumhuriyet Halk Partili (CHP) büyükşehir belediye başkanı yaptıkları ortak açıklamayla akaryakıta art arda gelen fahiş zamlardan kaynaklı toplu taşıma ücretlerine zam yapmak zorunda kaldıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada “Toplu taşıma ücretlerinde yakın zamanda çok ciddi artışlar olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Üzülerek ifade ederiz ki, elimizde olmayan nedenlerle bu artışları vatandaşlarımıza yansıtmak durumunda kalacağız” ifadeleri kullanıldı.

Belediyeler de dayanamadı


MAHMUT SÖNMEZ

Mersin, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Hatay, Antalya, Aydın, Eskişehir, Muğla ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanları toplu taşıma ücretlerine yapılacak zammı ve sebeplerini ortak açıklamayla duyurdu.

 

AKARYAKITA YETMİŞ GÜNDE YÜZDE 94 ZAM

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı yaptıkları ortak açıklamada, tarihte ilk kez Türkiye’de yedi gün art arda akaryakıta zam yapıldığı, akaryakıt fiyatlarına yılbaşından bu yana ise 94 zam geldiği belirtildi. Yapılan açıklamada toplu taşımada kullanılan akaryakıt, elektrik gibi personel ve yedek parça giderlerinin arttığı ve artık belediyelerin bu maliyetleri karşılayamadığından toplu taşımada zammın kaçınılmaz olduğu belirtildi.

 

TOPLU TAŞIMAYA ÖTV MUAFİYETİ DUYULMAZDAN GELDİ

Belediye başkanları, merkezi idareye daha önce toplu taşımada kullanılan akaryakıttan ÖTV alınmamasını önerdiklerini ama önerilerinin duyulmazdan geldiğini ve toplu taşımda artan giderleri vatandaşlara yansıtmak durumunda kaldıklarını açıkladılar.

CHP’li büyükşehir belediye başkanlarının toplu taşıma da yapılacak zam ve sebeplerine ilişki ortak basın açıklaması şu şekilde:

"Türkiye ekonomisinin içinden geçtiği zor süreçte, ekonomik öngörülebilirlik yerini ne yazık ki günlük fiyat artışları ve istikrarsız süreçlere bırakmıştır. Bu yükselişler devam etmekte olup, tarihte ilk kez ülkemizde art arda 7 gün boyunca akaryakıt fiyatları zamlanmıştır.

Öyle ki, sadece yılbaşından bu yana geçen 70 günde akaryakıt ücretleri yüzde 94'ten daha fazla artış göstermiştir. Benzer artış, enerji fiyatları için de geçerlidir. Bu sıra dışı artışlar bir süre önce toplu taşımada gerçekleşen fiyat artışlarını artık kadük hale getirmiş hatta durumu öncekinden bile zorlaştırmıştır.

Tüm bu süreçleri ele aldığımızda toplu taşıma ücretlerinde yakın zamanda çok ciddi artışlar olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Üzülerek ifade ederiz ki, elimizde olmayan nedenlerle bu artışları vatandaşlarımıza yansıtmak durumunda kalacağız.”