“Umutsuzluğa sürükleniyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Umutsuzluğa sürükleniyoruz”

Sağlık çalışanları, pazartesi günü başladıkları iş bırakma eylemini dün de sürdürdü. Toros Devlet Hastanesinde ve Şehir Hastanesinde basın açıklaması düzenleyen sağlık çalışanları, “Oyalama değil, hakkımızı istiyoruz” yazılı pankartlar açtı.

“Umutsuzluğa sürükleniyoruz”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Tabip Odası, Mersin Diş Hekimleri Odası, Ses Mersin Şubesi, Genel Sağlık İş Birlik Dayanışma Sendikası, Hekimsen Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneğinin üyelerinin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında sağlık çalışanları adına Halk Sağlığı Uzmanı Dr .Nasır Nesanır açıklamada bulundu. 

Nesanır, “COVID-19 pandemisi döneminde yöneticilerin yapamadıklarından kaynaklanan önlenebilir ölümler yaşanırken, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özverili çalışmaları sonucunda pandeminin daha da yıkıcı olmasının önüne geçildi. Pandemi herkese hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ne kadar yaşamsal ve önemli bir iş yaptıklarını gösterdi. Bizler böylesi önemli bir alanda, nitelikli hizmet üretmeye çabalarken, pandemi ile birlikte ekonomik krizin derinleşmesi, çalışma koşullarımızda yaşadığımız zorlukları artırmış, ekonomik haklarımız giderek gerilemiştir. İşlemeyen ve sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü bizler çekiyor ve emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürükleniyoruz. Ancak yaşadıklarımızın kader olmadığını biliyoruz” dedi.

 

“TALEPLERİMİZİ KARŞILAYIN”

 

Sağlık çalışanlarının taleplerinin acilen karşılanması gerektiğini vurgulayan Nesanır, “Sağlıkta Şiddet Yasası bir an önce çıkarılmalı; cezalar tutuksuz yargılanma ve “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” düzenlemelerinin uygulandığı sınırların üzerine çıkarılmalı güvenli çalışma ortamları sağlanmalıdır. Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri “prim ödeme tavanı” üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki buçuk katı olmalıdır. Tüm ASM binaları kamu tarafından inşa edilmeli, aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalı, bütün giderleri Sağlık Bakanlığı’nca karşılanmalı; Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmelidir. Çalışan hekim maaşları insanca yaşam düzeyine çıkarılmalı, hekimlerin ek göstergeleri 7.200, diğer sağlık çalışanlarının 3.600 olmalı. Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları yoksulluk sınırının en az iki katına çıkarılmalıdır Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir” dedi.

 

 

YÜZLERCE HEKİM YURTDIŞINA GÖÇTÜ

 

Grev eylemlerinin yasal ve haklı meşru olduğunu söyleyen Dr. Nasır Nesanır, “14 Mart’ta İstanbul Taksim alanına çelenk koymaya çalışan hekimlerin engellenmesi büyük bir suçtur. Sağlık Bakanlığı’nın görev eylemlerimiz hakkında daha önce 81 ile gönderdiği yazı baştan sona talihsiz bir içeriğe sahiptir. Özellikle pandemi döneminde önlenebilir ölümlere ve 553 sağlık çalışanının ölmesine neden olanlar bizlere sağlık hakkının gerekliliklerinden bahsedemez. 2021 yılında 1805, sadece 2022 Ocak ayında 197 hekimin yurt dışına gitmesine neden olanlar bize yasaları, Anayasayı öğretemez. Görev eylemlerimiz daha sağlıklı bir toplum, halk sağlığının öncelendiği sağlık politikaları içindir” diye konuştu.