Tarsus Ticaret Borsası 70 yaşında | Güney Gazetesi Mersin

Tarsus Ticaret Borsası 70 yaşında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile aynı yıl 5590 Sayılı Kanun ile kurulan Tarsus Ticaret Borsası 70’inci yaşını kutluyor.

Tarsus Ticaret Borsası 70 yaşında


ZELİHA ÖZİPEK

 

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya,  Borsa’nın 70. Kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 1926 yılında 3 yıl gibi bir faaliyetin ardından kapanan Tarsus Ticaret Borsası’nın, tacir ve sanayici Bekir Tısoğlu, Hilmi Seçkin, Kâmil Dirlik, Tevfik Öktem, Abdullah Öktem, Lütfü Arman, Hasan Karamehmet, Kasım Ekenler, Suphi Sabah, Mustafa Münif Tan ve Hakkı Ekincioğlu’ndan oluşan Mütevelli Heyeti’nin çalışmaları ile 15 Mart 1952 yılında yeniden faaliyete başladığını ifade etti.

Kaya, “O yıllarda 80 metrelik bir oda içinde faaliyetine başlayan ve bugün 30 bin metrekarelik alanda hizmetini yürüten Tarsus Ticaret Borsası’nın kuruluşunda, hizmetlerinde emeği geçenleri saygı ve minnetle yad ediyoruz. Dünden bugüne katkı veren herkesten Allah razı olsun. 70 yıl sonra bugünde, yarında aynı ruh, aynı heyecanla, Güçlü Türkiye ve Güçlü Ekonomi için, Üretim ve İhracat Hedefimizdir sloganımızla çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

70 yılda iz bırakan dokunuşlarla ve üyelerinden aldıkları güçle, gelecek vadeden yatırımlar gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Kaya “Covid-19’un küresel salgına dönüşmesinden bu yana iki yıl geçti. Bu süre zarfında ağır insani ve maddi kayıplar yaşandı. Can kayıplarının yanı sıra milyonlarca insan işini veya gelirini kaybetti. Dünya savaşları sonrasındaki en ciddi sosyal ve ekonomik problemler ortaya çıktı. Ekonomik faaliyetlerde ortaya çıkan büyük daralma sonrası başta gelişmiş ülkelerde olmak üzere başlatılan kapsamlı politika ve likidite destekleri, küresel ekonominin çöküntüye gitmesini önlemiş oldu. Aşı konusunda sağlanan ilerlemelerle birlikte bu sağlık ve ekonomi krizinden çıkış yolu giderek daha görünür hale geldi. Ancak toparlanma hala belirsiz, dengesiz ve kırılgan” ifadesini kullandı.

Ekonomi ve ticarette yaşananlardan da 5 önemli ders çıkardıklarının altını çizen Murat Kaya bunlardan birincisi ‘Kalıcı bir ekonomik iyileşme’, ikincisi ‘Çalışanlara ve işletmelere destekler sürdürülmesi’, üçüncüsü ‘Beşerî ve kalifiye sermayeye daha fazla yatırım’, dördüncüsü ‘İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini görmek’ (yeşil bir ekonomi) ve beşincisi ‘Uluslararası ticareti güçlendirmek’ olarak dile getirdi.