MAHMUT SÖNMEZ
Mersin ve çevresinde yaşanan zirai don olayının bazı ürünlere yüzde 70 -80 zarar verdiğini söyleyen Necmi Birim, on gün daha sürecek soğuk havalara karşın çiftçilerin önlem almasının önem arz ettiğini ifade etti.
Küresel iklim değişikliğinde yaşanan ani hava hareketleri sonucu değişen mevsim koşullarının, tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyleyen Necmi Birim, “Geçen yıl yaşanan kuraklık ve diğer doğal afetler nedeniyle bölgemizde bazı ürünlerde rekolte düşüşleri olmuştu. Sıcaklığın en düşük olduğu bu aylarda sabaha yakın saatler en düşük derecelerde olup genellikle gün doğumundan hemen önce dondurucu değere ulaşmaktadır. İşte bu olaya zirai don olayı denir. Geçen hafta soğuk hava dalgasının getirdiği zirai don üreticilerimizi ciddi anlamda zarara uğratmıştır” dedi.
ZİRAİ DON MERSİN’DE CİDDİ ZARARLARA SEBEP OLDU
Mersinli çiftçilerin son bir aydır zirai don tehlikesine karşı teyakkuzda olmasına dikkat çeken Birim, “Çiftçilerin zirai dona karşı bütün önlemlerine rağmen, tüm Çukurova’da görülen düşük sıcaklıkların başta sert çekirdekliler, kavun, karpuz, sebze ürünlerinde ciddi zararlar görüldü. İlimizde açık sahada geçen Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve Salı gecesi yapılan termometre ölçümleri Tarsus ve çevresinde -5,-7 santigrat dereceleri göstermiştir. Geceleri 0 santigrat derece sıcaklıklar devam etmektedir. Mersin’de birçok mahalde zararlar mevcut olup, Mut ilçemizde ve Tarsus ilçemizde ciddi kayıplar oluşmuştur. İlgili kurum ve kuruluşların zarar tespitleri devam etmektedir” dedi.
BİRİM, DONDAN KAYNAKLI REKOLTE DÜŞÜŞÜNE DİKKAT ÇEKTİ
Mersin Ziraat Mühendisleri Odası’na bağlı mühendislerden aldıkları bilgilere göre Tarsus’a bağlı Yeşiltepe, Aliağa, Aliefendi, Atalar, Hasanağa, Özelbahşiş, Kulak, Huzurkent ve Yenice çevresinde zarar boyutu çok fazla olduğunu söyleyen Birim, “Yazın halkımızın gıda ihtiyacını karşılayacak, Biber, Patlıcan, Kavun, Karpuz ve Kabak gibi ürünler ciddi anlamda zarar görmüştür” diye konuştu. Sert çekirdekli meyvelerin en hassas dönemde zirai dona yakalandığını söyleyen Birim, “Sert çekirdeklilerden olan nektarin, şeftali ve kayısı yakalandıkları en hassas dönemleri olan çiçeklenme ve döllenmiş yeni meyve oluşumlarında %70-80 zarar oluşmuştur” dedi. Sebzelerin şubat ayında başlayan ve devam eden fide dikimlerinin zirai don olayına maruz kaldığını söyleyen Birim, “Bu durum yani; rekolte düşüklüğü üreticiye verdiği zarar kadar, yüksek fiyatla bu ürünlere ulaşacak olan tüketicilere de olumsuz yansıyacaktır” dedi.
“ÜRETİCİLER ÖNLEMLERE DEVA ETMELİ”
Soğuk havaların 10 gün civarında gece 0 santigrat derecede devam edecek olması karşısında üreticilerimizin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Birim, “Üreticilerin uyguladıkları önlemleri devam ettirmeleri önem arz etmektedir. Yani yeraltı sularıyla sisleme ve damla sulama dahil sağlıklı bitki besleme yöntemlerine varıncaya kadar alınacak tüm önlemlerin yanı sıra Tarsim Sigorta kapsamının genişletilmesi, devlet prim desteğinin %50 den %75 e çıkartılması çok önemlidir” sözlerini kullandı.