Atatürk’ün Mersin’e gelişi kutlandı | Güney Gazetesi Mersin

Atatürk’ün Mersin’e gelişi kutlandı

Mersinliler Atatürk’ün Mersin’e gelişinin 99’uncu yıldönümü coşkuyla kutlandı. Tren garında Vali Ali İhsan Su’nun gazilerden bayrak teslim almasıyla başlayan tören, kortej halinde yürüyerek gidilen Cumhuriyet Alanında devam etti. Burada konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 17 Mart’ın Mersinliler için onur günü olduğunu söyledi.

Atatürk’ün Mersin’e gelişi kutlandı


 

 

İlk törenin yapıldığı Garında Vali Ali İhsan Su, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik, Vahap Seçer ve protokol üyeleri hazır bulundu. Burada Atatürk’ün 17 Mart 1923’te Mersin’e gelişini temsil eden gazileri trenden inerken Vali Su karşıladı. Trenden inen Gaziler Su’ya bayrak teslim etti, bayrağı öpüp alnına koyan Su, gazilere çiçek takdim etti.

Garda yapılan törenin ardından protokol üyeleri ve katılımcılar kortej halinde Cumhuriyet Alanı’na doğru bayraklarla yürüdüler. Cumhuriyet alanında istiklal marşı okunduktan sonra Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Fuat Gedik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi ve Mersin Üniversitesi Modern Danslar ekibi katılımcılara renkli gösterileriler sunarken, öğrenciler günün anlamına dair şiirler okudu.

 

“MERSİNLİLER İÇİN ONUR GÜNÜ”

 

Törenin sonunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer günün anlamına dair bir konuşma gerçekleştirdi. 17 Mart’ın Mersinliler için onur ve gurur günü olduğunu söyleyen Vahap Seçer, Atatürk’ün Mersin’e 99 yıl önce bugün ilk defa resmi olarak geldiğini belirtti. Atatürk’ün 17 Mart’tan önce Mersin’e geldiğini söyleyen Seçer, “Atatürk, Mondoros Ateşkes Anlaşmasından sonra bölge komutanı olarak Mersin’e gelmişti. 5 Kasım 1918 günü Mersin’e gelen M. Kemal milli mücadelenin ilk hazırlıklarını burada yapmıştır. O günlerde “Asıl savaş şimdi başlıyor’ diyen Gazi Mersinlilerden aldığı güçle Türkiye’nin kurtuluş mücadelesinin ilk adımını buradan attı” dedi.

 

“YENİ TÜRKİYE”

 

Mersin gezisi sırasında Atatürk’ün ‘Artık azınlık, cemaat yoktur vatandaşlık vardır’ sözüne dikkat çeken Seçer, “İşte bu cümle Yeni Türkiye’nin habercisiydi. Atatürk şehrimiz ve ülkemizle ilgili mesajlarını Mersin Millet Bahçesinde bir masanın üstünde verdi. Kendisine ayrılan yüksek koltukları reddederek halkın arasında tahta sandalye de oturmayı tercih etti. Atatürk burada kendisi için en büyük şerefin bu milletin bir ferdi olmak olduğunu burada söyledi, bu da bir ilkti. Yeni Türkiye’de teba değil birey vardı” dedi.

 

“ÇAĞDAŞ TÜRKİYE’NİN ADIMLARI MERSİN’DE ATILDI”

 

Atatürk’ün Mersin’in jeopolitik konumuna 17 Mart’ta dikkat çektiğini söyleyen Seçer, “Atatürk Mersin’in gelişmesinin ticaret sahasında olacağını söyledi. Atatürk o gün Mersinlilere çok çalışmaları gerektiğini aksi halde Mersin’in sahibi olamayacaklarını söyledi. Atatürk, çalışan, dayanışan, çağdaş Türkiye’nin adımlarını Mersin’de attı” dedi.

 

“MERSİN’DE AYRIMCILIĞA YER YOK”

 

Mersinliler olarak Atatürk’ün açtığı yolda korkusuzca yürüdüklerini söyleyen Seçer, Mersin’de bütün renklerin kardeşçe yaşadığını söyledi. Mersin’in huzur ve barış kenti olduğunu söyleyen Seçer, “Mersin’de ayrımcılığa yer yoktur. Biz insanlara bakarken farklılıklarını değil, birlik ve beraberliklerini görüyoruz. Mersin bütün dinamikleriyle çalışıyor, üretiyor ve üretmeye devam edecek. Onun için herkes Mersin’e gıptayla bakıyor. Gidin Ankara, İstanbul’a herkes Mersin’i soruyor. Çünkü Mersin, Akdeniz’in parlayan yıldızıdır” diyerek konuşmasına son verdi.