Kurtulan, basın özgürlüğüne dikkat çekti | Güney Gazetesi Mersin

Kurtulan, basın özgürlüğüne dikkat çekti

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, haber siteleri ve gazetelere uygulanan erişim engellerine ve gazetecilerin maruz kaldığı hukuksuzluklara tepki göstererek, konuyu TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına taşıdı. Kurtulan, “Basın özgürlüğünün engellenmesi, toplumun haber alma hakkının engellenmesi demektir” dedi

Kurtulan, basın özgürlüğüne dikkat çekti


MAHMUT SÖNMEZ

 

Kurtulan Anayasa Mahkemesi’nin basın yayın kuruluşlarının toplamda 129 haberine getirilen erişim engeli için ‘hak ihlali’ kararına rağmen yayın kuruluşlarının internet sitelerinin erişimine engellemeler getirildiğini, Anayasa Mahkemesi’nin kararı hiçe sayıldığını belirtti.

 

İnceleme Komisyonuna konuyu taşıyan kurtulan, “2016’dan bu yana yayın hayatını sürdüren internet haber sitesi PİRHA’ya Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin 08/03/2022 tarihli ve 2022/1028 sayılı kararıyla erişim engeli getirilmiştir. Sitesinin engellenmesine herhangi bir gerekçe gösterilmemiş, erişim engeline gerekçe yapılan haber içerikleri hangileri olduğu açıklanmamıştır. Yeni Yaşam Gazetesi’nin ‘http://www.yeniyasamgazetesi2.com/’ uzantılı web sitesi de yine herhangi bir gerekçe gösterilmeden Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği’nce erişime engellenmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin basın yayın kuruluşlarının toplamda 129 haberine getirilen erişim engeli için ‘hak ihlali’ kararına rağmen yayın kuruluşlarının internet sitelerinin erişimine engellemeler getirilmekte, Anayasa Mahkemesi’nin kararı hiçe sayılmaktadır” dedi.

 

Türkiye’de basın özgürlüğünün geldiği noktanın tüm toplumu ilgilendiren bir insan hakları sorunu olduğunu belirten Kurtulan, “Basın özgürlüğünün engellenmesi, toplumun haber alma hakkının engellenmesi demektir.  Komisyonumuzun bu ciddi hak ihlalini gündemine alarak basın özgürlüğünün engellenmesinin gerekçelerinin ortaya çıkarılması ve basın özgürlüğünün sağlanması hususunda Komisyonumuza düşen iş ve işlemlerin yerine getirilmesi için çalışma yapılmasını arz ve talep ederim” ifadelerini kullandı.