Tarımda bu yıl geçen yılı aratacak | Güney Gazetesi Mersin

Tarımda bu yıl geçen yılı aratacak

Mersin’de düzenlenen toplantıda gübreden ilaçlamaya, hayvancılıktan organik üretime kadar tarım sektöründe yaşanan sorunlar değerlendirilerek çıkış yolu arandı.

Tarımda bu yıl geçen yılı aratacak


‘Üretmezsek Tükeniriz’ temalı tarım etkinlikleri serisine, ‘Tarımda Girdi Sorunları ve Çıkış Yolu Konferansı’ ile devam edildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Akdeniz Ziraat Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi işbirliğinde düzenlenen Konferansın moderatörlüğünü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım yaptı.

 

"HER ALANDA OLDUĞU GİBİ TARIMDA DA PLANLAMA GEREKLİ"

Toplantının açılışında konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, planlamanın önemine dikkat çekti.

Planlama yapılırken yerel dinamiklerin görüşlerinin de dikkate alınmasıyla birlikte sağlıklı sonuç alınabileceğini kaydeden Kızıltan, “Bu toplantıyı düzenleme amacımız da giderek önemi daha çok fark edilen tarımın sorunlarını belirleyip çözüm yollarını tartışmak. Planlama yapamayan yetkililerin buradan çıkacak sonuçlardan yararlanmasını sağlamak. Türkiye’de bir kez daha tarımı ön plana çıkarıp dikkatleri tarımın üzerine çekmek” dedi.

 

"GÜBREYE ERİŞİM GARANTİLENMELİ"

Tekfen Holding Başkan Yardımcısı Hakan Göral, gübre sektöründe yaşanan sorunlar ve çıkış yollarına değindi. 2022’nin de zor bir yıl olacağına dikkat çeken Göral, “Çünkü savaşla birlikte Avrupa’da doğalgaz fiyatı 35 kat arttı. Gübrenin temel girdisi olan amonyak, kükürt gibi maddelerin fiyatları en az 4-5 kat arttı. Fiyatlar açısından iyi bir yıl olmayacak” dedi.

Türkiye’de karlı yağmurlu, iklim açısından iyi bir yıl olmasına rağmen çiftçinin gübre kullanımının fiyat artışları nedeniyle yüzde 35-40 bandında azaldığını kaydeden Göral, çözüm için çok ciddi teşvikler verilmesi gerektiğini söyledi. Göral çıkış yolu olarak şunları gösterdi:

“Doğalgaz fiyatları düşürülmeli ki üretim Türkiye’de yapılsın ve ürüne erişim garantilensin. İkinci olarak Türkiye’de Mazıdağı’nda fosfat kayası var. Ancak düşük tenörlü. Bunu zenginleştirip kullanılabilir hale getirip gübre sektörü için stratejik bir hareket yapılabilir. Bu olmuyorsa da gübreciler olarak, Sanayi Bakanlığı olarak başka ülkelerdeki atıl durumdaki fosfat madenlerine ortak olup işletelim. Mutlaka uzun vadeli planlarla gübre sektörü yapılandırılmalı. Son olarak destekler çiftçiyi motive edecek şekilde düzenlenmeli.”

 

"BİZİM SORUNUMUZ TARIMA PRAGMATİK YAKLAŞIM"

TÜSEDAD Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ise “Evet, fiyatlar yüksek. Biz fiyat istikrarı olsun, hayvancılık öngörülebilir olsun dedik. Gençler bu işten yılıyor dedik. Genç Çiftçi Projesi yapıldı. Yanlıştı ve çok para harcandı. Belediyeler hayvan veriyor, vermemeli. Zarar eden bir işletmeyi büyütmek daha büyük zarar demek. Hayvancılık yapılan yatırım ve aldığımız riskle belli bir oranda gelir getiren sektöre dönüştürülmeli. Her şeyin iyi gittiği dönemler de oldu. Sıfır faizli krediler verildi. Bu kez alakası olmayan insanlar sektöre girdi. Ürün arzı kontrol edilemeyince süt işlenemedi ve bozuldu yine zarar edildi. Bu nedenle planlama yapılması çok önemli” dedi.

ZMO Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Okan Özkaya zirai ilaçlarda yaşanan sorunlar ve çözümlerine değindi. Planlamanın önemini vurgulayarak başladığı konuşmasında Özkaya, tarımda kitapsal bilgilerle yol alındığını söyledi. (Haber Merkezi)