Avukatlar adil yargılama istedi | Güney Gazetesi Mersin

Avukatlar adil yargılama istedi

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Mersin Şubesi üyesi avukatlar, Mersin Adliye binası bahçesinde avukat yargılanmalarına ve savunmaya yönelik saldırılara dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Avukatlar adil yargılama istedi


İktidarın tüm muhalif kesimler ve hak savunucuları üzerinde yargı yoluyla baskı kurmaya çalıştığını söyleyen ÖHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Av. Serap Angay, Avukatların sırf mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılandığını, tutuklandığını ve adil olmayan yargılamalar sonucu cezalandırıldığını belirtti.

Mersin Adliye binası önünde bir araya gelen ÖHD Mersin Şubesi üyesi avukatlar, yoğun güvenlik önlemleri ve çok sayıda polisin katılımı basın açıklaması yaptı. Kürtçe ve Türkçe ‘Savunma biat etmeyecek’ yazılı afiş taşınarak yapılan abasın açıklamasının metnini ÖHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı Av. Serap Angay okudu. Yapılan açıklamada avukatların maruz kaldığı haksızlıklara dikkat çekilirken Ankara gözaltına alınan ÖHD üyesi Av. Alişan Şahin’in serbest bırakılmasını istedi.

 

‘KEYFİ UYGULAMALAR’

 

İktidarın yargı paketleri ile bir yandan halkı oyalamaya çalıştığını söyleyen Angay, bir yandan da savuma hakkını sekteye uğratmak için yargı eliyle savunmayı etkisiz kılmaya çalıştığını belirtti. İktidarın korku Cumhuriyeti yaratmaya çalıştığını söyleyen Angay, İktidar, “Toplumun tüm muhalif kesimleri ve hak savunucuları üzerinde sürdürdüğü yargı tacizini avukatlar üzerinden de sürdürmeye devam etmiştir. 2015 yılından bu yana meslektaşlarımız sırf mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılanmış, tutuklanmış ve adil olmayan yargılamalar sonucu cezalandırılmıştır. Muhaliflerin avukatlığını üstlenen avukatlar fiziki saldırılara maruz kalmaktadır ve avukatların müvekkillerine ulaşmaları keyfi ve sistematik biçimde engellenmektedir. İktidarın politikalarına, ırkçı saldırılarına ve nefret söylemlerine karşı açıklama yapan barolar hedef gösterilmiş; haklarında soruşturmalar başlatılmıştır” ifadelerini kullandı.

 

’12 EYLÜL’Ü ARATAN KARANLIK TABLO”

 

28 Kasım 2015’te katledilen Av. Tahir Elçi’yi anan Angay, “Adil yargılanma talebiyle 238 gün ölüm orucu eylemini sürdüren Av. Ebru Timtik 27 Ağustos 2020 tarihinde ölüm orucu eylemi sebebiyle yaşamını yitirmiş, Av. Aytaç Ünsal ölüm orucu eyleminin 212. Gününde infazı durdurularak tahliye edilmiş ancak daha sonra yeniden tutuklanmıştır ve ÇHD başkanı Selçuk Kozağaçlı ve arkadaşları hala cezaevlerinde tutuklu bulunmaktadır. Yakın zamanda ÖHD yöneticisi Av. Sevda Çelik Özbingöl’ün tahliye edilmesine sevinmişken diğer bir yöneticimiz Av. Tarık Güneş tutuklanmıştır. Savunmaya saldırının son halkası ise hakkında hukuksuz bir cezaya hükmedilen Av. Ruşen Seydaoğlu ile hakkında dava açılan Av.Selim KURBANOĞLU, Av.Elif Tirenç, Av.İpek Ulaş, Av.Merve Nur Doğan olmuştur. Kısacası hak savunucusu avukatlar olarak 12 Eylül Dikta rejimini aratan karanlık bir tablo içerisinde bulunmaktayız” dedi.