“İnsanlar ekmeğe, hayvanlar yeme muhtaç kaldı” | Güney Gazetesi Mersin

“İnsanlar ekmeğe, hayvanlar yeme muhtaç kaldı”

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, mecliste iltidarın tarım ve hayvancılık politikasını eleştirdi. Yem fiyatları yüzünden süt hayvanlarının kesime gönderildiğini söyleyen Gökçel, AKP’nin çiftçiyi bitirme politikasının sonucunda vatandaşlarımız buğdaya, ete, tavuk ekmeğe, yağa muhtaç kaldı. Hayvanları dahi yeme muhtaç bıraktılar” dedi.

“İnsanlar ekmeğe, hayvanlar yeme muhtaç kaldı”


MAHMUT SÖNMEZ

AKP’nin yüksek yem fiyatları ile hayvancılığı, yüksek gübre, ilaç ve tohum fiyatları ile çiftçiyi bitirdiğini söyleyen CHP’li Gökçel, yaşanan gıda sıkıntısının çiftçiye destekle çözülebileceğini belirtti.

 

‘ÇİTÇİYE BİTİRME POLİTİKASI’

Mecliste iktidarın tarım ve hayvancılık politikasını eleştiren CHP’li Gökçel, “AKP ülkemizi öyle bir hale getirdi ki süt sığırları ve süt veren koyunlar kesime gidiyor. Bu benim canımı acıtıyor” dedi.  İktidarın vatandaşı yoksulluğa mahkum ettiğini ardından da tüketicinin korunmasından bahsettiğini söyleyen Gökçel, “Kimi kandırıyorsunuz? Bizim önce vatandaşlarımızı AKP’den korumamız lazım. AKP’nin çiftçiyi bitirme politikasının sonucunda vatandaşlarımız buğdaya, ete, tavuk ekmeğe, yağa muhtaç kaldı. Hayvanları dahi yeme muhtaç bıraktılar” ifadelerini kullandı.

 

 

“AKP YABANCI ÇİFTÇİYİ İHYA ETTİ”

AKP iktidarının çiftçi borçlarını 230 milyara çıkardığını belirten Gökçel, “AKP yabancı çiftçileri ihya etti. Aynı üretim sezonunda AKP bizim çifçimizden buğdayı 2 bin 250 liraya aldı, yabancı çiftçiden ise 6 bin 750 liraya aldı. Eğer siz çiftçiye gübreyi, ilacı ucuza kullandırır, tohumu ucuza verirseniz gıdayla ilgili sıkıntı kalmaz” dedi.

 

YANLIŞ TARIM POLİTİKALARI

Ülkenin 81 ilinde buğday ve ayçiçek üretilebildiğine dikkat çeken Gökçel, “Bu kadar üretim çeşitliliğinin olduğu bir ülkede biz bu ürünlere muhtaç bırakılıyorsak, bu sizin uyguladığınız yanlış tarım politikaları sebebiyledir. Gelin bir planlama yaparak Toprak Mahsulleri Ofisi’ni (TMO) devreye alın. Ekim ayında çiftçinin kullanacağı gübrenin fiyatını belirleyin. TMO o ürünler ekildiği anda fiyatını açıklasın bir referans fiyatı oluşturulsun, çiftçi sadece üretime odaklansın ki bugün Rusya’dan gelen yağ gemilerine alkış tutmayalım.