Mersin’den Sinop’a nükleer isyan | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’den Sinop’a nükleer isyan

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) üyeleri Sinop’ta yapılmak istenen Nükleer Santrale karşı basın açıklaması yaptı. Bilim insanlarının Sinop’ta yapılmak istenen Nükleer Santralin ÇED raporunda Kabul edilemez eksiklerle dolu olduğunu belirten NKP Dönem Sözcüsü Uğur Tulay, ÇED Raporunun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin akılla ve bilimle izahının mümkün olmadığını ifade etti.

Mersin’den Sinop’a nükleer isyan


ZELİHA ÖZİPEK

Mersin NKP, bugün Samsun İdare Mahkemesi’nde görülecek olan Sinop Nükleer Güç Santrali ÇED Dosyası İptal Davası öncesi Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. “Nükleer santralden vazgeçin” pankartının açıldığı açıklamada “Nükleere inat yaşasın hayat” ve “Nükleere hayır” sloganlarının atıldı. Yapılan açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri de destek verdi.

 

BİLİM İNSANLARINDAN OLUMSUZ GÖRÜŞ

Yapılan basın açıklamasının metnini NKP dönem sözcüsü ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şubesi Başkanı Uğur Tulay, okudu.  Ülkenin güneyinde bulunan Akkuyu’da inşası devam eden Nükleer Santral tehdinin sürdüğünü belirten Tulay, “Kuzeyimizde Sinop’ta yapılması planlanan Nükleer Güç Santralı ÇED nihai kararının iptali üzerine Samsun 2. ve 3. bölge idare mahkemelerinde açılan davada mahkeme tarafından 15 bilim insanından oluşan Bilirkişi Kurulu ataması yapılmış, bilirkişiler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda da 250 sayfadan oluşan bir rapor hazırlanmıştır. Raporun sonuç ve kanaat bölümünde bilirkişiler 24 ana başlıktan 18’inde, 102 alt başlıktan 90’ında olumsuz görüş bildirmiştir” diye konuştu.

 

“BİR TARAFTA BİLİMSEL RAPOR DİĞER TARAFTA SİYASİ KARAR”

Bilim insanlarından oluşan heyetin “Kabul edilemez eksiklerle dolu olduğunu” belirttiği ÇED Raporunun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin akılla ve bilimle izahı mümkün olmadığını ifade eden Tulay, “Bir tarafta bilim insanlarının verdiği bilimsel rapor, diğer yanda siyasi iradenin siyasi Saiklerle verdiği karar mevcut olup, bilimin siyasete galip gelmesini ummaktayız. Bilirkişilerce hazırlanan raporda, nükleer atıklara ilişkin bir çözümün sunulmadığı, santralda yer seçiminin hatalı olduğu ve herhangi bir kaza durumunda tahliye işlemlerinin yapılmasının güçlüğü ortaya konmuştur. Bilirkişi raporu ile Nükleer karşıtlarının yıllardır itiraz ettiği konularda ve verilen mücadelede ne kadar haklı oldukları bir kez daha ispatlanmıştır” dedi.

Nükleer santrallerin ülke bağımsızlığı için tehlike olduğunu belirten Tulay, “Nükleer Santrallerin ülke bağımsızlığı için ne kadar büyük bir tehdit olduğu Rusya-Ukrayna savaşında bir kere daha gözler önüne serilmiştir.  Rus Devlet Başkanı Putin’in dediği gibi peki ülkemiz için ya varoluşsal bir tehdit olursa ne yapacaksınız?” diyen Tulay, santralin hemen durdurulması için çağrıda bulundu.