Emekliler sendika mücadelesinde kararlı | Güney Gazetesi Mersin

Emekliler sendika mücadelesinde kararlı

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi üyeleri beşinci kuruluş yıldönümünde düzenledikleri dayanışma kahvaltısında bir araya geldi. İktidarın emeklilerin sendika kurmasından rahatsız olduğunu ama bu mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirten Başkan Ahmet Karakuş, “Sendika mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Oy kullananların üçte birini oluşturuyoruz ama 8.5 milyon emekli, 2 bin 500 lira ve altında maaş alarak açlığa mahkum ediliyor. Sendikal mücadele ile karşılarına çıkıp haklarımızı arayacağız” dedi.

Emekliler sendika mücadelesinde kararlı


MAHMUT SÖNMEZ

Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi 5. kuruluş yıldönümü kapsamında Yenişehir Kent Konseyinde tanışma ve dayanışma kahvaltısı düzenledi. Yapılan etkinliğe sendika üyelerinin yanı sıra CHP, HDP, SOL Parti, İHD, Tabipler Odası’nın temsilcileri de katılım sağladı. 

Yapılan kahvaltının ardından konuşmasına kendilerine destek veren siyasi parti ve STK temsilcilerine teşekkür ederek başlayan Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, önceki dönem sendikanın başkan ve yöneticilerinden aldıkları bayrağı daha ileri taşımak için mücadeleyi elden bırakmayacaklarını söyledi.

 

NEDEN SENDİKA?

Sendikayı kurmalarıyla zorluklarla karşılaştıklarını belirten Karakuş, “Bize ‘Neden sendika kuruyorsunuz, dernek kurun’ diyorlar. Açıklayayım neden sendika kurmak istediğimizi. Dernekle sendika aynı şeyi ifade etmiyor. Sendika zamanı geldiğinde, kendilerince uyduruk ücret ayarlaması yaptıklarında, karşılarına çıkıp, demokratik haklarınızı kullanıp üyelerinizin haklarını savunabiliyorsunuz. Bunun için sendika diyoruz ve mücadelemizi bu yolda sürdüreceğimizi bir daha belirtiyoruz” dedi.

 

“DAHA ÖNCE BAŞARDIK YİNE BAŞARACAĞIZ”

12 Eylül Darbesinin sendikalar üzerinde ciddi bir kırılma yarattığının altını çizen Karakuş, “Darbe Anayasasında memurların sendika kurması yasaklanmıştı. Doksanlı yılların başında, memurlar buradan yola çıkarak mücadeleler vererek sendikalar kurdular. Bunun öncüsü KESK oldu. Zamanında sendika hakkı için yoğun mücadeleler verildi ama asla yılgınlık olmadı. Bugün de emekliler sendikası oluşturan kadrolar, doksanlı yıllarda o mücadeleyi veren arkadaşlardan oluşuyor. Onun için başaracağız, sendika hakkımız ve biz bu hakkımızı mutlaka alacağız. Daha önce başardık yine başaracağız” ifadelerini kullandı.

 

 

‘OY KULLANANLARIN ÜÇTE BİRİ EMEKLİ’

Emeklilerin toplumda önemli bir ağırlığı oluşturduğunu belirten Karakuş, oy kullananların üçte birinin emeklilerden oluştuğunu söyledi. Emeklilerin sayısal olarak baskın ağırlığı olmasına rağmen hayata bakıldığında karşılığının olmadığını söyleyen Karakuş, “Hükümetin emeklilere bakış açısı şudur; ‘Siz emekli oldunuz artık sizin hayatta bir karşılığınız yoktur, siz susun’ diyorlar. Bizleri balık tutmaya, parkta oturmaya, köşemize çekilmeye mahkum etmek istiyorlar. Bu ülkenin var edilmesi noktasında emeğimiz var, karşılığını istiyoruz ve alacağız” dedi.

 

2 BİN 500 LİRA İLE GEÇİNMEK

Yaklaşık 13.5 milyon emeklinin varlığından bahseden Karakuş, sekiz buçuk milyon emeklinin 2 bin 500 lira ve altında maaş aldıklarını söyledi. Bu rakamlarla geçinmenin mümkün olmadığını söyleyen Karakuş, “Bunu terse çevirmek için mücadelemize devam edeceğiz ve hakkımız olan sendika kurmayı başaracağız. Bu bizim hakkımız hak verilmez alınır bunu biliyoruz ve bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.