Kent Konseyinden zeytin açıklaması | Güney Gazetesi Mersin

Kent Konseyinden zeytin açıklaması

Tarsus Kent Konseyi, zeytinlik alanların maden şirketlerine açılmasına olanak veren yönetmeliğin geri çekilmesi çağrısında bulundu.

Kent Konseyinden zeytin açıklaması


Tarsus Kent Konseyi açıklamasında zeytinin en önemli tarım ürünü olduğu vurgulanarak şunlar ifade edildi:

“Resmî Gazetede son yayınlanan yönetmelik ile “Sonrasında Rehabilite Edilip, Eski Haline Getirilmek” şartı ile zeytinlik alanlarımız maden faaliyetlerine açılmıştır. Ancak bu konuda Doğa Bilimci Prof.Dr. Doğan Kantarcı’nın “Taşlı ve taşların arasında köklerin geliştiği bir arazide zeytin ağaçlarını sökmek ve taşımak mümkün değildir. Aksi halde sökme sırasında ağacın topraktan, su ve besin maddesi almasını sağlayan ince kökleri kopar” Tespiti bulunmaktadır.

Yapılan bu düzenleme, 3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin aşılattırılması hakkındaki kanuna uymamaktadır. Aynı Kanunun 20. Maddesine göre zeytinlik sahaları içerisinde ve bu sahalara en az 3 km mesafede, zeytinlerin bitkisel gelişimi ve çoğalmasını engelleyecek kimyasal atık oluşturulacak tesis yapılamaz ve işletilemez.

Bu durum, sadece Akdeniz İklim Kuşağında yetişebilen, gıda, ilaç sanayii ve kozmetik gibi çeşitli endüstriyel alanlarda yer alan, bölge ekonomisi için büyük önem arz eden zeytin ve zeytinyağı üretimi açısından da ciddi bir sorun teşkil etmektedir.

Tarsus Kent Konseyi Yürütme Kurulu ve Çevre Çalışma Grubu olarak bu yönetmeliğin durdurulmasını ve bu alanların sadece zeytinlik veya zeytin alanı olarak kullanmasını talep ediyoruz.” (Haber Merkezi)