“Ramazan pidesi alamayan nasıl baklava alsın” | Güney Gazetesi Mersin

“Ramazan pidesi alamayan nasıl baklava alsın”

Fıstık, ceviz, tereyağı ve şekere gelen zamla beraber fıstıklı baklavanın kilosu 200 lirayı buldu. Artan fiyatlar karşısında halkın alım gücü düşerken baklavacı esnafı, “Önceki ramazan ayı yaptığımız işin dörtte birini yapamıyoruz. Halkın alım gücü düştü. Ramazan pidesi alamayan insan nasıl baklava alsın” dedi.

“Ramazan pidesi alamayan nasıl baklava alsın”


MAHMUT SÖNMEZ

 

Ramazan ayının gelişiyle birlikte halkın baklavaya olan rağbeti artar ama bu sene enflasyonla birlikte artan ürün fiyatları ve halkın alım gücünün düşmesiyle baklavacılarda beklenen hareketlilik görülmedi.

Son bir yılda una, tereyağına, antep fıstığına ve cevize gelen zamlarla birlikte, tereyağlı fıstıklı baklavanın kilosu 200, cevizli baklavanın kilosu 170 lirayı buldu. Baklava fiyatlarının ürün fiyatlarına gelen zamla beraber arttığını belirten baklavacı esnaf Mehmet Kaya, yüksek fiyatların kendilerini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Geçen yıl ramazan ayında fıstıklı baklavayı 120, cevizli baklavayı ise 90 liradan sattıklarını söyleyen Kaya, “Geçtiğimiz yıl antep fıstığının içini 140 liraya alıyorduk, şu an 280 liraya alabiliyoruz, ceviz içi 60 liradan 160 liraya yükseldi, orijinal tereyağının kilosu 40 liradan yüz liraya dayandı. İşçilerin ve dükkanın maliyeti arttı, bizde ister istemez zam yapmak durumunda kalıyoruz” dedi.

Enflasyon ve zamlar karşısında ne yapacaklarını bilemediklerini söyleyen Kaya, “Ürünlere gelen zamlar ortada. Bizde işimizi düzgün yapıp kaliteden taviz vermek istemiyoruz, bu da fiyatlara yansıyor. Gelen zamların aksine halkın alım gücü düşüyor, bunu biz birebir yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl ramazanda yaptığımız işin dörtte birini yapamıyoruz. İnsanlarda haklı, evlerine ramazan pidesi alamayan insan baklavayı nasıl alsın. Umarım ekonomi bir an önce düşer, bunun bedelini halk ve esnaf olarak çok ağır şekilde ödeyeceğiz” dedi.

Piyasada kilosu 40 – 50 liraya satılan baklavalara da değinen Kaya, “Konu hakkında ne söyleyeceğimi bilemiyorum, şekerin kilosu 20 lirayken baklava nasıl 40 liraya satılır. Yağ fiyatı, şeker fiyatı, fıstık fiyatı ortada. Her şeyden önemlisi sağlık. İnsanlar kalitesinden ve hijyeninden emin olmadıkları yerden baklava almasın derim” diye konuştu.