“Ormanlarımız adım adım yok ediliyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Ormanlarımız adım adım yok ediliyor”

Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Türkiye’nin ormanlık alanlarının büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Turan, “Bu tehlikenin nedeni, sadece aşırı sıcaklar veya kuraklık değil, bizatihi insanlar tarafından maddi gelir elde etmek amacıyla çok uluslu şirketlere peşkeş çekilmesidir” dedi.

“Ormanlarımız adım adım yok ediliyor”


MAYSA DERYAYEVA

 

HDP Mersin Milletvekili Dr.Rıdvan Turan, son yıllarda meydan gelen orman yangınlarından sonra, yanan ormanlık alandaki tomrukların hangi şartlarda kimlere ve ne kadar fiyata satıldığının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini dikkat çekti. Turan, “Son yıllarda meydana gelen orman yangınlarında, yanmış ormanlık alanlarının büyüklüğü dikkate alındığında, tomrukların satışından önemli ölçüde maddi gelir elde edildiği görülür.  Sadece orman yangınları değil aynı zamanda “orman gençleştirilmesi” adı altında ormanlık alanlardaki ağaçlar kesilerek ormanlık alanlar adım adım yok edilmektedir.  Türkiye’nin ormanlık alanları büyük bir tehlike ile karşı karşıyadır. Bu tehlikenin nedeni, sadece aşırı sıcaklar veya kuraklık değil, bizatihi insanlar tarafından maddi gelir elde etmek amacıyla çok uluslu şirketlere peşkeş çekilmesidir. Türkiye’deki ormanlık alanların ihalesiz şekilde değerinin altında uluslararası şirketlere satıldığı yönünde ciddi iddialar mevcut.  Tarım ve Orman Bakanlığının Türkiye ormanları üzerindeki sermayenin talancı politikalarında payının olup olmadığını açığa çıkartmalı ve ormanlarımızın korunması için her türlü çalışmayı yapmalıdır” diye konuştu. Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Türkiye’de orman yangınlarından sonra alanlardaki ağaçların ihalesiz biçimde değerinin çok altında satıldığı iddiaları doğru mudur? Eğer doğru ise bu konuda herhangi bir soruşturma açmayı planlıyor musunuz?

Türkiye’de son beş yılda orman yangınları ve orman gençleştirmesi gerekçesiyle alanlardaki ağaçlar hangi şirketlere ne kadar fiyattan satılmıştır?

Türkiye’de yangın sonrası ve orman gençleştirmesi sonrasında satılan ağaçlardan en fazla satın alan şirket hangisidir?

Son 10 yıl içinde Türkiye orman varlıklarından ne kadar ağaç satışı gerçekleşmiştir?”