“Adliyeler ticarethane değildir” | Güney Gazetesi Mersin

“Adliyeler ticarethane değildir”

Mersin Barosu avukatları, Mersin ve Tarsus Adliyesi otoparkının Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretlendirilmesine tepki gösterdi. Mersin Adliye binası yanında bulunan otoparkta eylem yapan avukatlar, ““Bağımsız savunma müşteri değildir”, “Adliyeler ticarethane değildir” pankartları açtı.

“Adliyeler ticarethane değildir”


MAYSA DERYAYEVA

 

Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar Mersin Adliyesi otoparkında, Mersin ve Tarsus Adliyesi otoparkının Adalet Bakanlığı İş Yurtları Kurumu tarafından avukatlara ücretlendirilmesini protesto etti. Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir, “Yargının üç sacayağından biri olan avukatların, yargının dışında tutulmaya, yok sayılmaya yönelik siyasi iktidarın hamleleri maalesef devam etmektedir. Mersin ve Tarsus Adliyesi'nin de bulunduğu ülke çapında 19 adliyede yer alan otoparklarla ilgili belirlenen ücret tarifesi, Baromuza 05 Nisan 2022 tarihinde, yani Avukatlar Günü'nde tebliğ edilmiştir. Adaleti sağlamakla görevli olan Adalet Bakanlığı maalesef adaletsizce davranıp, hakim, savcı ve memurlar için ücretsiz olan otoparkı, yargının kurucu unsuru olan ve kamu hizmeti yürütmek için adliyeye gelen avukatlara ücretli yapmıştır” diye konuştu.

 

“BU DAYATMAYI ASLA KABUL ETMİYORUZ”

 

Mersin adliye binasının yanında bulunan alanın ve Tarsus Adliyesinde bulunan otopark alanının Adalet Bakanlığı iş Yurtlar Kurumu tarafından avukatlara ücretli otopark olarak işletilmesi hiçbir mantıkla ve adalet unsuruyla bağdaşmamakta olduğunu ifade eden Özdemir, “Mersin ve Tarsus Adliyesinin hizmete başladığı günden itibaren adliyede görev alan hakim, savcı ve adliye personeli adliyede bulunan otoparklardan hiçbir ödeme yapmadan faydalanmaya devam etmekte iken Mersin adliye binasının yanında bulunan alanın ve Tarsus Adliyesinde bulunan otopark alanının Adalet Bakanlığı iş Yurtlar Kurumu tarafından avukatlara ücretli otopark olarak işletilmesi hiçbir mantıkla ve adalet unsuruyla bağdaşmamaktadır. Bu dayatmayı asla kabul etmiyoruz. Avukatlik Kanunu'nun 1. maddesine göre avukatlar yargının kurucu unsurlarından biri olmasına rağmen, bu yasal teminat Adalet Bakanlığı tarafından görmezden gelinmektedir. Avukatlar bağımsız savunmanın temsilcisidir, yargının olmazsa olmazıdır, adalet terazinin dengesini sağlayandır. Adliyeler ticarethane avukatlar da müşteri değildir” dedi.