Belediyeye milyonluk arsa oyunu | Güney Gazetesi Mersin

Belediyeye milyonluk arsa oyunu

Belediyeye milyonluk arsa oyunu


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin’de tanınmış ve toprak zengini bir aile, 2015 yılında Mersin Büyükşehir Belediyesine başvurarak dağınık adalar halindeki arsalarının birleştirilmesini ve arsanın konut yapımına açılmasını talep etti. Aile, bunun karşılığında belediyeye 3 bin metrekarelik bir arsayı bağışlayacağını da beyan etti. Belediye, ailenin istediği plan değişikliğini yaptı ve ailenin arsası site inşaatına uygun hale geldi, ekonomik değeri arttı. Aile bir süre sonra inşaata da başladı ve site bloklarını yükseltti. Ancak belediyeye verdiği arsa sözünü tutmadı. 2022 yılına gelindiğinde aynı aile benzer bir plan değişikliği için belediyeye başvurması gerekince 7 yıldır bağışlamadığı arsayı bir kez daha öne sürdü ve dilekçeyle başvurarak “Arsayı belediyeye bağışlamak istiyoruz” dedi. Dilekçede vekil olarak ismi geçen kişi ise ailenin müteahhit ortağı Mustafa Yerlikaya’ydı. Mustafa Yerlikaya’nın birinci derece akrabası olan AKP’li İsmail Yerlikaya, hem Burhanettin Kocamaz döneminde hem Vahap Seçer döneminde Meclis İmar Komisyonunda yer aldı. Büyükşehir Belediyesi şimdilerde kendisine vaat edilen arsa bağışını almanın yollarını arıyor.

 

BELEDİYE MECLİSİNDE İLGİNÇ BİR TARTIŞMA

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin nisan ayı oturumunda, tanınmış ve toprak zengini bir ailenin belediyeye bir imar değişikliği karşılığında arsa bağışlamayı taahhüt ettiği ancak 2015 yılından beri bu taahhüdünü yerine getirmeyen ailenin, bir başka imar planı değişikliği işi olunca arsa bağışını yeniden gündeme getirdiği ortaya çıkmıştı.

Toroslar ilçesinin 9. Etap İmar Planlarının oylanması sırasında söz alan CHP’li üye Abdurrahman Yıldız, MHP’li Burhanettin Kocamaz döneminde yaşanan olayı şöyle özetlemişti:

“Parselin sahibi Belediye Hizmet Alanını benim parselimden çıkarın, yolları da çıkarın. Ben inşaat yapacağım. Ben de bunun karşılığında belediyeye arsa bağışlayayım demiş.  Arsa sahipleri ölmüş ve çocuklarına miras kalmış. 2015 yılında ve sonrasında da bu insanlardan yazı alınmamış. 7 yıldır bu bağışı gerçekleştirmemişler. Belediyeye verdikleri sözü yerine getirmeyerek belediyenin ve hukukun arkasından dolanmışlar. Bu bağışın yapılmamış olması bir samimiyetsizliği gösterir. Şimdi de Belediye Hizmet Alanının taşındığı yerin birleştirilmesini istiyorlar. Yani bağış sözlerini yerine getirmek için ikinci bir şart öne koşuyorlar. Buna belediye meclisinin dur demesi lazım.”

 

MECLİS ÜYESİ: AİLE VEREBİLİR DE VERMEYEBİLİR DE

 

Konu üzerine söz alan CHP’li Zekeriya Özgür de ailenin arsa bağışı sözünü tutmadığını, buna rağmen yeni bir plan değişikliği istediğini kaydederken AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya, ailenin belediyeye bağış yapmak zorunda olmadığını ileri sürdü.

Yerlikaya, “Buraya istinaden yapılmış bir bağış yok. Bu plan tadilatı yapılırsa biz bu arsayı bağışlarız diye bir söz verilmedi. O zamanki daire başkanı, “Sizin arazi Burhanettin Kocamaz’ın projesine uygun, orayı bize bırakır mısınız” dediği için bağış gündeme geldi. Aile vazgeçmedi. Verebilirler de. Bunun gibi 30 tane yer birleşti 9. Etabın içinde. Dere kenarında 100 binlikleri yeşil olan, park olan yerler şimdi konut alanına çevrildi” ifadelerini kullandı.

 

“O BAĞIŞ YAPMAK ZORUNDA DEĞİLSE, BEN DE ADA BİRLEŞTİRMESİ YAPMAK ZORUNDA DEĞİLİM”

 

Tartışmalar üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de “Araziyi vermeleri gerektiğini düşünüyorum ama burada bir şey yapamıyorum. Ancak dava açabiliriz.  O bağış yapmak zorunda değilse ben de bu ada birleşmesini yapmak zorunda değilim” diye konuştu.

 

İMAR KOMİSYONU ÜYESİNİN BİRİNCİ DERECE AKRABASI O ARSAYI KAT KARŞILIĞI ALMIŞ

 

Bir ailenin belediyeyi 7 yıldır oyaladığı milyonluk arsa tartışmasının merkezindeki isimlerden birinin de AKP’li meclis üyesi İsmail Yerlikaya ve birinci derece akrabası müteahhit Mustafa Yerlikaya olduğu ortaya çıktı. Resmi evraka yansıyan bilgilere göre Mustafa Yerlikaya toprak zengini aileyle kat karşılığı anlaşma yapmış, abisi İsmail Yerlikaya da belediye meclisinde imarla ilgili dosyalara bakmaya, İmar Komisyonunda görev almaya devam etmiş.

 

BAĞIŞ KONUSU KOCAMAZ DÖNEMİNDE GÜNDEME GELDİ

 

Milyonluk arsa tartışmasının nasıl başladığına ve bugüne nasıl geldiğine dair ayrıntılara Güney ulaştı. Olayın seyri şöyle gelişti:

*2015 senesinde arsa zengini ailenin büyüklerinden A.R.O, Toroslar bölgelerindeki arsalarını Yerlikaya’ya kat karşılığı verdi. Site inşaatına başlanabilmesi için bazı imar planı değişiklikleri gerekiyordu. Aile plan değişikliği talebiyle belediyeye başvurdu. O dönem İmar Daire Başkanı olan Mustafa Yalın, Burhanettin Kocamaz sağlıklı yaşam merkezi için yer ayırıyor. Sizin arsa da uygun. Arsayı bağışlarsanız o projeyi yaparız” dedi. Dönemin Sağlık Daire Başkanı da yere baktı ve proje için uygun olacağını söyledi.

 

ARSANIN İMAR DURUMU AİLENİN İSTEDİĞİ ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLDİ

 

*O dönemde ailenin istediği şekilde plan değişikliği yapıldı ve adalar bütünleştirildi.  Belediye hizmet alanı ve sosyal tesis alanı başka parsellere taşınırken ailenin talep ettiği arazi konut inşaatına açıldı. Bir başka ifadeyle meclis üzerine düşeni yaptı. A.R.O da dilekçe vererek babası Merhum A.H.O’nun adının verilmesi kaydıyla arsa bağışı yapacağını beyan etti.

 

BELEDİYE 2 KEZ YAZI YAZDI, AİLE BİRLEYLERİ TAPUYA GİTMEDİ

 

*İlerleyen süreçte belediye 2 kez yazı yazarak aileden arsanın devrini istedi ancak devir yapılmadı. O süreçte A.R.O vefat etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Dairesi, aile bireylerinin tapuya giderek devir yapması gerektiğini ancak kimsenin tapuya gitmediğini resmi yazı ile İmar ve Şehircilik Dairesine bildirdi.

 

ARSA AİLEDE KALDI, DİĞER ARSA DA İNŞAAT BAŞLADI

 

*Ailenin arsasında kat karşılığı inşaat yapmak üzere anlaşan Mustafa Yerlikaya, ailenin kızıyla ayrıca ortak da oldu. Aile söz verdiği araziyi vermedi. Meclis kararı alınmasına rağmen belediye bürokratları peşine düşmeyince arazi ailede kaldı. Plan değişikliğinin ardından arsa üzerinde inşaat da başladı.

 

“BAĞIŞ YAPMAK İSTİYORUZ YAZISI 7 SENE SONRA BELEDİYEYE YİNE VERİLDİ”

 

*9. etap planlar geldiğinde ailenin başka yerlerdeki adaları da birleştirmek istediği ortaya çıktı. Ailenin ve ortakları Yerlikaya’nın talebi, meclis üyesi İsmail Yerlikaya’nın da üye olduğu komisyona geldi.

Yeni bir imar değişikliği işi gündeme gelince de ailenin vekili olarak Mustafa Yerlikaya, arsayı bağışlayacaklarına dair bir dilekçeyi belediyeye verdi. Ancak kıdemli meclis üyeleri durumu fark etti ve “Bu aile daha önce arsa bağışlayacağını beyan etmişti. Adaları birleştirildi ama arsa bağışı yapılmadı” diyerek diğer üyeleri uyardı.

 

BAĞIŞ KONUSUNDA FARKLI GÖRÜŞLER ORTAYA ÇIKTI

 

*Yasal olarak geriye dönük düzenleme yapılamıyor. Yani 2015’teki birleştirme kararı iptal edilemiyor. Bu durumda belediyeye mahkemeye gitme seçeneği kalıyor. Aile şartlı bağış yapacağız dediği halde bağışı yapmadığı için belediyenin mahkemeye gitme hakkı bulunuyor.

Bununla beraber ailenin arsasını kat karşılığı inşaat projesi için alan Mustafa Yerlikaya’nın kardeşi, belediye meclisi İsmail Yerlikaya, “Aile plan değişikliği için o arsayı bağışlarız demedi. Arsa bağışının plan değişikliği ile ilgisi yok” diyor.