“Tehdit diliyle korkutamazlar” | Güney Gazetesi Mersin

“Tehdit diliyle korkutamazlar”

CHP’li meclis üyesi Abdurrahman Yıldız ile CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit arasındaki “yangın” tartışması Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde de devam etti.

“Tehdit diliyle korkutamazlar”


ABİDİN YAĞMUR

 

Abdurrahman Yıldız, yüksek katlı binaların yangın önlemlerini gündeme taşımış ve Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği “Bu açıklamalar tahammül sınırlarımızın üzerinde” diyerek Yıldız’ı hedef almıştı.

Abdurrahman Yıldız, müteahhitlerin bu açıklaması üzerine mecliste söz aldı.  Yüksek katlı binalara başlayan müteahhitlerin ilçe belediyelerinden ruhsat almalarının yanı sıra İtfaiye Daire Başkanlığından da onay alması gerektiğini söylediğini kaydeden Yıldız, “İtfaiye daire başkanlığımız bu konuda ücretsiz hizmet vermektedir. Bu ücretsiz hizmetten de müteahhitlerin yararlanması gerektiğini ve tedbirleri almaları gerektiğini söyledik.  Maalesef iyi niyetle başlattığımız tartışma muhataplarımızca çok iyi niyetli karşılanmadı. Sermaye lobilerinden biri yangın tedbirleri konusunda diyor ki ‘Bizim tahammülümüz kalmadı senin bu söylediklerine.’ Ben seçilmiş bir meclis üyesiyim bir sermaye lobisinin bu dille tehditvari bir şekilde kamuoyuna açıklama yapması garipsenecek bir durum. ‘Tahammülümüz kalmadı’ diyor. Buyurun ne olacak? Tahammülünüz kalmadıysa kalmadı. Yani biz söyleyeceklerimizden vaz mı geçeceğiz, insanlar apartmanlarda yansın, depremlerde göçsün biz de göz mü yumalım? Neden çekiniyorlar ücretsiz bir hizmet olan yangın tedbirlerinin denetlenmesinden. İnsanların canının yanması söz konusu tedbir almanın neresinde kötülük var” ifadelerini kullandı.

 

“MAHKEMEYE VERSELER DE RUHSATLARIN NASIL ALINDIĞINI GÖRSEK”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin bu dönem en fazla 21 kata izin verilmesini kararlaştırdığını, önceki dönemde ruhsat alan bazı kişilerin ise 30 katlı, 35 katlı binalar yapmaya başladığını ifade eden Yıldız, “Bu ruhsatların hepsinin iptal edilmesi gerekir. Bu binaların yapılmaması gerekir. Mahkemeye verseler de buraların nasıl ruhsatlandırıldığını da anlatsak. Ben insan canının dünyadaki her şeyden daha kıymetli olduğunu ve lobici arkadaşların da buna dikkat etmesi gerektiğini söylüyorum. Bu işin takipçisi olmaya devam edeceğim. Bizi tehdit diliyle korkutacaklarını sananlar esasen bu meclise dil uzatmıştır” dedi.

 

 

“En güvenli binalar Yenişehir’de”

 

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit de, “Hiçbir meclis üyesinin tehdit edilmesi söz konusu olamaz” dedi.

Özyiğit, “Burada bir bina yüksek deyip güvenliksiz bakışı son derece yanlış.  Bizde demişiz ki Türkiye’nin en güvenli binaları Yenişehir’de. Bizim ortaya atmamız için nedenlerimiz var. Mevcut yasal altyapı yerine getirildikten sonra çevreyle uyumlu yeşil binalar noktasında da özel uygulamaları yapan beş tane proje Yenişehir’de başka bir kentimizde, ülkemizin başka yerinde bilmiyorum. Bunun için bu iddiayı ortaya koyduk. Türkiye’nin en güvenli binaları Yenişehir’de. Şimdi yüksek binalarda ilave alınan sistemleri söyleyeyim. Siberin sistem, duman sensörü, yangın algılama ve uyarı sistemi, acil durum asansörü, yangın güvenlik holü, itfaiye su alma ve su verme tesisatı bunun dışında yangın merdiveni ile asansör, basınçlama sistemleri ve tamamen korunaklı yangın merdiveni var. Binadan ayrı biçimde yapılmış, yangın çıksa bile merdiveni güvenlikle kullanılabilirsiniz. Genel iskân alınırken, itfaiye raporu alınıyor dolayısıyla bütün bunlar sorumlu beyanat, sorumlu ifadeler çok önemli. Bu binaları kontrol ettirmiyorum ve direk suçlama bana geliyor demektir ama böyle bir şey yok altını çiziyorum. Buraya yatırım yapan Yenişehir’i Yenişehir yapan sadece belediye değil. Buraya yatırım yapan insanlarımızın büyük katılımı var o insanlarda yaptıkları yatırımın doğru olduğunu, işlerini yasaya uygun olduğunu beyan etmeleri son derece doğrudur. Vatandaşlarımızın içi rahat olsun. Türkiye’nin en güvenli binaları Yenişehir’dedir” dedi.