Faturayı hastalar ödüyor | Güney Gazetesi Mersin

Faturayı hastalar ödüyor

Mersin Eczacı Odası (MEO) tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı ilaç firmalarının SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamadığı ve aradaki farkı hastaların ödemek zorunda kaldığı belirtildi. Söz konusu firmaların diyaliz ilaçlarında da aynı tutumu sergilediklerini açıklayan MEO yönetimi SGK’nın duruma müdahale etmemesi durumunda hastaların ciddi sorunlar yaşayacağını iddia etti.

Faturayı hastalar ödüyor


MAHMUT SÖNMEZ

 

MEO’nun yaptığı yazılı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) geri ödeme listesindeki ilaçlar için, ilaç firmalarından belirli oranlarda kamu kurum iskontosu uygulanmasını istediği, İlaç firmalarının da bu iskonto oranlarını uygulayarak işlem yaptığı belirtildi.

Açıklamada, son dönemde bazı ilaç firmalarının SGK’nın belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan kısmen ya da tamamen vazgeçtiği, söz konusu firmaların keyfi olarak yaptıkları bu uygulamanın faturasının aradaki fiyat farkını ödemek zorunda kalan hastalara çıkarıldığının altı çizildi.

 

“DİYALİZ HASTALARININ HER AY CEBİNDEN 1000 TL ÇIKACAK”

 

Sorununun giderek büyüdüğünü belirten MEO açıklamanın devamında “Defalarca gündeme getirmemize rağmen sorun çözüme kavuşmamıştır ve artarak devam etmektedir. Kronik hastalıklarda kullanılan çok sayıda ilaçta dahi kamu kurum iskontosu yapmayan bazı ilaç firmaları, şimdi de hayati önem taşıyan diyaliz ilaçlarında halk sağlığını tehdit eden bu tutumlarını sürdüreceklerini beyan etmişlerdir. Sorunun devam etmesi halinde, kronik böbrek yetmezliği bulunan hastaların cebinden bu ilaçlar için aylık 1000 TL’yi bulacak fiyat farkları çıkacaktır. Bu durum hastalarımız için çok ağır bir yük demektir” ifadelerine yer verdi.

 

“İLACA ERİŞİMDE CİDDİ SIKINTILAR YAŞANABİLİR”

 

Gidişattan endişe duyduklarını belirten MEO yetkilileri “İnsan sağlığını her türlü koşuldan üstün tutan bir mesleğin temsilcileri olarak, halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetini sürdürülemez hale getiren bu sorunun devamı halinde, hastalarımızın ilaca erişimde yaşayacağı sıkıntılardan ciddi anlamda endişe duyduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Konunun tarafları SGK ile ilaç firmaları olmasına rağmen, yaşanan sorun eczacılar ile hastaları karşı karşıya getirmektedir. Gerekli çözüm, SGK ve ilaç firmaları tarafından sağlanmalı ve hastaların mağduriyeti acilen giderilmelidir” sözlerini kullandı.