İthal atıklar Mersin’e sıçradı | Güney Gazetesi Mersin

İthal atıklar Mersin’e sıçradı

ÇMO Adana’dan sonra Mersin’de de görülen ithal atıklar için basın açıklaması yaptı.

İthal atıklar Mersin’e sıçradı


ZELİHA ÖZİPEK

Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Adana’dan sonra Mersin’de ormanlık alanda görüntülenen ithal plastik çöpler hakkında konuştu. Türkiye’nin atık plastik ithalatını her geçen gün artırdığını söyleyen Can, yetkililerin elde edilen atıklar hakkında kamuoyuna şeffaf bilgi vermesi gerektiğini ve ülkenin çöp vadisi olmaması için Çevre Mühendislerinin bilgilerinden yararlanılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin atık plastik ithalatı yıllar bazında hızlı bir artış gösterdiğini söyleyen Can, Eurostat ve Trade Map verilerine göre 2020 yılında Türkiye en çok atık plastik ‘ithal eden’ ülke olduğunu ve Avrupa'dan 2020 yılında 656.960 ton plastik ithal edildiğini belirtti.

Ağırlıklı olarak Adana’da ortaya çıkan ithal çöplerin Mersin’de de çıktığını söyleyen Can “Atık ithalatından kaynaklı sorunlar bütüncül olarak çevre ve halk sağlığı tehdit eder noktaya ulaşmış, çevrenin tahribatına neden olma noktasına ulaşmış durumdadır.  Adana’daki görüntülerin ardından Mersin’de de kaydedilen görüntüler öne sürülen iddiaları doğruluyor niteliktedir” dedi.

Mersin’de de kaydedilen görüntüler neticesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın inceleme ve değerlendirme gerçekleştirdiğini söyleyen Can, yetkililerin bu konuda şeffafa olması gerektiğini ve atıklar hakkında ne tür bir bertaraf işlemi yapıldığının bilinmesinin önemli olduğunu söyledi.

Can, devletin atık üretmeme ve kentlerin çöp vadisi olmaması için mesleki ve teknik açıdan yetkin Çevre Mühendislerinin sistem kurgulamasına olanak tanınmasına izin verilmesi gerektiğini söyledi.