Halkların Demokratik Partisi Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Türkiye’deki gıda enflasyonunun nedenlerinin incelenmesi ve önlemlerin alınması için TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.
“Türkiye’de gıda fiyatlarının ekonomik kriz nedeniyle emekçi ve yoksul kesimler açısından tüketilemeyecek düzeylerde yüksek olması, kamuoyunun karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan birini oluşturmaktadır” diyen Turan, Türkiye’de gıda fiyatlarının yüksek olmasının temel nedeninin, tarımda kapitalist endüstriyel üretim biçiminin ülkemize dayatılması olduğunu ifade etti.
1994 yılında Dünya Ticaret Örgütü ile yapılan “stand by anlaşmasının, bugün Türkiye’de gıda fiyatlarının artmasındaki önemli etkenlerden biri olduğuna değinen Turan, “Çünkü bu anlaşma sonrasında bu anlaşmaya uyumlu yasal düzenlemelerin uygulanmasıyla Türkiye tarımında ki, fiyat kontrolü deyim yerindeyse devlet ve çiftçilerin denetiminden çok uluslu şirketlerin denetimine girmiştir” dedi.
“KENDİ KENDİNE YETEMEZ OLDU”
Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü ile anlaşma yaptığı yıllarda tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke konumundayken yıllar sonra yavaş yavaş kendine yetebilen ülke konumundan çıkarak en temel tarım ve gıda ürünlerini dahi ithalat yoluyla karşılayan ülke konumuna geldiğini kaydeden Turan, “Tarımsal üretimde girdilerde dışa bağımlı olmak demek, Türkiye tarımında üretilen ürünlerin niteliğinden fiyatına kadar söz sahibi olma hakkından vazgeçmek demektir. Nitekim geçtiğimiz yılar içerisinde Türkiye, tarımsal üretimdeki söz sahipliğini, çok uluslu şirketlerin kar hırsına bırakmıştır” dedi.
“SEBEP STOKÇULUK DEĞİL, STOKÇULUĞUN YASAKLANMASI”
“Türkiye’deki gıda fiyatlarının yüksek olmasının nedeni, AKP’nin manipüle ettiği gibi stokçuluk değil bizatihi stokçuluğun yasaklanmasıdır” diyen Turan, şunları söyledi: “Dünya Ticaret Örgütü ile yapılan anlaşmaya göre Türkiye’nin ürettiği ürünlerin depolanması ve saklanması engellenmiştir. Böylece üretilen ürünlerin depolanması engellenerek gıda fiyatlarının düşmesi için TMO üzerinden gıda fiyatlarına müdahale edilmesi engellenmiştir. Türkiye’de gıda fiyatlarının yükselmesi, uzun yıllara yayılan tarımsal üretimde dışa bağımlı olması önemli etken iken, son bir yıl içerinde TL’nin döviz kuru karşısında değer kaybetmesi, doğal olarak tarımda dışa bağımlı olmanın etkisiyle girdi fiyatlarının son bir yüzde 100’lerin üzerinde artmasına neden olmuştur. Türkiye’de gıda enflasyonu krizini çözmek için Türkiye’nin Dünya Ticaret Örgütü ile anlaşmalardan vazgeçerek endüstriyel üretim biçimi yerine geleneksel tarımsal üretim biçimine geçmelidir. Türkiye’de ekilmeyen arazilerin ekilmesi teşvik edilmeli, girdilerde dışarı bağımlı üretim biçimi terk edilmelidir. Türkiye tarımında üretici ve tüketicileri koruyan, çiftçi borçlarının kamu borcu olarak üstlenilmesini sağlayan kapsamlı politikaların uygulanmasıyla gıda enflasyonunu ile mücadele edilebilir. Enflasyon ile mücadele etmenin esas yolu adil bir üretim biçiminin tesis edilmesidir. Bunun dışında üreticileri, siyasi malzeme konusu yaparak hedef haline getirmek enflasyon ile mücadele etmek değil, bizatihi enflasyonu yükseltmektir. Türkiye’de tüketicileri korumak için üretimi koruma altına almak gerekir.” (Haber Merkezi)