Bayram ikramiyesi amortiye döndü | Güney Gazetesi Mersin

Bayram ikramiyesi amortiye döndü

Bayram öncesi emekliler 1100 liralık bayram ikramiyelerini alabilmek için PTT ve banka şubeleri önlerinde uzun sıralar oluşturdu. 2018’de bin lira ile verilmeye başlanan bayram ikramiyesine aradan geçen dört yıla rağmen sadece yüz liralık zam geldi. 2018’de alınan bin liralık bayram ikramiyesi 211 dolara tekabül ederken, şimdi verilen 1100 liralık ikramiye enflasyon karşısında 3 kat eriyerek 74 dolara düştü.

Bayram ikramiyesi amortiye döndü


MAHMUT SÖNMEZ

 

Türkiye’de 13,5 milyon emeklinin 8,5 milyonunun 2 bin 500 lira ve altında maaş aldığını belirten Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Ahmet Karakuş, “Evine ekmek almak için her gün ucuz ekmek kuyruklarında beklemek zorunda kalan emekliler, 1100 lira ile nasıl bayramı geçirsinler, bu parayla hangi ihtiyaçlarını gidersinler. Emeklilere hakları olan ikramiye ve maaşların verilmemesi kaynakların olmaması değil, bir tercihtir, kaynaklar yandaşlar ve çetelere aktarılıyor” ifadelerini kulandı.

 

“EMEKLİLER AÇLIĞA MARUZ BIRAKILIYOR”

 

Resmi rakamlara göre Mart sonu enflasyon oranının yüzde 61 olduğunu ama gerçek enflasyon rakamlarının çok daha yüksek olduğunu söyleyen Ahmet Karakuş, üst üste gelen zamlarla birlikte emekli aylıklarına gelen zammın sene başında eridiğini belirtti. Türkiye’de 13.5 milyon emekli olduğunu söyleyen Karakuş, “Emeklilerin sekiz milyonu 2 bin 500 lira ve altında maaş alıyor. Elektriğe, doğalgaza, gıdaya ve kiraya gelen zamlar göz önüne alınınca emeklinin ayakta kalması imkansız hale gelmiştir. Verilen 2500 liralık emekli maaşı kişinin kira ve fatura giderlerine dahi yetmemektedir. Demokrasisi ileri olan ülkeler, yıllarca emek vermiş ve çalışmış ardından emekli olmuş vatandaşlarına ömürlerinin kalan kısmında rahat bir hayat yaşayıp, dinlenmesi ve hayatın tadını çıkarması için en iyi koşulları sunarken, Türkiye’de emekliler açlığa ve yoksulluğa maruz bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

 

“SADECE BİR YILLIK ENFLASYONLA HESAPLANSA 1771 LİRA OLMALI”

 

Emekli maaşlarının enflasyon karşısında her geçen gün eridiğini söyleyen Karakuş, hükümetin 2018’de emeklilere vermeye başladığı emekli ikramiyesinin yüksek enflasyon karşısında komik bir rakama dönüştüğünü söyledi. Bin yüz liralık emekli bayram ikramiyesini değerlendiren Karakuş, “Hükümet 2018’de emeklilere bayram ikramiyesi vermeye başladı. Aradan geçen dört yılda sadece yüz liralık zam yapıldı. Bu sene yine zam yapılmadı ve yine 1100 lira para verilecek. Resmi rakamlara göre enflasyon oranı yüzde 61. Emekli bayram ikramiyesine bu oranda zam uygulansa bile bu yıl emekli bayram ikramiyesinin 1771 lira olması gerekir” dedi.

 

“BİN YÜZ LİRA İLE NASIL BAYRAMI GEÇİRSİN EMEKLİLER”

 

Verilen maaşlarla emeklilerin yoksulluğa ve açlığa mahkum edildiğini söyleyen Karakuş, “Yönetenler emeklileri ‘Verene elsiz, sövene dilsiz’ bir kitle olarak görüyor. Verilen maaşla açlığa talim etmelerini istiyorlar. Bu bayram ikramiyelerinde de görülüyor. Her şeye zam yapılırken dört yıldır, emekli bayram ikramiyeleri aynı oranda bekliyor. Evine ekmek almak için her gün ucuz ekmek kuyruklarında beklemek zorunda kalan emekliler, 1100 lira ile nasıl bayramı geçirsinler, bu parayla hangi ihtiyaçlarını gidersinler. Hükümet emeklilerin dertlerine derman olmak yerine algı operasyonuyla işi yürütmeye çalışıyor. Emeklilere hakları olan ikramiye ve maaşların verilmemesi kaynakların olmaması değil, bir tercihtir, kaynaklar yandaşlar ve çetelere aktarılıyor” dedi.

Emekli bayram ikramiyeleri ilk defa 15 Haziran 2018 Ramazan Bayramında verilmeye başlandı. 2018’de emeklilere verilen bayram ikramiyesi bin liraydı. Aradan geçen dört yılda emekli bayram ikramiyesine sadece yüz liralık zam geldi. 2018’de ramazan bayramında dolar kuru 4,73 liraydı. Bin liralık emekli ikramiyesi 211 dolara tekabül ediyordu. Aradan geçen dört yılda emekli ikramiyesi yüz lira zamla 1100 lira olurken, dolar 14,80 lira oldu. Şimdi alınan bayram ikramiyesi ise sadece 74 dolar ediyor.