Öğretmene 3 dil cezası | Güney Gazetesi Mersin

Öğretmene 3 dil cezası

Öğretmene 3 dil cezası


MAHMUT SÖNMEZ

 

Akdeniz ilçesinde bulunan bir ortaokulda Türkçe öğretmeni olarak görev yapan Hüdai Morsümbül, Türkçe bilmeyen Arap ve Kürt öğrencilere Türkçe öğretebilmek için öğrencilerden Arapça öğrendi. Dersi anlatabilmek için öğrencilerle Türkçe, Kürtçe ve Arapça konuşan Morsümbül’ü  İl Milli Müdürlüğü Türkçe dersinde Kürtçe ve Arapça öğrettiği suçlamasıyla hem sürgün etti hem de para cezası verdi.

 

“DERSİNE GİRDİĞİM ÖĞRENCİLERİN ÇOĞU TÜRKÇE BİLMİYOR”

Görev yaptığı Akdeniz ilçesinde bulunan Ulubatlı Ortaokulunda özellikle Suriyeli Arap çocukların büyük bir kısmının neredeyse hiç Türkçe bilmediğini söyleyen Türkçe öğretmeni Hüdai Morsümbül, “Ders verdiğim beşe giden çocukların olduğu bir sınıfta bir tane Kürt öğrencim var diğer çocukların hepsi Arap ve Türkçe bilmeyen öğrenciler. Beşinci sınıf olan ve derslerine girdiğim diğer üç sınıfta ise öğrencilerin yarısı Arap ve yine Türkçe bilmiyor” ifadelerini kullandı.

 

DERS ANLATABİLMEK İÇİN ÖĞRENCİLERİNDEN ARAPÇA ÖĞRENDİ

Öğrencilerin ve velilerin talebi üzerine Türkçe dersi verebilmek için Arap öğrencilerden diyalog kurabilecek kadar Arapça öğrendiğini söyleyen Morsümbül, “Bu süreçte ben çocuklardan Arapça, öğrendim. Sınıfta hiç Türkçe bilmeyen Arap çocukların yanı sıra Afrin ve Kobani’den gelen Kürt çocuklarda var. Çocuklara Türkçe dersi verebilmek için, Türkçe, Arapça ve Kürtçe dillerini konuştum. Ben Arapça öğrendim, onlarda hem Türkçe hem de birbirlerinin anadillerini öğrendiler” diye konuştu.

 

TÜRKÇE ÖĞRETEBİLMEK İÇİN ÜÇ DİLDE DERS VERDİ VE CEZALANDIRILDI

Türkçe bilmeyen Arap ve Kürt çocuklarına Türkçe dersi anlatabilmek sözcük kavratmak için ve bazı temel kelime ve cümleleri çocuklara Arapça ve Kürtçe anlatmak durumunda kaldığını söyleyen Morsümbül, bir velinin derste Arapça ve Kürtçe konuştuğu için kendisini şikayet ettiğini söyledi. Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün de ‘Türkçe dersinde Kürtçe ve Arapça öğretmek’ suçuyla iki hafta önce kendisini başka bir okula sürgün ettiğini önceki günde maaş kesme cezası uyguladığını söyledi.

 

“BÜTÜN DİLLER ORTAK BARIŞ İÇİNDE YAŞAYABİLİR”

Uyguladığı yöntemin pedagojik olarak doğru olduğunu söyleyen Morsümbül, “Çocuklara Türkçe dersi verebilmek için önce onlardan Arapça öğrendim, sonra da dersi anlayabilmeleri için üç dilde onlarla diyalog kurup ders yaptığım için hem sürgün edildim hem de para cezası kestiler. Verilen haksız cezaya itiraz ettim. Bu topraklarda yaşayan bütün diller ve inançlar ortak barış içinde yaşayabilir. Bunu biz hep birlikte yapabiliriz buna inancım tam” ifadelerini kullandı.