“Mersin projelerinde pes etmedi” | Güney Gazetesi Mersin

“Mersin projelerinde pes etmedi”

Türkiye’nin ilk Bölgesel Yenilik Stratejisi Projesi’ni hayata geçiren kentin Mersin olduğuna dikkat çeken Mersin Ticaret Sanayi Odası Başkan Ayhan Kızıltan, bu doğrultuda Mersin’in 15 yıl önce turizm, lojistik ve tarım alanında hedefler belirlediğini söyledi. Geçen zaman içinde Mersin’in bürokrasiye ve tüm sorunlara pes etmediğini belirten Kızıltan, üç alanda da kentin ilerlediğini h, somut anlamda ortaya çıkan ilk projenin tarım gıda teknoparkı olan ‘Mersin Agropark’ın kente çok büyük değer katacağını söyledi.

“Mersin projelerinde pes etmedi”


MAHMUT SÖNMEZ

 

2000’li yılların başında Mersin’in lojistik, turizm ve tarımda projelerle hedefler belirlediğini söyleyen Kızıltan, “Lojistik Merkezin yer tahsisi aşamasına geldik, turizmde ise, o dönemde kurulan Turizm Platformu gerek turizm alanları tahsisinde, gerekse Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapılması lobisinde çok emek verdi, 15 yılımızı alsa da, somut anlamda ortaya çıkabilen ilk projemiz bir tarım-gıda teknoparkı olan “Mersin Agropark” oldu” dedi.

 

“BÖLGESEL KALKINMA KAVRAMINI İLK YAKALAYAN KENTİN MERSİN”

 

Son 40 yılda dünyanın, yüksek teknoloji ve dijitalleşme ile büyük dönüşümler yaşadığını belirten Ayhan Kızıltan, üretim şekillerinde yaşanan değişim ve dönüşümün, tüketici davranışlarındaki değişim ve yeni ticaret trendleri kalkınma stratejilerinde de değişimlere yol açtığını belirtti. Yaşanan gelişmelerle bölgesel kalkınma modellerinin gündeme geldiğini söyleyen Kızıltan, bölgesel kalkınma kavramını ilk yakalayan kentin Mersin olduğunu söyledi. 2000’li yılların başlarında Türkiye’nin ilk Bölgesel Yenilik Stratejisi Projesi’ni hayata geçiren kentin Mersin Olduğuna dikkat çeken Kızıltan, “O dönemlerde de bu süreçlerin içinde olmanın heyecanını yaşadım. MTSO çatısı altında aldığım tüm görevlerde bu hedeflere yönelik çalışmalar yaptık. İşte Mersin’in bu makro projesinin hedeflerinden birisi de kentin başat sektörlerinin tüm paydaşlarının yer aldığı platformlar kurmaktı. Sonunda Mersin o dönemde tarım-gıda, lojistik ve turizm platformlarını kurdu. Her platformun da inovasyon farkındalığı yaratmak, sektörlerinde yenilikçiliği teşvik etmek ve eğitimler düzenlemenin yanında, somut bazı hedefleri vardı. Turizm Platformunun hedeflerinden birisi Mersin’de belirlenen hedefe yönelik konsept turizm yatırım alanları tahsis ettirmek ve devlet teşviklerinin verilmesini sağlamaktı. Lojistik Platformunun somut hedefi Mersin’de Türkiye’nin modern anlamda ilk Lojistik Köyünü kurmaktı. Tarım-Gıda Platformunun somut hedeflerinden birisi de yine Türkiye’de bir ilk olacak olan Tarım-Gıda Teknoparkını, Mersin Agropark’ı kurmaktı” dedi.

 

“ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLSE KARDIR”

 

Aradan geçen yaklaşık 15 yıla dikkat çeken Kızıltan, “Geçen zamanın ardından geldiğimiz noktada, ilgili bakanlıkların yetki karmaşalarına, bürokrasiye ve tüm sorunlara rağmen bugün Lojistik Merkezin yer tahsisi aşamasına geldik. Zararın neresinden dönülse kardır diyerek bu amaca doğru yürüyoruz. Kısa sürede Mersin’i, Türkiye’nin doğal lojistik merkezi olan Mersin’i tüm bölgeye hizmet ve katkı verecek olan bu lojistik merkeze kavuşturacağız. Turizmde ise, o dönemde kurulan Turizm Platformu gerek turizm alanları tahsisinde, gerekse Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yapılması lobisinde çok emek verdi. Bunlar da yaklaşık bu geçen 15 yılda ancak belli bir noktaya geldi. Arzu ettiğimiz hedeflere ulaşamasak da Mersin’de birçok önemli noktada turizm yatırım alanları ilan edildi ve Çukurova Havalimanı inşaatı yavaş da olsa tamamlanma noktasına geldi. Ancak, tüm bu platform hedefleri arasında 15 yılımızı alsa da, somut anlamda ortaya çıkabilen ilk projemiz bir tarım-gıda teknoparkı olan “Mersin Agropark” oldu. Mersin Agropark tarımın başkenti diyebileceğimiz bir kent için gecikmiş de olsa, tüm Mersin’in sevinmesi ve gurur duyması gereken hayati bir projedir” ifadelerini kullandı.

 

 

MERSİN AGROPARK’IN SAĞLADIĞI AVANTAJLAR

 

Agroparkın birçok avantaj sağladığını söyleyen Kızıltan, “Öncelikle, çalışanlar gelir vergisinden muaf olacak. Yurt dışından getirilen makinelerden gümrük vergisi ve KDV alınmayacak. Yurtiçinden alınan makinelerde KDV muafiyeti olacak ve ar-ge’den oluşan kazanç da kurumlar vergisinden muaf olacak. İkinci önemli avantaj ise burada yaptığımız etkinlikler ve firma buluşturmalarıyla kendi içlerinde sinerji oluşturarak, yeni projeler çıkmasını sağlayacağız. Bir diğer avantaj da Mersin Agropark’ın tanınırlığını sağlayarak buradaki firmalarımızın da uluslararası düzeyde tanıtımına destek vererek onlara prestij sağlamak olacaktır. Dünyanın geçtiği pandemi ve savaşlardan sonra tarım ve gıdanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Bu anlamda bu proje bir ulusal güvenlik projesi olarak görülmelidir. İçerisinde 48 adet ofisin yer alacağı Agropark’ta, araştırmacılar ve özel sektör temsilcileri, yeni tohum çeşitlerinden, sera konstrüksiyonlarına, nano teknolojilerden tarımsal makinelere, organik besinlerden, alternatif ürünlere kadar birçok alanda ar-ge çalışmaları yürütme imkanı bulacak. Tam bir kümelenme alanı olacak. Ayrıca inşaatın tamamlanması beklenmeden gerekli izinler alınarak 2,5 ve 5 dekarlık alanlarda toprakta ekim yapılarak yürütülecek ar-ge çalışmalarına başlanması da mümkün olacak” dedi.

 

TARIMLA İLGİLİ AR-GE PROJESİ OLANLARA SESLENDİ

 

Teknoparkta yer almak isteyenlerin öncelikle tarımla ilgili bir ar-ge projesine sahip olması gerektiğini belireten Kızıltan, “Yeni tohum çeşidi, ithali durduracak veya doğayı kirletmeyecek insan sağlığına zararı olmayacak bir ilaç gübre, yeni modern sera konstrüksiyonu, tarım makineleri, tarım 4.0 dediğimiz uzaktan takip ilaçlama sistemleri ve yazılımlar gibi yenilikçi projeleriniz varsa bunu projelendirip teknoparka başvuruyorsunuz. Bilim kurulumuz bu ar-ge projelerini değerlendirip yönetim kurulu onayından geçirerek doğru projelere sahip olan girişimci ve araştırmacılara yer tahsisi gerçekleştirilecek. Ben, tarımın hangi tarafında olursa olsun ar-ge projesi olan tüm girişimcileri Mersin Agropark’ta yer almaya davet ediyorum. Büyük Atatürk’ün sözü ile bitirirsek: “Tarım milli ekonominin temelidir”. Ve unutmayalım ki sanayinin de temeli tarımdır. Mersin Agropark hem Mersin tarımının, hem bölge tarımının hem de Türkiye tarımının dönüşüm noktası olacaktır” diyerek açıklamasını sonlandırdı.