“Gübreyi devlet üretmeli” | Güney Gazetesi Mersin

“Gübreyi devlet üretmeli”

Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından kooperatifçilik ve küçük aile işletmeciliği konularında konferans düzenledi. Düzenlenen konferansta katılımcılara TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, “Kooperatifçilik ve küçük aile işletmeciliği” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

“Gübreyi devlet üretmeli”


MAYSA DERYAYEVA

 

Güvenilir gıda ile temiz suyun önemine değinen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, “Toplumların huzur ve refahı, temel sağlık koşullarının sağlanması ile mümkündür. Bunun en önemli gerekliliklerinden biri ise her ferdin güvenilir gıdaya erişimine olanak sağlayan bir üretim ve tedarik sisteminin oluşturulmasıdır. Dünya ölçeğinde ve ülkemizde yaşanan Covid-19 salgını, insanların sağlıklı yaşayabilmesi için yeterli ve güvenilir gıda ile temiz suyun gerekliliğini ve önemini bir kez daha göstermiştir” dedi.

 

“YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKLİ”

 

Küçük aile işletmeciliği için tarımda girdi fiyatlarının öneminden bahseden Değirmenci, “Sürdürülebilir bir tarımsal yapının gerçekleştirilmesi ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için yüksek girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekmektedir. Bu koşullar değişmediği sürece gıda ürünleri ithalatı ve küçük üreticilerin tasfiyesi sorun olarak önemli gündemler arasında kalmaya devam edecektir. Bir ülkenin kendi tarımını yok etmesi, çiftçilerin tarımı terk etmesine, köylüsünü şehir varoşlarına sürmesine ve ucuz iş gücüne dönüştürmesine sebep olmaktadır. Bu durum sosyolojik ve ekonomik açıdan felaketlere davetiye çıkarmakla kalmaz aynı zamanda ciddi halk sağlığı sorunlarını da beraberinde getirir. Çözüm kamuculuktur, tohum ve gübre üretiminin halk yararına kamu tarafından üretilmesidir. Üretici üzerindeki vergilerin kaldırılması ve girdi fiyatlarının düşürülmesidir” diye konuştu.