Tarım kredinin dengesi şaştı | Güney Gazetesi Mersin

Tarım kredinin dengesi şaştı

Hükümetin enflasyona ve pahalılığa karşı halka ucuzluğun adresi diye gösterdiği Tarım Kredi Kooperatiflerinde bazı temel kullanım ürünleri piyasadaki marketlerden çok daha pahalı. Piyasayı dengelemesi için kurulan ve geçen yıl 249 milyon TL zarar eden Kooperatif marketlerinde aynı marka tuvalet kağıdı diğer marketlerden 30 lira, 5 litre ayçiçek yağı i 12 lira, bebek bezi ise 70 lira daha pahalıya satılmakta.

Tarım kredinin dengesi şaştı


MAHMUT SÖNMEZ/MAYSA DERYAYEVA

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, pahalılığa karşı "Piyasayı dengeleme” görevi verdiği ve “Fiyatlar uygun” dediği Tarım Kredi Pazarlama ve Marketçilik Anonim Şirketi’nin 2021 yılında 249 milyon TL zarar etmişti. Kooperatife ait marketler 2021 yılında rekor düzeyde zarar etse de burada ki ürün fiyatları ile diğer marketlerde ki çoğu ürün lerinfiyatları arasında çok büyük bir fark bulunmamakta. Aksine temel kullanım ürünü olan tuvalet kağıdı, çocuk bezi ve çok konuşulan ayçiçek yağı Tarım Kredi Kooperatifine ait marketlerde daha pahalı.

 

TUVALET KAĞIDI 30 LİRA, BEBEK BEZİ FİYATI 70 LİRA DAHA YÜKSEK

 

Aynı marka 32’li tuvalet kağıdı markette 90 liraya satılırken, Kooperatifin marketinde 30 lira daha pahalıya 120 liraya satılmakta. Yine aynı marka 74’lü bebek bezi markette 99 liraya satılırken, 78’lisi kooperatif markette 170 liraya satılmakta.

 

AYÇİÇEK YAĞI BİLE DAHA PAHALI

 

Rusya ve Ukrayna savaşı yüzünden yakın zamanda piyasada ayçiçek yağı sıkıntısı yaşanacağı söylenmiş ve halk market raflarını kısa sürede boşaltmıştı. Yaşanan yağ sıkıntısının ardından fiyatlar kısa sürede 90 liradan 150 liraya yükselmişti ve günlerce vatandaşlar Tarım Kredi Kooperatifleri önünden ayçiçek yağı almak için uzun sıralar oluşturmuştu. Yaşananların ardından yetkililer marketlerde fahiş fiyata yağ satan işletmelere ceza yağdırmıştı ama şimdi piyasayı dengelemesi için açılan Kooperatif marketlerde ayçiçek yağı piyasadan daha pahalıya satılıyor. Zincir bir markette 5 litre yağ 146 liraya satılırken, Tarım Kredi Kooperatifine ait markette 5 litre yağ 12 litre daha pahalıya, 158 liraya satılıyor.

 

Tarım Kredi Kooperatifi Marketi

Solo 32’li tuvalet kağıdı 119,90 ₺

Molfix junior Ultra 78’li indirimli fiyatı 169,90 ₺

TK Ayçicek Yağı 5 lt 157,90 ₺

 

Market

Solo 32’li tuvalet kağıdı 89,90 ₺

Molfix junior Ultra 74’lü 98,80 ₺

Market markalı ayçicek Yağı 5 lt 146,50 ₺