İHD cezaevlerine dikkat çekti | Güney Gazetesi Mersin

İHD cezaevlerine dikkat çekti

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi , Tarsus, Aksaray ve Ereğli T Tipi Kapalı cezaevlerinde Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında meydana gelen hak ihlallerine ilişkin açıkladığı raporda, tutuklulara dönük hak ihlallerine dikkat çekildi.

İHD cezaevlerine dikkat çekti


MAHMUT SÖNMEZ

 

İHD Mersin Şubesi, Tarsus, Aksaray ve Ereğli T Tipi Kapalı cezaevlerinde Şubat, Mart, Nisan ve Mayıs aylarında meydana gelen hak ihlalleri ve sorunlara ilişkin  raporunu açıkladı. Dernek binasında yapılan açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, Mersin Barış Anneleri Meclisi, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği’nde (Çukurova TUAY DER) ve çok sayıda İHD’li katıldı. Raporu açıklayan İHD Mersin Şubesi Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Battal İnci, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat, çekerek çözüm bulunmasını istedi.

 

HASTA TUTUKLULARIN DURUMUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

 

Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken İnci, “Raporumuza yansıdığı kadarıyla hapishane şartlarının kötü olması sebebiyle mahpuslarda ekseriyetle; hipertansiyon, kalp rahatsızlığı, akciğer rahatsızlığı, böbrek ve sair iç organ rahatsızlıkları, fıtık, eklem rahatsızlıkları, diş ve göz rahatsızlıkları, olduğu gözlemlenmiştir. Kötü hapishane koşullarının ve yaşanan hak ihlallerinin hasta mahpusların yaşamını çekilmez duruma getirdiği, özellikle ağır kronik rahatsızlığı olan mahpuslara makul yaşam ve tedavi koşullarının sunulmadığı, sağlık haklarının ihlal edildiği gözlemlenmiştir” diye ifade etti.

 

“HABERLEŞME VE SOSYAL HAKLAR ENGELLENİYOR”

 

Tutukluların haberleşme ve sosyal haklarının engellendiğini vurgulayan İnci, şöyle dedi: “Mahpuslara havalandırmaya çıkma, spor yapma ve sosyalleşme imkanları tanınmadığı, tecrit koşullarının dayatıldığı, koğuş değiştirme taleplerinin yerine getirilmediği, eğitsel ve kültürel faaliyetlerin neredeyse tamamen durduğu, Kürtçe yazılan mektupların verilmediği ve sair ihlaller gözlemlenmiştir.  Mahpusların idare ile iletişime geçemediği, görüşme taleplerinin dikkate alınmadığı, hukuki taleplerin yerine getirilmediği bu noktada idarenin yükümlülüklerini ihmal ettiği ve sair durumlar gözlemlenmiştir” diye konuştu.

 

YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET ETTİ

 

Son dönemde cezaevlerinde hak ihlallerin arttığına dikkat çeken İnci, “Bizler hak savunucuları olarak gözlem ve tespit edilen hak ihlallerinin, işkence ve kötü muamele uygulamalarının son bulması için; TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Adalet Bakanlığı, Valilik İnsan Hakları Birimi, Hapishane İzleme Kurulu, siyasi partiler, insan hakları örgütleri ve sair ilgili ve görevli birimlerden gereğinin yapılmasını talep ediyor, onurlu ve insani bir yaşamın tesisi adına sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz” dedi.