Patronlar geri adım attı | Güney Gazetesi Mersin

Patronlar geri adım attı

Türkiye’de enflasyon her ay artarken Mersin’de bulunan evden eve nakliyat firmaları ise üç ay önce mutabakata vardıkları işçi yevmiyelerini aşağı çekmeye çalıştı. Bu duruma isyan eden işçiler ise 2 gün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Dün işçiler ve patronlar arasında yapılan görüşmenin ardından patronlar geri adım attı ve üç ay önce yapılan mutabakata uyacaklarını söyledi.

Patronlar geri adım attı


MAHMUT SÖNMEZ

 

Mersin’de Güvencesizi İşçiler Derneği (GİŞ-DER) üyesi evden eve nakliyat işçileri ile patronlar üç ay önce maaş mutabakatına varıldı. Anlaşmaya göre şehir içi nakliyede beş kişilik işçi ekibine 1250 lira, şehir dışı nakliyede ise 1650 lira taban fiyatı belirlendi. Ama patronlar son bir aydır iş olmadığı gerekçesiyle işçilere düşük maaş veriyor. Buna karşı çıkan işçiler cumartesi günü iş bırakma eylemi başlattı. Yaklaşık üç yüz işçinin katıldığı eylem, dün patronların işçilerin taleplerini kabul etmesiyle son buldu.

 

“ENFLASYON UÇARKEN MAAŞ DÜŞÜRÜYORLAR NERESİ KABUL EDİLEBİLİR BUNUN”

 

GİŞ-DER Başkanı Abdusselam Kutlu, üç ay önce Mersin’de bulunan nakliye firmalarıyla üç ay önce işçiler adına protokol yaptıklarını ve işverenlerin işçilerin taleplerini kabul ettiğini söyledi.

Yapılan protokole göre şehir içi evden eve nakliye yapan beş kişilik ekibe 1250 lira taban fiyatı, şehir dışına yapılacak nakliye de ise 1650 lira taban fiyatı belirlediklerini söyleyen Kutlu, “Üç ay önce bu şartlarla yaklaşık 40 tane firma sahibi ile protokole varmıştık ama bir ay önce işverenler iş olmadığı bahanesiyle fiyatları geriye çektiler. Özellikle birçok işçi çalıştıran, onlarca aracı olan büyük firmalar, işçilerine küçük ölçekli firmaların işçilere verdiği düşük ücreti örnek göstererek, taban fiyatını 1000 liraya çektiler, ne büyük firma ne de küçük firmaların düşük ücret politikası kabul edilemez. Ülkedeki ekonomik durum belli, her şeye zam gelirken maaşı düşürmeye çalışmanın nasıl bir açıklaması olabilir, enflasyon uçarken maaş düşürüyorlar neresi kabul edilebilir bunun? Enflasyonla beraber gelen zamlarla işçiler normalde bu anlaşılan fiyatlarla bile geçimlerini sağlamakta zorluk çekerken, aldıkları ücreti aşağı çekmenin mantıken ve vicdanen hiçbir açıklaması yok” dedi.

 

“İŞÇİLERİN MÜCADELESİ KAZANDI”

 

Yapılan ücret indiriminin kabul edecek bir tarafının olmadığını söyleyen Kutlu, 28 Nisan itibariyle yaklaşık 300 GİŞ-DER üyesi evden eve nakliyat işçisinin kazanımlarını geri almak için iş bırakma eylemine başladığını söyledi. İşçilerin taleplerinde ısrarcı olduğunu ve firmaların iş yapamaz hale geldiğini belirten Kutlu, “Başta firmalar işçileri ciddiye almıyordu ve mevcut fiyatla çalışan işçiler üzerinden işin süreceğini düşünüyorlardı ama. İş bırakan arkadaşlarımız çalışan arkadaşları da kısa sürede hakları konusunda bilgilendirdi ve onların da çoğu ikna oldu. 28 Mayıs Cumartesi günü başlayan iş bırakma eylemi, pazar sabahına kadar sürdü. Patronlarla görüştük, her şeye zam gelen şu ortamda yaptıkları şeyin kabul edilemez olduğunu, daha önce mutabakata varılan protokolü bir an önce devreye sokmaları gerektiğini söyledik. İki saatlik görüşmenin ardından taleplerimiz kabul edildi. Şehir içi taban fiyatı 1250 lira, şehir dışı taban fiyatı ise 1650 lira olarak belirlendi, ekstra işçilere kat farkı verilecek.  İşçilerin mücadelesi kazandı” dedi.

 

“EVDEN EVE TAŞIMACILIK YAPAN İŞÇİLERİN ÇOĞU SİGORTASIZ”

 

Bu alanda çalışan işçilerin daha önce örgütsüz olduğunu, patronların kolaylıkla güvencesiz çalıştırdıkları işçileri işten kovma ile tehdit edebildiğini söyleyen Kutlu, “Bu alanda güvencesiz çalışan işçilerin çoğu ile daha önce bir araya geldik ve artık örgütlüyüz. Patronlar keyiflerine göre maaş belirleyemez. Cumartesi günü 300 işçi iş bıraktı ve eyleme destek oldu ayrıca iş bırakmayan işçilere ulaştılar ve firmalar iş yapamaz duruma geldi. Bu arkadaşların yaptıkları iş hayati tehlikesi olan ve cana mal olan kazaların yaşandığı bir alan. Ama ne yazık ki birçok arkadaşımız hala sigortasız çalıştırılmakta” dedi.

 

“GÜVENCESİZ İŞÇİLERİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

 

Birçok alanda olduğu gibi evden eve taşımacılık yapan işçilerin çoğunun örgütsüzlükten kaynaklı haklarının gasp edildiğini söyleyen Kutlu, GİŞ-DER olarak işçi arkadaşlarımızın da desteği ile bu sorunları da mücadeleyle ortadan kaldırıp, hakları olan bütün güvenceleri ve ücretleri almaları için elimizden gelen bütün çabayı sarf edeceğiz. Daha önce örgütsüz olan işçileri görmezden gelen firma sahipleri, örgütlü olan ve hakkını arayan işçilerle artık masaya oturmak ve taleplerini dinlemek zorunda kalıyor bu da örgütlülüğün ve hak aramanın kazanımları. Arkadaşların desteği, örgütlülüğü ve mücadelesiyle birlikte hakları yok sayılan ve görmezden gelinen güvencesiz işçilerin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.