Ekoloji penceresinden haberler dinliyorsunuz… | Güney Gazetesi Mersin

Ekoloji penceresinden haberler dinliyorsunuz…

Mersin’de 3 ekoloji gönüllüsü kadın, yerel basına yansıyan haberleri ekoloji duyarlılığıyla yorumlamak için bir araya geldi. Youtube üzerinden yayınlanan “Günebakan Yerel Ekolojik Gündem” adlı programda bir hafta içinde yerel basına yansıyan haberler analiz ediliyor, okuyuculara olayların ekolojiyi nasıl etkileyebileceği anlatılıyor. Bir anlamda haberlerde söylenmeyenler, gözden kaçanlar bu programda gözler önüne seriliyor, tartışmaya açılıyor.

Ekoloji penceresinden haberler dinliyorsunuz…


ABİDİN YAĞMUR

 

Eczacı Özlem Özgür Arıkan, mimar Hacer Türel ve belgeselci Kader Çetintaş, yıllardır sürdürdükleri ekoloji gönüllüsü duyarlılığını medyaya taşıdı. Kader Çetintaş’ın teknik yapımı üstlendiği programda Özlem Özgür Arıkan ve Hacer Türek içerik üretimi ve sunumu üstleniyor. Ekip, her hafta doğal bir mekanda çekimler yapıyor ve yerel gazetelerde yayınlanan ekoloji ve kent haberlerini, ekoloji penceresinden analiz ediyor, yorumluyor.

Haberin kaynağı, çıkışı, referansı neresi olursa olsun metinleri ekolojist bakış açısıyla yorumlayan Türel ve Arıkan, hem haberleri üreten gazetecilerin, hem yerel yöneticiler başta olmak üzere kent aktörlerinin çevre konusundaki açık ya da kapalı mesajlarını yorumlayarak izleyicilere yeni pencereler açıyor.

“Günebakan Yerel Ekolojik Gündem” adlı program Youtube ve diğer sosyal medya kanalları üzerinden izlenebiliyor.

 

“BİZİM GİBİ HİSSEDEN ÇOK KİŞİYİZ”

 

Programın bileşenleri Hacer Türel, Özlem Özgür Arıkan ve Kader Çetintaş, neden böyle bir programa başladıklarını, amaçlarını gazetemiz Güney’e anlattı:

Hacer Türel: “Günebakan Yerel Ekolojik Gündem programını yapmaya başladık çünkü yaşadığımız kente dair daha fazla bilgi sahibi olma isteği, ekolojik yerel gündemin yaşamımızı şekillendirdiği fakat kent sakinleri olarak karar alma süreçlerinden çok uzak kalmamız dolayısıyla haberdar olma halinin eksikliğinin giderilmesi ve ekolojik yaşamla ilgili farkındalığın artmasını önemsiyorum. Kentimizdeki doğal ve yapılı çevrede yapılan müdahaleler, uygulamalar, gündemdeki ekolojik temalı konuları bilmemiz, öğrenmemiz, dayatılan yaşam biçimlerini sorgulamamız ve daha yaşanabilir kent için alternatif yaşam biçimlerini talep etmemiz ve bu konuda çaba göstermemize vesile olmasını istiyorum.”

 

 

“EKOLOJİ ÖNCELİKLİ TALEPLERİ İLETMEK İÇİN KÖPRÜ”

 

Özlem Özgür Arıkan: “Çoğumuz ulusal ve küresel haberlere rutinde maruz kalıyoruz, Marmara’da Ege’de neler olup bitiyor, dünyanın bir ucunda kim ne demiş haberdarız ama yaşadığımız kente dair bunu söylemek zor. Yereldeki ekolojik sorunlara dikkat çekmek, küreseldeki sorunların yereldeki etkilerini görmek açısından çok çarpıcı bence. Kent haberlerini ekolojik bir bakış açısı ile yorumlayıp, dinleyenlerin kentte olan bitene dair görüşlerini derinleştirmek ilk amaç olsa da, burası aslında benim için bir köprü. Yerel yönetimlere ve yerel basına ekoloji öncelikli taleplerde bulunabilmek için bir iletişim aracı olarak görüyorum. Bizimki bu iletişimi kolaylaştırmaya vesile sadece. Olur da dinleyicilerden, basından ve yerel yönetimlerden etkileşim alabilirsek, amacını da gerçekleştirmiş olur.”

 

“GÖNÜLLÜ VE KADIN EMEĞİYLE YAPIYOR OLMAK DAHA KIYMETLİ KILIYOR”

 

Kader Çetintaş: “Toplumsal olarak uğradığım ve uğradığımız haksızlıkları, çevremizdeki bütün talanları, yıkımları, yağmaları, doğa katliamları gibi birçok durum ve bu durumların bende uyandırdığı duyguları belgesel aracılığıyla daha iyi ifade edebildiğimi fark ettim. Hazırladığımız yerel ekoloji programı da tam olarak kendimizi ifade yöntemlerinden biri benim için. Var olan kanalları kullanarak haykırmak gibi. Bu işi gönüllü ve kadın emeğiyle yapabiliyor olmak da, sokakta bir eylemde, yapılan haksızlıklara karşı bağırmak, yürümek kadar kıymetli. İnanıyorum ki bizim gibi hisseden çok kişiyiz. Ulaşılamayan, farkında olunmayan yereldeki ekolojik gündemi bu program aracılığıyla biraz daha yakına getirmek ve görülmesine imkan sağlamak bizi hem mutlu hem de umutlu hissettiriyor.