Hem sömürü hem ayrımcılık | Güney Gazetesi Mersin

Hem sömürü hem ayrımcılık

Mersin’de Tarım Orkam-Sen tarafından düzenlenen panelde mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Panelde mevsimlik işçilerin emeği en fazla sömürülen kesimlerin içinde olduğu belirtilirken işçilerin sadece ekonomik sömürüye değil, ırkçılığa maruz kaldıkları ve eğitim haklarından faydalanamadıkları belirtildi.

Hem sömürü hem ayrımcılık


Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçisi Sendikası (Tarım Orkam-Sen), mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini ele alan panel düzenledi. Mersin Yenişehir Nikah Salonu’nda yapılan panelde “Göçertmeye, işsizleştirmeye, sömürüye ve ayrımcılığa son”, “Mevsimlik tarım işçileri genelgesi derhal uygulansın”, “Tarım işçilerine örgütlenme özgürlüğü sağlansın” pankartı açıldı. Panele siyasi parti, sendika üye ve yönelticileri katıldı. Panelde, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak ve Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu söz aldı.

 

“TÜRKİYE EMEĞİN EN FAZLA SÖMÜRÜLDÜĞÜ ÜLKELERDEN BİRİ”

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye’nin emeğin en fazla sömürüldüğü ülkelerden biri olduğunu belirtti. Milyonları aşan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını çözmek için yapılması gerekenleri sıralayan Sarıbal, temel sorunun siyasi iktidar olup, ülkede kaç kişinin tarım yaptığını bilmediklerini, kayıt sisteminin olduğunu fakat uygulanmadığını aktardı. Jandarmaların tarım alanlarında gezdiğini fakat denetim yapmadığını belirten Sarıbal, yaşanan sorunlara ilişkin siyasi irade gösterilmezse tarımda üretim yapılamayacak hale gelineceğine işaret etti.

 

TARIM İŞÇİLERİNE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILAR

 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan da bölgeden gelen göçlerin nedeninin savaş ve Kürt sorunundaki çözümsüzlük olduğunu belirterek bu işçilerin maruz kaldıkları ırkçı saldırıları hatırlattı.  Turan, iktidarın sınır ötesine yönelik her saldırısıyla birlikte daha fazla göç ve mülteci sorunu yaşandığını ifade etti.

 

 ‘ÇATIŞMALI ORTAM GÖÇE ZORLUYOR’

 Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, en fazla mevsimlik tarım işçilerinin Urfa’dan geldiğini kaydetti. Tarımsal üretimin karşılığını alamadıkları için mevsimlik göçe zorlandıklarını aktaran Başkavak, “Yoksulluk, Kürt sorunun çözümsüzlüğü nedeniyle yaşanan çatışmalı ortam göçe mecbur yol olarak tercih ediliyor. Suriye’de 6 milyon insan yerinden edilmiş bunun 4 milyonu Türkiye’de. Siyasi iktidar kayıt tutmak istemiyor. Kürt yoksulların yanına Suriyeliler de eklendi. Göçle gelenlerin barınma koşulları da göçe göre belirleniyor. Konar-göçer şekilde gelip geri dönenler bir diğeri ise varoşlarda yaşam kuranlar. Bir başkası ise gelip şehrin kenarına çadır kurup tamamen orda yaşayanlar” diye anlattı.

 

EĞİTİM HAKKI

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimden koparıldığını ifade etti. Muşlu, devletin, çocukların eğitim hakkını güvence altına alması gerektiğini vurguladı. (Haber Merkezi)