“Öğretmen Meslek Kanunu iptal edilmelidir” | Güney Gazetesi Mersin

“Öğretmen Meslek Kanunu iptal edilmelidir”

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, öğretmenlik meslek kanunuyla ilgili açıklama yaptı. Sümbül, “Eğitim emekçilerini bölerek ayrıştıran öğretmen meslek kanunu ve yönetmeliği iptal edilmelidir” dedi.

“Öğretmen Meslek Kanunu iptal edilmelidir”


MAYSA DERYAYEVA

 

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, Türkiye’de bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin ayrıntılı düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik olarak ve dar bir çerçevede düzenlendiğini söyledi. Sümbül, “Özel sektörde çalışan öğretmenlere yazılı sınava katılma hakkı tanınması bu eksikliği gidermediği gibi, ÖMK ve yönetmelik içerik olarak son derece sığ ve yetersizdir.  Eğitim emekçilerinin temel haklarını, ekonomik talepler ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik, mesleki ve özlük haklarını güvenceye almayan bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Eğitim emekçilerini kariyer basamakları üzerinden ayrıştırarak bölen ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesine aykırı bir içerikte hazırlanan ÖMK ve yönetmelik düzenlemesinin eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunları çözmek bir yana daha da karmaşık hale getirdiği açıktır” diye konuştu.

 

 

“ÇELİŞKİLİ UYGULAMALARA SON VERİLMELİ”

               

Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmenliğine karşı hukuksal mücadelelerin sürdüreceklerine değinen Sümbül, “Gerçek bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ düzenlemesini Anayasa Mahkemesi ‘esastan görüşmek’ üzere gündemine almış durumdadır. Benzer bir şekilde ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin de ilgili yasalara ve Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içermesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimini ve işleyişin nasıl olacağını anlaşılmaz bir aceleyle açıklamış olması dikkat çekicidir.  Yapılması gereken ÖMK’da yer alan ekonomik iyileştirmelerin bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde sağlanması, öğretmenleri ayrıştıran ve ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmesidir.  Öğretmenlik Meslek Kanunu ve yönetmeliğine karşı gerek hukuksal gerekse örgütsel mücadelemiz sürecektir” dedi.