Mersin’den Moldova’ya işbirliği köprüleri kuruldu | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’den Moldova’ya işbirliği köprüleri kuruldu

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu üyeleri ve Meclis üyeleri, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile birlikte Türkiye – Moldova İş Forumu’na katılmak üzere Moldova’ya gitti.

Mersin’den Moldova’ya işbirliği köprüleri kuruldu


Moldova’da bir dizi temasta bulunan Mersin heyeti ilk olarak Başbakan Yardımcısı Dışişleri ve AB Entegrasyonu Bakanı Nicu Popescu ile bir araya geldi.

Türkiye’nin Moldova Büyükelçisi Gürol Sökmensüer’in de eşlik ettiği görüşmede Mersin heyetine seslenen Başbakan Yardımcısı Popescu, Türkiye’nin Moldova için stratejik bir ortak olduğunu dile getirdi.

Mersin Heyetinin ikinci durağı Moldova Hükümet Binası oldu. Moldova Ekonomi Bakanı Sergei Gaibu, İmar ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vaceslav Şipitca ile Yatırım Ajansı Genel Müdürü Stelian Manic’le bir araya gelen heyet Moldova’nın yatırım imkanları ve ülke ekonomisi hakkında bilgi aldı.

Ticaret Müşaviri Elif Durakoğlu’nun da Mersin heyetine eşlik ettiği ziyarette Moldova Ekonomi Bakanı Sergei Gaibu, sözlerine pandemi sonrası böylesi kalabalık bir heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.

Faydalı görüşmeler yapılacağına inandığını kaydeden Gaibu, zor bir süreçten geçmelerine rağmen dış ticaret hacmini artırdıklarını, bu artışta da serbest ticaret anlaşmalarının önemli rolü olduğunu söyledi.

AB üyeliği için yaptıkları başvuruyu hatırlatarak bunu da önemsediklerini kaydeden Gaibu, ardından ülkesinin yatırım fırsatlarına değinerek, hayvancılık, tarım, süt ürünleri, IT gibi birçok alanda yatırım yapılabileceğini vurguladı.

İmar ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Vaceslav Şipitca ise ülkedeki altyapı ihtiyaçlarına dikkat çekti. Halihazırda Türk şirketlerinin Moldova’da faaliyet gösterip kaliteli işlere imza attığını kaydeden Şipitca, Türk firmalarla çalışmayı önemsediklerini söyledi. Moldova’da yürütülen projeler hakkında önümüzdeki süreçte Mersin’i de bilgilendireceklerini belirten Şipitca, bu projelerin ihalelerine Türk firmalarının da girebilmesinin temin edileceğini dile getirdi.

Yatırım Ajansı Genel Müdürü Stelian Manic ise ülkenin yatırım imkanları hakkında bilgi aktardı. Manic, Türk firmalarına tüm kurumların destek olabileceğini ama başta Yatırım Ajansı olmaları nedeniyle kendi kurumlarının destek olacağını kaydetti.

 

 

KIZILTAN: “ÜRÜNLERİNİZİ MERSİN ÜZERİNDEN DÜNYAYA DAĞITABİLİRİZ”

 

Mersin’in güçlü sektörleri hakkında verdiği bilginin ardından özellikle kentin lojistik avantajlarına dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Türkiye’nin halihazırda Ukrayna’dan hububat, ham yağ, yağlı tohum gibi birçok ürün aldığını söyledi.

Savaş sonrasında ise bu ürünleri güçlü lojistik ağları sayesinde Moldova ve Romanya gibi ülkeler üzerinden gerçekleştirebildiklerini kaydeden Kızıltan, Mersin’in lojistik gücü kullanılarak yapılacak işbirlikleriyle Moldova ve Ukrayna ürünlerinin Mersin üzerinden dünyaya dağıtılabileceğini belirtti.

 

SEÇER: “SOSYAL VE KÜLTÜREL İŞBİRLİKLERİ DE YAPILABİLİR”

 

İş dünyasının karşılıklı işbirliğini önemsemesi nedeniyle MTSO Heyeti’ne eşlik ettiğini dile getiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise ticari işbirlikleri yanında sosyal ve kültürel işbirliklerinin geliştirilmesine de büyük önem verdiğini söyledi.

 

“MERSİN YENİ BİR DESTİNASYON OLABİLİR”

 

Mersin Heyeti Moldova temaslarının ikinci gününde Türk Moldava İş Forumu’na katıldı. Moldova Yatırım Ajansı Genel Müdürü Stelian Manic’in sunduğu Forumun açılış konuşmalarını Ekonomi Bakanı Sergiu Gaibu, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Türkiye Cumhuriyeti Moldova Cumhuriyeti Büyükelçisi Gürol Sökmensüer yaptı.

Mersin’in tanıtıldığı video sunumu sonrası söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Moldova – Türkiye ilişkilerinde Mersin’in yeni bir destinasyon olabileceğini göstermek adına iletişimi artırmak istediklerine değindi. Türkiye’nin İstanbul’dan ibaret olmadığını vurguladığı konuşmasında Kızıltan, Moldovalı iş insanlarına Mersin’in güçlü yanlarını anlatıp karşılıklı işbirliği fırsatlarına değindi. “Moldova bizim için birçok sektörümüzü tamamlayan özelliklere ve zenginliklere sahip” diyen Kızıltan, “Mersin olarak biz de, Moldova’nın ihtiyaçlarını tamamlayacak bir kentiz. Birçok sektörde deneyim ve bilgiye sahibiz. Bu işbirliğini hayata geçirecek ortak bir kültüre sahip olduğumuzu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

 

 “EKONOMİ GÜÇLENİRSE HUZUR ORTAMI ARTAR”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Mersin’in ticari açıdan önemini vurguladı. Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında ticaretin tüm dünyada yön değiştirdiğine işaret eden Seçer, yeni ticari koşullarda Moldova’nın Türkiye için stratejik bir koridor özelliği taşıdığını söyledi. Mersin ile Moldova arası ticari rakamların istenen seviyede olmamasına rağmen bu rakamları yukarı çekmek adına temasları artırdıklarını kaydeden Seçer, “İnsanları bir araya getirebilmemiz, iletişimlerini sağlamamız, kültürleri buluşturmamız halinde yalnızca ticarete değil dünya barışına da önemli katkı yapabileceğimizi düşünüyorum. Belki de bu paradan, ekonomiden de önemli. Birbirini tamamlayan iki unsur. Refahımız ne kadar artarsa huzur da o kadar artar” dedi.  (Haber Merkezi)