Minibüs ücreti 9 lira olacak | Güney Gazetesi Mersin

Minibüs ücreti 9 lira olacak

Artan yakıt, araç tamir ve bakım fiyatları yüzünden uzun süredir zararına çalıştıklarını belirten Minibüsçüler Odası Başkanı Hacı Veli Çelik, mazot fiyatının son olarak 30 lirayı aşması ile çalışmayacak duruma geldiklerini söyledi.

Minibüs ücreti 9 lira olacak


Sefere çıkan minibüslerin mazot parasını dahi çıkaramadığını söyleyen Çelik, “Mazotun litresi 30 lirayı aştı. Biz mazot 19 lirayken şu an uyguladığımız tarifeyi uyguluyorduk ona rağmen anca masrafları çıkarıyordu, bir karı yoktu. Şu an mazot 30 lirayı aştı tamamen zarar ediyoruz ve ne yapacağımızı bilmez bir hale geldik. Kazandığımız para mazota yetmiyor. Şoförün yevmiyesi, araç bakım ve tamirine ise para ayırmamız mümkün değil” dedi.

 

MİNİBÜSLERİN YÜZDE YİRMİSİ KONTAK KAPATTI

 

Artan yakıt fiyatları yüzünden birçok minibüs sahibinin zarara dayanamadığını belirten Çelik, minibüslerin yüzde yirmisinin kontak kapatıp çalışmadığını belirtti. Minibüsçülerin artan giderlere yetişemediğini söyleyen Çelik, “Neredeyse bütün minibüs sahipleri zarara dayanmadığı için kontak kapatmak istiyor ama biz vatandaş mağdur olmasın diye arkadaşları çalışmaya ikna ediyoruz, bu da ne kadar sürer bilmiyoruz” diye konuştu.

 

“MİNİBÜSLERLE BİRLİKTE BELEDİYE OTOBÜSLERİNE ZAM YAPILMALI”

 

Minibüsçü esnafının çalışması için zam yapılması gerektiğini söyleyen Çelik, sadece minibüs tarifesine zam yapılmasının da kendi yaralarına merhem olmayacağını söylüyor. Sadece minibüs tarifelerine gelecek zammın belediye otobüsü ile aradaki fiyat makasını açacağını ve yolcuların belediye araçlarına yöneleceğini söyleyen Çelik, “Sadece biz zam yaparsak yolcular bu sefer belediye araçlarına yönelecek ve taşıyacak yolcu bulamayacağız ve yine zarar edeceğiz. Yapacağımız zammın bize bir faydası olması için belediye otobüslerine de zam yapılmalı” ifadelerine yer verdi.

 

SİVİL 9 LİRA ÖĞRENCİ 6 LİRA OLACAK

 

Zam taleplerini Mersin Büyükşehir Belediyesi yetkililerine ilettiklerini söyleyen Hacı Veli Çelik, “Büyükşehir Belediye yetkilileriyle görüşüp durumumuzu aktardık. Onlarda bizlere belediye otobüslerinin tarifesine bir hafta içinde zam yapacaklarını söylediler. Onların yapacağı zamla birlikte yönetim kurulu olarak karar aldık sivil yolcu ücretini 9 lira, öğrenci tarifesini 6 lira yapacağız” dedi.

 

ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ PES ETMEK ÜZERE

 

Mazot fiyatlarının yükselmesinin özel halk otobüslerini minibüslerden daha fazla etkilediğini söyleyen Kırkbeşevler Özel Halk Otobüs Hattının Başkanı Şahap Kolancı, Mersin’de bulunan özel halk otobüsü hatlarında minibüslerin büyük çoğunluğunun yakıt fiyatları yüzünden kontak kapattığını belirtti.

Özel Halk otobüslerinin minibüslere göre daha büyük olduğunu ve yakıt giderlerinin çok fazla olduğunu belirten Kolancı, “Araçlarımız büyük, mazot fiyatı 30 lirayı aştı. Tarifeler ucuz, ayrıca belediye otobüsleri her geçen gün artıyor. Yolcularımızın çoğu belediye otobüsleriyle gidiyor. Şu an Kırkbeşevler hattında 12 araç sadece iki araç çalışıyor. Çünkü artık insanların zararı kaldıracak gücü kalmadı. Eğriçam, Viranşehir hatları da aynı durumda araçların büyük kısmı otoparklarda kontak kapalı halde bekliyor” dedi.

Özel Halk otobüslerinin bu gidişle tamamen kontak kapatmak zorunda kalacağını belirten Kolancı, “Eğer tarifelere zam yapılmazsa yıllardır emek verip aldığımız, ekmek parası kazandığımız araçlarımız çürüyecek. Birçok insan işsiz kalacak” ifadelerini kullandı.