Dondurma cep yakıyor | Güney Gazetesi Mersin

Dondurma cep yakıyor

Bir yılda süt fiyatının 3 katına, şeker fiyatının yaklaşık beş katına çıkmasından dondurmada nasibini aldı. Zamlardan kaynaklı bir yılda kilogram fiyatı 30 liradan 65 liraya çıkan dondurmaya temmuz ayında yeni bir zam yapılması bekleniyor. Artan girdi fiyatları yüzünden işlerinin düştüğünü söyleyen dondurma imalatçısı, toptancılara ödeme yapamayacak duruma geldiklerini söyledi.

Dondurma cep yakıyor


ZELİHA ÖİPEK

 

Akdeniz ilçesinde dondurma ve tatlı çeşitleri satan esnaf Kasım Yalvaç, zamlarla baş edemediklerini ifade ederken ürün satışında da azalma olduğu için zor durumda olduklarını ifade etti.

 

DONDURMANIN KİLOSU 30 LİRADAN 65 LİRAYA YÜKSELDİ

 

22 yıldır dondurma sektöründe çalıştığını söyleyen Kasım Yalvaç, dondurma için kullanılan malzemelerin sürekli zamlanmasının kar marjını düşürdüğünü söylüyor. Satışların önceki yıllara göre düşük olduğunu ve bununda sebebin ürünlerin artışına bağlayan Yalvaç, “ Geçen sene elli kiloluk şekeri 100-150 liraya alıyorken bu sene 1000 liraya kadar çıktı. Yüksek zamlar sadece şekerle sınırlı değil. Önceki senelerde 4-5 liraya aldığımız sütü bu sene toptan  alış fiyatı 12-13 lira arasında değişiyor .Geçen sene külah dondurma  satışımız 3 lira iken  bu sene 5 liraya çıktı .Dondurmanın  kilosunu 30 liraya satıyorduk ancak bu sene 65 liraya çıktı. Dondurmanın fiyatı düşükken kar marjımız daha yüksekti” diye konuştu

 

“TEMMUZ’DA BİR ZAM DAHA GELECEK”

 

Temmuz aylarında zam yapmayı düşündüğünü ifade eden Yalvaç, 5 liraya olan külah dondurma 6 liraya yükselecekken kilosu 65 lira olan dondurma fiyatı 70 lira yükseleceğini söyledi. Ayrıca geçen seneye kıyasla bu sene işlerinin çok iyi olmadığını ifade eden Yalvaç “Önceki senelerde toptancılara borç yapmazdık ancak bu sene toptancıların borucunu ödeyemez hale geldik. Malzemelerin sürekli zamlanması, dükkânın giderlerinin artması genel olarak sıkıntı yaratırken çalışan işçilerin maaşlarını düzenli ödeyemiyoruz. Zamlarla beraber insanların alım gücü düşüyor ve bu durumunda biz esnafları olumsuz yönde etkiliyor” diye konuştu.