Hazır giyim mağazaları havlu atmak üzere | Güney Gazetesi Mersin

Hazır giyim mağazaları havlu atmak üzere

Bir yılda tekstil ürünleri artan enflasyon ve girdi fiyatları ile birlikte katlandı. Ürün fiyatlarının bir yılda iki – üç katına çıktığını ve giderlerin katladığını belirten hazır giyim mağazası sahipleri işlerinin de büyük ölçüde düştüğünü ve birçok işletmenin iflas eşiğinde olduğunu belirtti. Halihazırda birçok mağazanın kepenk kapattığını belirten esnaflar, önümüzdeki aylarda tekstil ürünlerine yapılması öngörülen yüzde 70’lik zammın gerçekleşmesi halinde birçok hazır giyim mağazasının kapısına kilit vuracağını söylüyor.

Hazır giyim mağazaları havlu atmak üzere


MAHSUN KILIÇ

 

Mayıs ayında hazır giyime yapılan yüzde 35’lik zammın ardından birçok tekstil sektörü temsilcisi önümüzdeki aylarda yüzde 70’lik zam beklentilerinin olduğunu belirtti. Hazır giyim mağazası işleten esnaflar ise halihazırda kıyafetlerin bir yılda iki üç katına çıktığını, dükkan giderlerinin katlanarak arttığını belirtti. Artan ürün fiyatları ile birlikte halkın alım gücünün azaldığını  ve işlerinin büyük oranda düştüğünü belirten giyim mağazası sahipleri söz konusu yüzde 70’lik zamla birlikte birçok giyim dükkanının kapısına kilit vuracağını belirtti.

 

“İŞLER ZATEN KÖTÜ, YÜZDE 70 ZAMDA GELİRSE İFLAS EDERİM”

 

Yaklaşık 11 yıldır hazır giyim mağazası işleten ve zamlarla baş edemediğini, bu şekilde giderse kepenk kapatacağını aktaran Kadir Yılmaz “İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorken kıyafet almalarını beklememek gerekiyor. Alım gücü çok düşük ve insanlar enflasyonla mücadele ediyor. Geçen sene 100-120 liraya sattığım pantolonların fiyatı şu an 240-250 lira arasında ve artmaya da devam ediyor. Tişört fiyatları 50-60 lira iken şu an 150 lira ye satıyorum. Ürünlere yüzde yüzden fazla zam geldi. Kar marjını düşük tutarak ürünlerimi satmaya çalışıyorum ancak etkili olmuyor çünkü diğer ürünlere de sürekli zam geldiği için insanlar kıyafet almayı çok tercih etmiyor. Yapılması öngörülen yüzde 70 zamla beraber artık ürün satamayacağım, bu durumda da iflas edebilirim” diye konuştu.

 

SATIŞLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE DÜŞTÜ

 

Gelen zamlarla beraber adet bazında satışlarının düştüğünü ifade eden Yılmaz, “Önceleri günde 10-15 arası kot pantolon satarken şu an 3 adet satamıyorum. Yaklaşık 15 tişört satarken şu an 3 adet tişört satabiliyorum” diye konuştu. Alınan ürünlerin dolar bazlı olduğunu ifade eden Yılmaz, dolar kurunun sabitlenmesi giyim sektörü açısında iyi olacağını söyledi.

 

SON UMUT BAYRAM

 

Kredi borçlarının olduğunu ve bunları ödemekte sıkıntı çektiğini, aynı zamanda kira artışlarının olmasıyla beraber kirasını ödemekte sıkıntı çektiğini aktaran Yılmaz, “Yıllık 30 bin lira olan kiram gelen zamla beraber 36 bin lira oldu. 10 gün sonra kira ödemem var. Kurban Bayramını bekliyorum, eğer satışlarım iyi olursa kiramı ödeyebileceğim. Önceleri düşündüğüm ancak yapmadığım şeyi yapmak zorunda kalabilirim, yani kepenk kapatabilirim.” diye konuştu. 

 

“HEM ESNAF HEM VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK”

 

Yaklaşık 16 yıldır hazır giyim sektöründe olan Mehmet Salih Özay, gelen zamların tüketicileri olumsuz etkilediğini ve satışlarının düştüğünü ifade etti. Kış ayı için beklenen yüzde 70’lik zammın müşteriler ve esnaflar için sıkıntı yaratacağını söyleyen Özay, “Önceki senelere göre satışlarımız çok düşük. Gelmesi öngörülen zamla beraber hem esnaf hem de vatandaş bundan çok olumsuz etkilenecektir.  İnsanların önceleri 4-5 ürün birden alırken şu an tek bir ürünü almada zorlanıyor. 100-120 lira arasında olan kot fiyatları 300-320 lira arasında değişiyor. Aynı şekilde 50-60 lira arasında olan tişört fiyatları şu an 150-200 liradır. Enflasyon alım gücünün düşmesine sebep oluyor. Öngörülen yüzde 70 zam vatandaşın belini bükecek” diye konuştu.

 

BİRÇOK GİYİMCİ ZARARINA SATIŞ YAPIP İŞYERİNİ KAPATIYOR

 

Bazı esnaflar umudu bayrama bağlasa da birçok esnaf artan ürün, kira ve dükkan giderleri ve düşen işlerle birlikte bayramı beklemeden işyerlerinin kapatma kararı almış. Yükselen enflasyon ve dükkan giderlerine dayanamayan birçok esnaf dükkanda kalan ürünlerini bayramda satıp işyerini kapatma kararı almış.