Öğretmenler güvence istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Öğretmenler güvence istiyor

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, özel okul ve kurs merkezlerinde yaşanan sömürüyü, hak ihalelerini ortadan kaldırmak için ülke genelinde örgütlenmeyi hedefliyor. Öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi, taban maaş uygulamasına geçilmesi ve kadın öğretmenlerin uğradığı cinsiyetçi ayrımcılığın sona erdirilmesi de sendikanın hedefleri arasında.

Öğretmenler güvence istiyor


MAHSUN KILIÇ

 

30 Ağustos 2021 yılında yayınlanan kurulan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Mersin’de de örgütlenmeye başladı.

Sendikanın Mersin İl Temsilcisi Nebil Birtek “Kamu çalışanlarıyla eşit haklara sahip olmak, eğitim emekçilerinin sesi olabilmek, güvencesizliği, cinsiyetçi ayrımları ortadan kaldırmak için örgütleniyoruz. Örgütlenme ve mücadele alanlarımız ise kolej, etüt, kurs ve rehabilitasyon merkezleridir” dedi.

 

“EŞİT HAKLARA SAHİP OLMAK İSTİYORUZ”

 

Özel sektör temsilcilerinin öğretmenleri mevsimlik işçiler gibi çalıştırdığını ifade eden Birtek, “12 ayın altında sözleşme yapılamazken patronlar 10 ay sözleşme yaparak öğretmenlerin hakkını yiyor. Tatil günleri dahi okula çağrılıyoruz. 3 ay boyunca bize sigorta yapılmıyor. Çalışma ortamında mobbinge maruz kalıyor ve fazla mesaiye tabi tutuluyoruz. Ayrıca ek ders ücretleri de ödenmiyor. Kurulduğumuz andan itibaren kampanyalarla öğretmenlerin sesi olmaya çalışıyoruz. MEB’de çalışan öğretmenlerle eşit haklara sahip olmak için ses çıkarıyoruz. O yüzden de taban maaş hakkının bir an önce bize tanınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

“MÜCADELE EDİLMEDEN HAK ELDE EDİLEMEZ”

 

Birtek, “Kadın öğretmenler özel sektörde cinsiyetçi ayrımlara maruz kalıyorlar. Evli olmayan kadın öğretmenlere evliliği düşünüyor musunuz diye sorulurken evli olanlara ise yakın tarihlerde çocuk yapmayı düşünüyor musunuz tarzında ahlaki ve etik olmayan sorular soruluyor. O yüzden de kadın öğretmenler daha çok olumsuz etkileniyor. İşten atılma korkusuyla daha az maaş alabiliyor. Yaşadığımız sorunların çözümü içinde ortak hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Mücadele edilmeden hak elde edilemez. Bu açıdan öğretmen sendikası etrafında bir araya gelmemiz ve özlük haklarımızı MEB ve patronların elinden almamız gerekiyor” diye konuştu.

 

“BİZE BU SÖMÜRÜ YAPILIRKEN ÖĞRENCİLERE BİR ŞEY KATAMAYIZ”

 

Sömürünün yoğun olduğu bir ortamda öğretmenlerin verimli ve etkili olmayacağını ifade eden Birtek, “Yeri geldi maaşlarımız 3 ay verilmedi ya da maaşın yarısı verildi, o yüzden de temel gıda ihtiyacımızı karşılayamadığımız dönemler oldu. Sigortalarımız yatırılmadı. Öğretmenlik birey yetiştirmektedir. Öğretmen özlük haklarına erişemiyorken öğrencilere de faydalı olamaz. Tüm bunları göz önüne aldığımızda, bize bu sömürü yapılıyorken öğrencilere bir şey katamayız” şeklinde konuştu.

 

“ŞU AN Kİ YASALAR BİZİ ÖĞRETMEN OLARAK GÖRMÜYOR”

 

Yakın tarihlerde çıkan meslek kanunun özel öğretmenlerin özlük haklarına olumlu anlamda bir etkisinin olmayacağı ve o yüzden de çıkan kanunun iptali için çalışmalarını başlattığını aktaran Birtek, “Çıkan kanunun içinde bizler olsak da onaylamıyoruz. Öğretmenler arasında alt üst ilişkisi yaratıyor, ayrıca rekabet ortamına zemin hazırlayabileceği içinde bu kanunun doğru olmadığını düşünüyoruz. Kanun öncesinde özel öğretmenlerin lehine kanun maddeleri çıkarabilmek için gerek vekiller gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler yaptık. Meslek kanunu içinde özel öğretmenlerin lehine bir şey yok. Özlük haklarına dair bir şey yok. Bu kanun sömürüyü ortadan kaldırmayacak. Öğretmenler arasında rekabete yol açacaktır. Ayrıca bizler, özel sektör öğretmenleri MEB’ e bağlıyız ancak iş kolu bakımından kamuya bağlı değiliz. Atamaları MEB yapıyor ancak öğretmen değil işçi sayılıyoruz. O yüzden de özlük haklarımıza dair kanunlar çıkarılması için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

 

“MEVCUT DÜZENİN DEVAMI İÇİN HER ŞEYİ YAPIYORLAR”

 

 Tüm Türkiye’de örgütlenme çalışmaları başlattıklarını, tüm özel okullara girmeye başladıklarını ifade eden Birtek, “Zor bir süreç elbette çünkü okullara alınmaya biliyoruz. Dağıttığımız broşürlerin müdürler tarafından engellenebildiği, burası özel okula buraya giremezsin diye engel çıkarabiliyorlar. Okuldaki hocalarla görüşmemize engel olabiliyorlar. Sendikal örgütlenmede olmayan ve bu gücün farkında olmayan öğretmenler tedirginlik yaşayıp korkabiliyorlar. Kurduğumuz iletişim ağlarıyla beraber gelen ihbarların MEB’e aktarılmasının sonucunda haksızlıkların ortadan kalktığını görüyoruz. Mevcut düzenin devamı için her şeyi yapıyorlar. Ancak bizler bunu değiştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.